[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Postupující těhotenství zvyšuje riziko tvorby hemoroidů, křečových žil v místech, kde je sice nikdo neuvidí, o to víc o nich bohužel budete vědět vy. Jednou z příčin vzniku hemoroidů v době těhotenství je rostoucí „fazolka“, tedy spíše pozdější „melounek“ ve vaší děloze. Ten vyvíjí zvláště ke konci těhotenství tlak na okolní tkáně a cévy. Další přitěžující okolností jsou v tomto období častější zácpy, které situaci zhoršují. A právě v takovém okamžiku nastupuje na scénu nenápadný a často vcelku nevzhledný bojovník – vláknina. Samozřejmě, že rozbouřené hormony uklidnit nedokáže, avšak svou práci i tak odvádí spolehlivě. (Nicméně, milé maminky, neděste se, nepotká nás to všechny, velkou roli v uvedených obtížích hraje dědičnost.)
Vlákninu najdeme v potravinách rostlinného původu, živočišné produkty vlákninu neobsahují (nedodá-li ji tam člověk). Vláknina se v našem trávicím traktu nerozkládá, naopak, nabaluje na sebe „zplodiny“ a čistí tak střevo od škodlivých látek a urychluje střevní peristaltiku. Jelikož vláknina váže vodu, zvětšuje během průchodu zažívacím traktem svůj objem – bobtná a navozuje tak pocit sytosti.
Skvělé je, že zároveň napomáhá pozvolnějšímu uvolňování glukózy do krve a je doslova živnou půdou, „úrodným zahradnickým substrátem“, pro tzv. přátelské symbiotické bakterie – označované jako probiotika. Tyto bakteriální kmeny pomáhají ve střevě vytvářet ochrannou bariéru proti nežádoucím patogenům (virům, bakteriím, kvasinkám) – mají tedy přímý vliv na imunitu! Vlákninové zásluhy jsou nepřeberné, výše uvedený výčet je jen základní, avšak i ten bohatě postačí k tomu, abychom si uvědomili, jak moc může konzumace vlákniny přispívat k správnému fungování zažívání během těhotenství.
Podobně jako je možné se předávkovat vitamíny a minerály, lze se předávkovat i vlákninou. Nadměrná konzumace na sebe v krátkodobém horizontu upozorní nepříjemným nadýmáním a střevními kolikami. V dlouhodobém horizontu nás nadbytek vlákniny může systematicky připravovat o některé minerály, dlouhodobě přijímané velké dávky totiž zhoršují absorpci některých důležitých látek.
Pokud však vlákninu získáváte výhradně z potravy, je riziko předávkování nízké. Konzumujete-li ale vlákninu navíc, např. ve formě potravinových doplňků, je nutné se striktně držet údajů na příbalovém letáku, a mít na paměti skutečnost, že velké dávky vlákniny snižují účinnost některých léků! (Proto léky užívejte s dostatečným časovým odstupem.) Optimální denní dávka vlákniny se dle mnoha tuzemských i zahraničních odborníků pohybuje okolo 30 g až 35 g.