Maminka.czVýživa a stravování

Víte, kde najít medvědí česnek? Poradíme vám, jaké dobroty si z něj připravit

Sezóna medvědího česneku se pomalu ale jistě rozjíždí a byla by škoda toho nevyužít. Pokud víte o nějakém tajném místě, kde ho nasbírat, určitě využijete naše tipy, jak ho uskladnit a jaké dobroty z něj připravit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kde hledat medvědí česnek?

Tomuto oblíbenému divokému koření nejvíc svědčí vlhko a stín. V přírodě ho najdete hlavně ve světlých a bukových lesích. Na medvědí česnek také skoro určitě narazíte v okolí potoků lemovaných listnatými stromy. Poštěstit se vám může i ve městě – není výjimkou, že medvědí česnek roste i třeba v pražských lesoparcích.

Až se budete na procházce poohlížet po medvědím česneku, podívejte se i po ostatních jarních bylinkách, i obyčejná smetanka lékařská vám pomůže porazit jarní únavu.

Při sběru jakýchkoliv bylinek ale hlavně buďte šetrní. Rostlinky česneku nervěte i s cibulemi, na rozdíl od těch česneku kuchyňského vám k ničemu nebudou a přírodu jenom ochudíte.

Jak využít bylinky ve svůj prospěch? Ty správné pomůžou na nachlazení i migrény

Jak medvědí česnek skladovat?

Čím čerstvější, tím lepší. Aby hned druhý den neuschnul, pomůže česnek dát do vody nebo vyzkoušet tento jednoduchý trik, který vám pomůže jakékoliv bylinky uchovat čerstvé déle. Potřebujete jenom plastový kelímek s víčkem, nůžky a trochu studené vody.

Medvědí česnek se dá i uložit na horší časy do mrazáku, nejlépe v uzavíratelných mrazících sáčcích, aby intenzivním aromatem česneku nenačichlo i všechno okolo.

Z medvědího česneku vyzkoušejte pesto nebo omeletu

Jakmile si medvědí česnek jednou oblíbíte, budete se muset přemáhat, abyste ho nepřidávali úplně do všeho. Jeho využití je totiž doopravdy mnohostranné – dochutí všemožné jarní polévky, omáčky a rizota. Zkuste tento recept na rizoto s medvědím česnekem  a stejně skvělé jsou z něj i pomazánky. Nebo stačí namazat chleba máslem a přidat pár lístků medvědího česneku. 

Pesto z medvědího česneku ale rozhodně vyzkoušet musíte. Silně voní, skvěle chutná a navíc v ledničce vám vydrží i čtrnáct dní – tohle pesto je rozhodně jedním z nejlepších způsobů, jak si s medvědím česnekem poradit.

Stejně jednoduchá a jarní je i omeleta s medvědím česnekem. Rychlovka, která se určitě stane vaším oblíbeným trikem na poslední chvíli.

Medvědí česnek navíc prospěje nejen vaší kuchyni, ale i vašemu zdraví, medvědí česnek totiž snižuje krevní tlak i hladinu cukru v krvi a funguje i jako přírodní antibiotikum.

VIDEO: Česnekové a cibulové bylinky: Které jsou léčivé a které skvěle chutnají?

Menu na Zelený čtvrtek: Zkuste to tentokrát s medvědím česnekem
Jak snadno a rychle oloupat větší množství česneku
Česnekem proti chřipce! Ale nezapomeňte na žvýkačku…
Témata: Výživa a stravování, pořad, příroda, rizoto, Jake, Jednoduchý trik, Omeleta, Jarní únava, Pesto, Medvěd, Studená voda, Plný proud, Česneková polévka, Druhý den, Koření, Jak, Jar, Poslední chvíle, Dobrota, Les, Nejlepší způsob, Pór, Vít, Špatný čas, Bylinky