Maminka.czDěti a mateřství

Víte jakou hračku pořídit v kterém věku?

Iva Endrychová 22.  7.  2014
Víte jakou hračku pořídit v kterém věku?
Hračky dětem dělají radost a děti je milují. Rodiče by chtěli, aby hračky jejich potomky především rozvíjely. Dětem v určitém věku stačí, když dějají hodně rámusu a vydávají zvuky. V jiném období zase mají rády, když se hračka hýbá. Takže kdy je vhodný čas na tu kterou hračku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Správná hračka posouvá dítě dál. Jaká hračka je tedy v jakém věku přínosná? Jaká bude dítě bavit a neodloží ji hned do kouta? Důležité je vybírat hračky podle věku dítěte a s ohledem na jeho bezpečnost. Hračky pro malé děti by tudíž neměly být rozložitelné na malé časti, které by dítě mohlo vdechnout nebo spolknout. Hračky by měly být také dobře omyvatelné.

Podívejte se nyní jaké typy hraček uvítají jednotlivé věkové kategorie.

Novorozenec

Vše je pro něj nové a neznámé. Se světem se teprve seznamuje, buduje si vztah s maminkou a dalšími členy rodiny. Hračky nejsou až tak důležité, plní spíše dekorační roli. Hlavní je proto jejich pestrost a barevnost.

Do půl roku

Na světě je stále spousta podnětů a hračky pro tato miminka by měla rozšiřovat a zlepšovat jeho psychomotorické schopnosti. Ideální jsou různá chrastítka, která rozvíjejí úchop a stimulují sluch i koordinaci pohybů.

Od půl roku

V tomto období dítě už umí přesné pohyby. Sahá po předmětech ve své blízkosti, pokouší se sedat a některé hračky jej už na chvíli zabaví samostatně (třeba hrazdička nebo hračky na setrvačník).

Bude vás také zajímat: Co frčí v dětských pokojíčcích. Seznamte se s nejoblíbenějšími hračkami

Od devíti měsíců

Vaše miminko zjistilo, že se může projevovat a tak komunikovat s okolím. Zajímají ho především různé tóny a zvuky a snaží se k nim přiblížit. V tomto období mají smysl veškeré hračky, které podporují jeho muzikálnost. Tyto hračky jsou oblíbené především jako dary tetiček a strýčků :o), ale rodiče dávají přednost spíše jednoduchým edukativním hračkyám které vyžadují skládání, dělení nebo řazení, protože pomáhají tříbit dětský smysl pro formu, velikost a uspořádání. Dítě se také začíná již pohybovat, nejprve po čtyřech, takže uvítá i různé hračky, které může tlačit, tahat nebo s nimi popojíždět.

Od jednoho roku

Dítě se začíná samostatně pohybovat - nejprve po čtyřech ale brzy vás překvapí prvními krůčky. V tomto věku potřebuje především hračky, které mu umožní poznávat své okolí a pomohou mu zlepšit motorické schopnosti.

Od osmnácti měsíců

Dítě si pomalu začíná uvědomovat působení svého jednání a miluje hry, které jsou už akční třeba házení balónem, odstrkovadla, vozíčky, jezdění si s autíčkem nebo interaktivní zařízení, která reagují na jeho pokyny.

Od dvou let

V tomto věku dítě nejvíce potěšíte hračkami a hrami při kterých musí přemýšlet nad úkoly a které podporují jeho fantasktní vnímání světa a ukazují mu svět dospělých. Vítané jsou i hry, které trénují sociální modely chování.

Předškolní věk

Hry jsou reálnější a zaujmete veškerými hrami, které napodobují běžné situace ze života - obchod, kuchyňka, dílna, panenka, domácí potřeby, nářadí - ale třeba i pexesem, dominem, stavebnicemi, mozaikami a sportovními potřebami.

Témata: Děti, Jak, Vít, Mozaika, Hra, Věk, Kuchyňka, Hráč, Sportovní potřeba, Pór, Nejoblíbenější hračka