Maminka.czZdraví

Víte, jak se bránit dětským vším?

Markéta Novák Matějková 20.  8.  2016
Září bývá nejrizikovějším obdobím roku, ve kterém mnoho škol a školek upozorňuje rodiče na výskyt vší. Zavšivení je hned po nachlazení druhým nejnakažlivějším onemocněním, takže stačí jedna veška a malér je na světě. Základem prevence jsou pravidelné prohlídky hlavy a v případě zjištění nákazy pak rychlá akce, která ochrání všechny členy rodiny. Díky speciálním přípravkům už se dnes můžeme před potencionálním nakažením chránit i s předstihem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přestože vši nejsou přenašeči žádných chorob a svého hostitele v podstatě neohrožují, jejich pobyt ve vlasech je značně nepříjemný. Několikrát za den totiž prokousnou pokožku hlavy a odtud sají krev. Do rány pak vstříknou protisrážlivou látku, která svědí. A to hodně. Proto si pak člověk, postižený zavšivením, začne drbat hlavu a může se stát, že si do ran zanese infekci.

Zatočte jednou pro vždy s vešmi!

Zavšivení (pedikulóza) nemá vůbec nic společného s nedostatečnou hygienou a nakazit se může každý bez rozdílu věku – stačí jen přijít s nákazou do styku. Zakročit proti nepříjemnému onemocnění je třeba bezodkladně, ideálně pomocí kvalitních odvšivovacích přípravků.

Základem je kvalitní přípravek proti vším

„V České republice se preparátů proti vším prodá za rok zhruba 250 tisíc kusů a číslo meziročně narůstá. Nejprodávanějším přípravkem je Paranit, který funguje na bázi silikonových a minerálních olejů. Ty bojují proti zavšivení fyzikálním způsobem – proniknou do dýchacího ústrojí vší a hnid a udusí je. Navíc je účinně vysuší. Oproti přípravkům s insekticidy nejsou agresivní,“ prozrazuje Hana Vondrušková, farmaceutická asistentka a dermoporadkyně z Magistra lékárny Moráň. Průměrně 15 – 18 % domácností zaznamená výskyt vší každé dva roky, dospělá veš se dožívá
přibližně 30 dní a za tu dobu je schopná naklást až 300 vajíček.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek



Je dobré zásobit se přípravkem proti vším preventivně. Doba exspirace bývá většinou kolem 2 let a vši se obvykle objeví v době, kdy je většina lékáren zavřená (o víkendu nebo při večerní hygieně).

Jak postupovat při odvšivování

Odvšivení není procházka růžovým sadem. Veš je totiž anatomicky přizpůsobena prostředí, ve kterém musí přežít, proto má krátké silné nohy zakončené drápkem a protistojným výrůstkem, vytvářejícím kleště, jimiž se drží vlasu. Hnidy na vlas přilepí zvláštním tmelem, tvořeným proteiny. Navíc, aby veš nebyla tak rychle odhalena, dokáže svou barvu přizpůsobit barvě vlasů hostitele.

Jak se zbavit vší účinně i bez agresivních přípravků?

Velmi rychle se množí, proto musíme být při jejím hubení opravdu důslední. Každý výrobce odvšivovacích přípravků navíc doporučuje provést po sedmi dnech od ošetření další prohlídku, která odhalí případný výskyt. 

 

Vši se hojně množí mezi dětmi, protože jsou oproti dospělým v užším fyzickém kontaktu.

 

Vši neumí skákat, z hlavy na hlavu jednoduše přelezou. Je možné si je taky předat při výměně čepic nebo gumiček do vlasů. „Pokud pojmete podezření na zavšivení, prvním krokem je určitě kontrola suchých vlasů. Hustým hřebenem zkontrolujte zejména místa na zátylku a za ušima. V případě pozitivního výsledku aplikujte přípravek proti vším podle přiloženého návodu. Mokré vlasy je pak dobré rozdělit
minimálně na čtyři části a od kořínků ke konečkům je pečlivě vyčesat tak, abyste odstranili všechny mrtvé vši a hnidy. Po vyčesání každé části vlasů hřeben důkladně omyjte,“ vysvětluje Hana Vondrušková.

Vždy je vhodné prohlédnout i ostatní členy rodiny (k nákaze dochází opravdu rychle) a vyprat na 60°C věci, se kterými dítě přišlo do styku (povlečení, ručník, plyšové hračky,…).

Prevence i detekce

I dnes ještě mnoho rodičů sahá při zjištění nákazy po nůžkách a vlasy radikálně ostříhá, odborníci to ale nedoporučují. „Veš nedokáže přežít jen ve vlasech kratších 1 cm, jakékoliv stříhání na větší délku je tedy zbytečné. Přípravky jsou dnes účinné, ty bez insekticidů i velmi šetrné. Navíc existují i přípravky preventivní, kterými můžete ošetřit dětskou hlavu v případě, že vás na výskyt vší ve škole nebo školce upozorní učitelé.

I když zavšivení není rozhodně příjemná záležitost pro děti ani pro rodiče, důležité je zbytečně nepropadat panice a postavit se k problému čelem. S pedikulózou se dá dnes totiž účinně bojovat.
 

V Google Play či v Appstore si od srpna můžete stáhnout i novou aplikaci, která Vás krok za krokem provede detekcí zavšivení, odvšivením, následným ošetřením vlásků, případnou recidivou i prevencí.

Jaké nemoci přenáší vši?
Pediatrie (poradna)

Jaké nemoci přenáší vši?

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Praktické rady, Základní škola, Mateřská škola, Vši, Kvalitní přípravek, Suchý vlas, Dýchací ústrojí, AppStore, Růžový sad, Vít, Minerální olej, Dětský, Hustý hřeben, Ostatní člen, Kleště, Rozdíl věku, Google Play, Nepříjemné onemocnění, Jak, Zdraví na Heureka.cz