Maminka.czKrása a styl

Víte jak na bezvadnou pleť? Rady pro každý věk

Jana Knaislová 20.  3.  2015
Starat se pravidelně o svou pleť by žena měla v každém věku. Jen je třeba s přibývajícími roky vyměnit hydratační krémy za protivráskové či liftingové. Také pleť stárne a má svá určitá specifika, kterým je nutné péči podřídit a věnovat se jim. Zjistěte proto, jak co nejlépe pečovat o pleť, pokud je vám 20, 30 nebo 40 let.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Když je vám dvacet let...

Mladistvá pleť má dostatek kolagenu a tak je přirozeně pevná, pružná, vláčná a obvykle dobře hydratovaná. A samozřejmě také bez vrásek.

Čištění je základ

V tomto věku ještě může mít sklon k výraznějšímu maštění a zanášení pórů, zejména problematická často bývá T-zóna (čelo, nos a brada) a tak je třeba jí věnovat speciální péči – důsledně ji čistit, každý večer odličovat (to však platí pro každý typ pleti), přes den používat zmatňující přípravky, které dlouhodobě regulují tvorbu nadměrného mazu a zmírňují lesk pleti.

Na noc jí pak prospějí regenerační krémy s antibakteriálními nebo hydratačními účinky. Právě mastnějšímu typu pleti pravidelně dopřávejte šetrný čisticí peeling a masku. Zbavíte se tak odumřelých buněk z povrchu pleti, vyčistí se póry, pleť se zregeneruje a bude působit mnohem svěžeji, čistěji a odpočatěji.

Prevence na prvním místě

Přesto, že je vaše pleť pružná, nepodceňujte hydrataci. Právě díky ní si kůže dlouhodobě udrží svou přirozenou elasticitu. Zkrátka prevence je v tomto období obzvlášť důležitá. Jak se totiž budete ke své pleti chovat a jakou péči jí v tomto období dopřejete, může hodně napovědět o tom, jak pleť bude vypadat v pozdějším věku. Proto chcete-li si dlouhodobě zachovat svěží a mladistvý vzhled bez vrásek, dbejte právě nyní na účinnou prevenci a dopřejte pleti to, co aktuálně nejvíce vyžaduje. 

Pamatujte na to, že se všechny neduhy sčítají a na pleti se mohou za pár let nepěkně projevit. Zejména pak v podobě předčasných vrásek. A tak do své každodenní péče zařaďte používání hydratačních přípravků, hodit se vám budou i krémy s vitaminy C a E. Tyto antioxidanty totiž pomohou pleť ochránit před předčasným stárnutím.

Neméně důležitý je také zdravý životní styl – žádné kouření (cigaretový kouř celkově zhoršuje stav pleti, může ji i vysušovat a rychleji se tvoří vrásky), nepřehánějte to s alkoholem a nepodceňujte pozitivní účinky spánku. I když se to v tomto období nezdá, prohýřené noci i špatná životospráva se na pleti také projeví.

Stejně tak je třeba ji důsledně chránit před škodlivým UV zářením, nikdy pleť nevystavujte slunci bez použití ochranného opalovacího přípravku nebo krému s SPF. Nezapomínejte ani na sluneční brýle. Mhouřením očí do sluníčka si nejen koledujete o poškození zraku, ale i o časný vznik vějířkovitých vrásek kolem očí. A tak se vám může hodit i lehký hydratační oční krém, který dostatečně zvláční, hydratuje a zklidní jemnou kůži kolem očí.

Vrásky? Přestaňte se mračit!

Okolo pětadvacátého roku se už mohou objevovat první spíše drobnější linky, zejména kolem očí a také mimické vrásky v obličeji. Ty postupně vznikají tam, kde nejvíce pracují mimické svaly, především tedy při výrazné mimice obličeje jako je smích, pláč nebo mračení. Možná se vám blíží třicáté narozeniny a tak přichází čas pořídit si svůj první krém na vrásky, ale o tom si řekneme příště v další kapitole.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Témata: Krása a styl, pleť, Douglas, Celkový vzhled, Jak, Každodenní péče, Jemná kůže, Okamžitý efekt, Tónovací krém, Miracle, Regenerace, Garnier, Cigaretový kouř, Sérum, Škodlivý UV, Věk, Vypnutí, Zpevnění, Dlouhodobý stres, Oční okolí, Nadbytečný tuk, Noční krém, Vít, Špatná životospráva, Správná výživa

Video