Maminka.czPeníze a kariéra

Víte, kdy musíte zdanit přivýdělek k rodičovské?

Petr Gola 18.  3.  2015
Mnohé maminky si během rodičovské dovolené přivydělávají prodejem zboží nebo výrobků na internetových webech. Některé maminky si daňovými záležitostmi příliš hlavu nelámou, což není dobře. Kdy se musí příjem zdanit a kdy nikoliv?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Při prodeji vlastních osobních věcí, např. použitého oblečení nebo sportovního vybavení po dětech, příjem dani z příjmu fyzických osob nepodléhá. Finanční výtěžek z prodeje osobních  věcí není předmětem daně z příjmu fyzických osob. Maminky vylepšující rodinný rozpočet prodejem soukromých věcí na internetu tedy nemají daňové starosti. Při větších objemech prodeje není samozřejmé možné při případné kontrole argumentovat, že se jedná pouze o soukromé věci.

Příležitostný prodej 

Za rok 2014 se daň z příjmu fyzických osob neplatí z příležitostného příjmu do roční částky 30 000 Kč. V roce 2013 byl limit 20 000 Kč. Mezi příležitostný příjem se řadí jednorázové výpomoci, příležitostný jednorázový prodej ručních výrobků vyrobených ve volném čase nebo úroda ze zahrádky. Příjem z pravidelné soustavné činnosti však nemůže být považován za příležitostný příjem.

Rodičovská dovolená 2015 – vše, co potřebujete vědět

Pravidelný prodej je samostatnou výdělečnou činností

Maminky soustavně a pravidelně prodávající zboží nebo vlastní výrobky však již mají daňové povinnosti. Jejich činnost je považována za výkon samostatné výdělečné činnosti. Nákup jakéhokoliv zboží za účelem jeho prodeje vykazuje znaky vlastní samostatné výdělečné činnosti a je potřeba takový příjem zdanit.

Maminky, které si chtějí přivydělávat vlastní samostatnou výdělečnou činnosti během rodičovské dovolené, si musí vyřídit živnostenské oprávnění. A oznámit zahájení samostatné výdělečné činnosti na finančním úřadu, zdravotní pojišťovně a OSSZ (Okresní správě sociálního zabezpečení).

  • Daňové povinnosti při přivýdělku během rodičovské dovolené jsou nízké. Legislativa je pro samostatnou výdělečnou činnost během rodičovské dovolené příznivá. Prodej "na černo" bez registrace u jednotlivých institucí a bez placení daní se může velmi prodražit, za nedovolené podnikání hrozí vysoké sankce.

Samostatná výdělečná činnost je vedlejším zdrojem příjmu

Zaměstnaná maminka na rodičovské dovolené si může během rodičovské dovolené libovolně přivydělat formou samostatné výdělečné činnosti. Vykonávaná samostatná výdělečná činnost bude pro účely placení daní považována za vedlejší zdroj příjmů. Při nižším hrubém zisku bude celkové zdanění z dosaženého příjmu relativně nízké. Přivýdělek na rodičovské dovolené je pro maminku velmi atraktivní.

Mateřská dovolená 2015 – vše, co potřebujete vědět

Daň z příjmu 

Maminky přivydělávající si nákupem a prodejem různého zboží během rodičovské dovolené mohou mít za rok 2014 hrubý zisk (příjem - výdaj) až do částky 165 600 Kč a nezaplatí nic na dani z příjmu fyzických osob. Důvodem je uplatnění základní slevy na poplatníka ve výši 24 840 Kč. Při uplatnění dalších daňových slev a daňových odpočtů může být hrubý zisk ještě vyšší a nezaplatí se na dani z příjmu fyzických osob nic. Protože u maminek na rodičovské dovolené se zpravidla jedná o menší přivýdělek, tak většinou na dani z příjmu fyzických osob neplatí nic.

Rozhodně tedy není na místě mít obavy z daňových povinností. Základní termín pro podání daňového přiznání za rok 2014 je do 1. dubna 2015. Při zpracování daňového přiznání daňovým poradcem se lhůta prodlužuje o tři měsíce, to platí i pro "Přehledy". Pro maminky na rodičovské dovolené však platí základní termín, neboť daňové přiznání jim zpravidla daňový poradce nezpracovává.

Sociální pojištění 

Při výkonu samostatné výdělečné činnosti, což je během podnikání při rodičovské činnosti splněno,  se neplatí sociální pojištění z hrubého zisku (příjem - výdaj) za celý rok 2014 až do částky 62 261 Kč. I při vypočteném nulovém sociálním pojištění je potřeba v zákonném termínu doručit na místně příslušnou OSSZ (Okresní správu sociálního zabezpečení) "Přehled o příjmech a výdajích za rok 2014". Základní termín pro doručení "Přehledu za rok 2014" je do 4. května 2015.

Zdravotní pojištění 

Výkon vedlejší výdělečné činnosti je výhodný i při placení zdravotního pojištění. Zdravotní pojištění se platí dle skutečného vyměřovacího základu. Není potřeba dodržet minimální vyměřovací základ jako při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti.

V Česku působí na trhu 7 zdravotních pojišťoven. Zdravotní pojišťovnu je možné změnit jedenkrát za rok, vždy od 1. ledna.  "Přehled o příjmech a výdajích za rok 2014" se odevzdává na zdravotní pojišťovně, u které byla maminka klientem během roku 2014.

Případná změna zdravotní pojišťovny od roku 2015 nemá vliv na povinnosti vyplývající z odevzdání "Přehledu za rok 2014". Základní termín pro odevzdání "Přehledu o příjmech a výdajích za rok 2014" je to 4. května 2015.

Praktický příklad

Výhodnost přivýdělku formou samostatné výdělečné činnosti během rodičovské dovolené z důvodu nízkého zdanění si ukážeme na praktickém příkladu: 

Paní Nováková byla na rodičovské dovolené po celý rok 2014 a během celého roku si přivydělávala nákupem a prodejem zboží přes internet. Paní Nováková má živnostenské oprávnění. Za celý rok 2014 má paní Nováková příjem ve výši 155 610 Kč (doloženo výpisy z účtu).

Výdaje uplatní paní Nováková 60% výdajovým paušálem (ostatní živnost). Daňové zvýhodnění na děti nemůže paní Nováková uplatnit, neboť stanovuje výdaje paušálem. Ale to nevadí, neboť daňové zvýhodnění uplatňuje její manžel měsíčně u svého zaměstnavatele.

Výpočet daňové povinnosti paní Novákové za rok 2014

Text Částka
Příjem za rok 2014 155 610 Kč
Výdaje za rok 2014 93 366 Kč
(155 610 Kč × 60 %)
Hrubý zisk za rok 2014 62 244 Kč
(155 610 Kč - 93 366 Kč)
Daňový základ
(Zaokrouhleno na sta dolů)
62 200 Kč
Daň z příjmu 9 330 Kč
(62 200 Kč x 15%)
Základní sleva na poplatníka 24 840 Kč
Daňová povinnost 0 Kč
(9 330 Kč - 24 840 Kč, max do nuly)
Sociální pojištění za rok 2014 0 Kč
(Hrubý zisk je do limitu 62 261 Kč)
Zdravotní pojištění za rok 2014 4 202 Kč
(62 244 Kč × 50 % × 13,5 %)
Celkové daňové platby 4 202 Kč
(0 Kč + 0 Kč + 4 202 Kč)
Efektivní daňová sazba 6,75 %
(4 202 Kč : 62 244 Kč)

Paní Nováková v zákonném termínu doručí na finanční úřad daňové přiznání, na místně příslušné OSSZ a zdravotní pojišťovně "Přehled". Na celkových daních zaplatí jen 4 202 Kč. Souhrnná efektivní daňová sazba je 6,75 %. Přivýdělek na mateřské dovolené je tedy z daňového hlediska výhodný. Při hlavní samostatné výdělečné činnosti se souhrnná efektivní sazba daně pohybuje okolo 30 %.

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Kariéra, Peníze a kariéra, Sociální zabezpečení, Legislativa, Poplatník, Zdání, OSSZ, Sportovní vybavení, Přivýdělek, Dánová, Výdělečná činnost, Daňové zvýhodnění, Osobní věc, Zvýhodnění, Sociální pojištění, Úroda, Rodinný rozpočet, Vít, Případná změna, Daňové přiznání, Daňová povinnost