Maminka.czVýživa a stravování

Víte, že velké množství bílkovin může být pro kojence rizikové?

Martina Machová 14.  9.  2019
V kojeneckém věku ještě nefungují ledviny na 100 %, proto bychom je měli šetřit, což velmi úzce souvisí s množstvím bílkovin ve stravě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Ledviny kojenců ještě nedokážou vylučovat látky, z nichž se skládá moč (močovinu, elektrolyty), tak dokonale jako ledviny dospělých. Teprve ve čtvrtém měsíci už dokážou vyloučit většinu odpadních látek obsažených v potravě,“ tvrdí kolektiv autorů praktické publikace Výživa dětí. Ledviny lze dle odborníků považovat za naprosto zralé a plně funkční zhruba až od roku a půl. A právě to je důvod, proč by děti přibližně do jednoho až jednoho a půl roku věku neměly ve velkém objemu dostávat potraviny bohaté na bílkoviny. Přesněji velké porce masa a kupříkladu na bílkoviny velmi bohatého tvarohu. Ale jak konkrétně souvisí práce ledvin s bílkovinami?

Odkdy mají děti dostávat kravské mléko? A proč je lepší plnotučné

Ledviny a bílkoviny

Zpracováním nadměrného množství bílkovin (ty si tělo neumí ukládat do zásoby) prokazatelně dochází k přetěžování ledvin, ty pak v daleko větší míře produkují močovinu. (Její vysoké hodnoty jsou vcelku jednoduše měřitelné v krvi.) Strava s vyšším zastoupením bílkovin, než organismus potřebuje – a než je schopen efektivně zpracovat – pravděpodobně v nejzávažnějších případech vede dokonce ke zvýšenému „odplavování“ vápníku z organismu. Dále pak, podle nejnovějších studií, též k rychlejšímu a časnějšímu nárůstu hmotnosti!

Jak je to s bílkovinami při kojení, máme jich dostatek?

Kojení a bílkoviny

Možná vás překvapí, že lidské mateřské mléko má nejmenší obsah bílkovin ze všech savčích mlék. I proto „lidská mláďátka“ přibírají pomaleji než kupříkladu telátka a ostatní roztomilá mláďata. Zatímco lidské miminko zdvojnásobí svou váhu zhruba za pět měsíců, telátko to zvládne už za měsíc a půl! Vědom si těchto souvislostí doporučil například i Evropský úřad pro bezpečnost potravin výrobcům náhradních kojeneckých mlék, aby se množství bílkovin v jejich produktech snižovalo tak, aby se blížilo množství bílkovin v mateřském mléku.

Máte dítě závislé na sladkostech? Možná mu chybějí bílkoviny

Když ono mu tak chutná!

U malých, nejrůznějšími „dochucovadly a pochutinami nezkažených“ dětí se lze částečně spolehnout též na to, že si drobné tělíčko řekne, co v danou dobu skutečně potřebuje. I tak je vždy na místě používat selský rozum a zároveň i doporučení pediatra!

Nicméně pokud roční batole každý den „zakusuje řízek párkem“ a zapíjí to poctivým hovězím vývarem anebo sní vaničku tvarohu na posezení každý den, možná bychom malého labužníka měli v zájmu jeho ledvin poněkud omezit.

Ovocné jogurty jsou zbytečně sladké. Které dětem nedávejte?

Kravské mléko a děti: Odkdy ho mohou dostávat a na co si dát pozor?
Témata: Zdraví, Děti, Výživa a stravování, Batole, Kojenec, riziko, Kojenecký věk, Mléko, Výživa dětí, Množství bílkovin, Strava, HMO, Ledvina, Řízek, Množství, Vít, Bílkovina, Zdraví na Heureka.cz