Maminka.czZdraví

Víte, jak správně koupat miminka?

Reklama 29.  11.  2019
Pro novorozence je koupel příjemnou náhradou přirozeného prostředí v maminčině bříšku. Obvykle se miminka na koupání tedy těší a dobře ho snáší. Zároveň je to forma hygieny, očisty a také rituál před spaním. V neposlední řadě je to činnost, při které se můžete s miminkem poznávat a mazlit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dřív bylo koupání doporučováno denně, ale změněná kvalita vody, nárůst alergických projevů a vývoj lékařských poznatků vedly k tomu, že se i názory na celkovou koupel novorozenců změnily.

Obecně není nutné koupat miminko každý den. Doporučuje se koupat 1x za dva až tři dny, děti citlivou nebo podrážděnou kůží stačí koupat jednou za týden. V prvních několika měsících by se miminka neměla koupat déle než 5–7 minut 1–3krát týdně.

První koupel novorozence je vhodná, jakmile je jeho tělesná teplota stabilní, a to i v případě, že ještě neodpadl zbytek pupeční šňůry.

Pravidelné koupání nejméně 2 až 3x týdně je lepší než pouhé umytí žínkou. Večerní rituál koupání může zpříjemnit usínání a zlepšit spánek.

Doba a teplota koupele:

Doba trvání: 5 až 10 minut (u novorozenců)

Teplota vody: 37 až 37,5 °C

Teplota místnosti: 21 až 24 °C

I když nekoupete každý den, pravidelně udržujte v čistotě zadeček a večer otřete obličej a všechny tělové záhyby (pod krkem, za oušky, na ručičkách a nožičkách, dlaně). Otřené části nezapomeňte dobře osušit, abyste předešli opruzeninám. Některá miminka mají dostatečně hydratovanou pokožku a není třeba je mazat příliš často. Jiná mají, zvlášť po koupání, na pokožce sušší místa, kterým je dobré dopřát jemnou péči a natřít je malým množstvím kvalitního oleje.

Klepněte pro větší obrázek

Čistá voda, nebo něco přidat?

Poměrně dlouho se mělo za to, že na pokožku kojenců je lepší nepoužívat přísady do koupele. Dnes víme, že umývání pouze vodou pokožku kojenců a malých dětí vysušuje.

Protože je pokožka miminka velmi citlivá, musejí být složky přípravků, které se přidávají do vody, absolutně bezpečné. Při výběru kosmetiky čtěte pečlivě etikety. Kosmetika by měla být BEZ zbytečné chemie (bez parfémů, parabenů, parafínového oleje, éterických a silikonových olejů, PEG emulgátorů) i bez mýdla (tj. sodium laureth sulfate).

Vyzkoušejte například HiPP Koupel na Dobrou noc nebo Ošetřující přípravek do koupele, které obsahují kvalitní BIO oleje, a v kombinaci s uklidňujícím účinkem teplé vody podporují usínání a klidný spánek přirozeným způsobem.

TIP: Podobně jako u pleťových kosmetických přípravků, je důležité i přípravky do koupele nejdříve vyzkoušet. Proveďte test snášenlivosti. Ideální je zkusit produkt od stejné značky, kterou používáte i k péči o pokožku. Je velmi pravděpodobné, že snáší-li dobře miminko olejíček či pleťové mléko, bude od stejné značky snášet dobře i přípravky do koupele.

Vana, nebo kyblík?

Zpočátku budete ke koupání potřebovat vaničku nebo kyblík, protože koupat dítě v prvních měsících života ve velké vaně je nevhodné, a to z důvodu možného přenosu infekce.

Kyblík je skladný, lehký, malý a teplota vody v něm se udrží delší dobu – nevychládá tak rychle. Pro dítě je prostor v kyblíku přesně vymezený – jako v bříšku. Dítěti to dodává klid, a proto se v kyblíku obvykle cítí dobře. Pokud ale není dítěti koupání v kyblíku komfortní, dítě rychle roste anebo ho koupe tatínek, který má mohutnější ruce, zvolte raději vaničku.

K umístění vaničky zvolte bezpečné místo. Optimální místnost je samozřejmě koupelna, kde lze využít některý kout k přebalování i koupání. Důležité je umístit vaničku v takové výši, aby maminka nemusela být ohnutá. 

Od tří až čtyř měsíců je možné přejít na koupání ve velké vaně. Je vhodné, když je vana vybavena protiskluzovou podložkou, která chrání dítě před úrazem.

TIP: Pamatujte, koupání není jen o hygieně, ale je to i pravidelný rituál před spaním. Pomáhá nastavit režim dne, který poté usnadní jeho další vývoj a výchovu. Při pravidelném režimu se miminka cítí bezpečněji a lépe usínají.

Klepněte pro větší obrázek

Péče o pokožku po koupání

O pokožku miminka je nutno pečovat pravidelně. Na tuto péči se také kladou zvláštní požadavky, neboť kůže miminek je více propustná a poměr povrchu těla k váze je o hodně vyšší než u dospělých. Proto bychom kosmetické přípravky pro kojence měli vybírat hlavně podle jejich složení. Je třeba se vyhnout všemu, co by mohlo poškodit kožní ochrannou bariéru nebo ohrozit její vývoj, např. změnou hodnoty pH nebo rozpuštěním kožních tuků.

Při výběru kosmetiky čtěte pečlivě etiketu. Vyhněte se parfémované kosmetice, kosmetice s obsahem alkoholu či kosmetice obsahující potenciální alergeny.

Po koupání je dobré miminko ihned zabalit do ručníku, aby nedošlo k ochlazení organismu.

Aplikace oleje nebo tělového mléka - nejlépe 2x týdně má výrazný vliv na udržení hydratace pokožky a podporu funkční bariéry pokožky. Není vhodné používat rostlinné oleje určené pro konzumaci.

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz