Maminka.czNovorozenec

Víte, že 14. června se slaví Mezinárodní den koupání?

Reklama 14.  6.  2017
Dnes slaví Yookidoo mezinárodní den koupání. Věděli jste, že tento den existuje? A proč právě toto datum? Legenda praví, že řecký vědec Archimédés ze Syrakus právě v tento den objevil Archimédův zákon.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co tomuto objevu předcházelo? Kdysi syrakuský král Hierón II. požádal svého přítele Archiméda, aby mu pomohl vyřešit problém se svým osobním zlatníkem. Panovník zlatníkovi předal kilogram zlata, aby z něj zhotovil korunu ve tvaru vavřínového věnce. Zlatník zanedlouho vládci odevzdal překrásnou korunu, jejíž hmotnost odpovídala množství zlata, které od krále obdržel. Panovník však pojal podezření, že klenotník část zlata při tavení nahradil levnějším kovem. Chtěl se o poctivosti zlatníka přesvědčit, aniž by korunu poničil. Obrátil se proto na přítele Archiméda. Archimédes usilovně přemýšlel. Při návštěvě veřejných lázní si povšiml, že se výška vodní hladiny v kádi měnila podle toho, nakolik se do ní nořil. Tehdy prý Archiméda náhle napadlo řešení. Vyběhl nahý na ulici, namířil si to rovnou do královského paláce a přitom stále vykřikoval „heuréka!“. V lázních přišel Archimédes na to, že důležitá je nejen hmotnost tělesa, v tomto případě koruny, ale také objem, který zaujímá. Zlatník byl popraven, protože královská koruna vytlačovala více vody, než by způsobila tatáž hmotnost ryzího zlata. Známý Archimédův zákon, který zní "Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná váze kapaliny tělesem vytlačené" má tedy svůj původ v této možná pravdivé historce o královské koruně.

Klepněte pro větší obrázek

Archimédova radost z tohoto objevu byla obrovská.

Každý člověk, který učiní jakýkoliv objev se cítí být důležitý a šťastný. A stejně takové pocity mají také děti, které si hrají s vodními hračkami Yookidoo a objevují něco, co je pro ně nové a neznámé.  Zjišťují co vše voda v kombinaci s těmito hračkami dokáže. A takto nenásilnou formou již od batolecího věku poznávají zákony fyziky.

Do vodních hraček Yookidoo je voda vháněna pomocí bateriového čerpadla a díky tomu voda neustále teče. Při hře s nimi dítě objevuje, učí se a sleduje co voda umí.

Yookidoo nabízí celkem 6 vodních hraček - Kouzelný kohoutek, Kouzelný kohoutek s ozubenými tvary, Ponorka s vodní stanicí, Ponorka s velrybou, Zábavná fontána, Hudební kachní dráha. Nejoblíbenější z nich je Kouzelný kohoutek s ozubenými tvary, který byl také porotou oceněn na letošním veletrhu For Kids v Praze.

Klepněte pro větší obrázek

Jsou děti, které vodu rády mají a jsou děti, které se vody bojí. Pokud máte děti, které se nerady koupou, věřte, že s hračkami do vody Yookidoo již nebudete řešit žádný problém. Možná jen jeden. A to ten, že je nebudete moci dostat z vany.

Pokud se chcete o hračkách do vody Yookidoo dozvědět více, najdete je na www.yookidoo.cz  a dalších kamenných a internetových prodejnách.

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec