Maminka.czČasopis Maminka

Víte, jak poznáte novorozence?

Regina Rothová 9.  7.  2014
Víte, jak poznáte novorozence?
Tak dlouho jste se těšila a konečně mu hledíte do tvářičky. Vaše vysněné miminko! Možná vypadá trochu jinak, než jste si ho představovala. Ale nebojte, drobné šrámy na kráse brzy zmizí, patří k běžnému poporodnímu standardu…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Uvědomte si, že vaše miminko plavalo devět měsíců v plodové vodě. Záleží také na poloze, kterou v děloze zaujímalo, i na způsobu porodu. Někdy samotný průchod porodními cestami způsobí drobná poranění, která v průběhu několika dnů zmizí. Co je tedy pro novorozence typické?

  • Oteklá či pohmožděná hlavička, miminko může mít i kefalhematom – měkký krevní výron, který vzniká odloučením okostice od spodiny některé lebeční kosti. Je vždy ohraničený lebečními švy. Když není velký, nevyžaduje žádné ošetření a sám se v průběhu několika týdnů vstřebá a zanechá po sobě jen mírný nárůst kosti. Častěji se vyskytuje po dlouhotrvajícím porodu či při použití kleští.
  • Oči podlité krví, slepené nebo s krvavými skvrnkami na bělmu. Do pěti týdnů života novorozenec zaostří na 20–25 centimetrů, aby viděl maminku, která ho kojí nebo se nad ním sklání. Oční svaly jsou ještě slabé, zaostřuje tedy pouze občas, hodně ho to zatěžuje.
  • Všechny orgány má plně funkční, přizpůsobí se bez problémů samostatnému životu ve vnějším prostředí.
  • Má dobře vyvinutý tukový polštář, udrží si tělesnou teplotu v konečníku 36,8 °C (+/–2 °C).
  • Kůže má růžovou barvu a je krytá mázkem, což je bílý sekret mazových žláz, který je složený z tuku, mastných kyselin a oloupaných buněk epidermis.
  • Po narození začne spontánně dýchat (dechová frekvence 40 dechů za minutu).
  • Srdeční akce se pohybuje okolo 130/min.
  • Na nose jsou patrné žlutobělavé tečky (milia), retenční cystičky mazových žláz.
  • Na zádech a ramenou mohou být zbytky lanuga – jemného plodového chmýří. Ty během několika dní odpadnou, stejně rychle mizí z kůže různé skvrny, šupinky a zarudnutí kůže.

(Další typické znaky novorozenců a jak se postupně mění najdete v novém čísle časopisu Maminka 7/2014)

Témata: Děti, Časopis Maminka, Vít, Oční sval, Lebeční kost, Skvrnka, Dechová frekvence, Vnější prostředí, Srdeční akce, Krevní výron, Jak