Maminka.czKojenec

Víte jak podpořit motorický vývoj dítěte?

Zuzana Labudová 13.  1.  2015
Některá miminka jsou téměř od narození v neustálém pohybu, jiná si vystačí jen se sledováním toho, co se kolem nich děje. Tady je pár rad, jak stimulovat jejich vývoj.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Základní poučka je, nesrovnávat děti. Každé je jiné a některé leze třeba už v půl roce a jiné to má prostě na háku a začne lézt až později. Přeci jen však existuje pár triků, jak rozvoj motoriky dítěte trochu podpořit.  

  • ELIMINUJTE HRAZDIČKY nebo hračky nad dítětem, místo toho je umístěte na stranu. Dítě se pak bude snažit samo aktivně otočit na bok, a odtud už je to na bříško jen kousek.
  • KDYŽ NA MIMINKO MLUVÍTE, zkuste se postavit ze strany. Dítě bude mít tendenci otočit se za vámi.
  • NEPOSAZUJTE KOJENCE, dokud si sami nesednou. Nedávejte miminko do takové polohy, do které se samo aktivně nedostane, výjimkou je poloha vleže na bříšku. Dítě bude nuceno dostat se samo do polohy, z níž bude mít lepší rozhled po okolí. Předčasné posazování nadměrně zatěžuje páteř a vede k nesprávným pohybovým návykům.
  • NEZKOUŠEJTE TRAKČNÍ TEST SAMI, nechte to opravdu na pediatrovi. Jedná se o způsob kontroly motorického vývoje, kdy lékař přitáhne dítě za ručičky až do sedu.
  • TRÉNUJTE S MIMINKEM POLOHU NA BŘÍŠKU, posiluje tak i svaly potřebné k otáčení a je nuceno držet zvednutou hlavičku.
  • V POLOZE NA BOKU můžete děťátku k otočení na bříško dopomoci mírným tlakem na bok (při lehu na pravém boku tlakem na levý bok), eventuálně i mírným tlakem na ramínko směrem k pánvi.
  • PŘETÁČENÍ NA BOK je pro děti snazší na tvrdším povrchu než na posteli.
  • POŘIĎTE SI KOBEREC či protiskluzovou podložku. Na ní se dítě naučí lézt lépe než na plovoucích podlahách.

Kdy je něco špatně?

"Psychomotorický vývoj je sice individuální, na druhou stranu jsou jasně daná rozmezí, dokdy je možná tolerance toho, že právě toto ještě naše dítě neumí," upozorňuje pediatrička Klára Šillerová.

Jde především o úsměv do konce druhého měsíce, tzv. pasení koníčků do konce čtvrtého měsíce, přetáčení na bříško do konce sedmého měsíce a přetáčení na záda do konce devátého. Při nejistotě proto nechte dítě prohlédnout fyzioterapeutem nebo si nechte předepsat neurologické vyšetření. 

Odborná spolupráce: MUDr. Klára Šillerová, Mgr. Martina Karasová, fyzioterapeutka, Rekondice

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Vývoj, Plovoucí podlaha, Mírný tlak, Jak, Dopomoc, Klára Šillerová, Motor, Levý bok, Poučka, Ramínko, Pár triků, Motorický vývoj, Neurologické vyšetření, Předčasné posazování, Vít, Vývoj dítěte