Maminka.czTěhotenství

Vláknina je v jídelníčku těhotných naprosto nezbytná

Martina Machová 21.  6.  2013
Nezastupitelnost vlákniny v jídelníčku je v současnosti každému již notoricky známým faktem. Vláknina působí jako čistič střeva, vytváří ideální prostředí pro růst užitečných symbiotických bakterií a prodlužuje pocit sytosti. To ale není, milé maminky, všechno…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Postupující těhotenství zvyšuje riziko tvorby hemoroidů, křečových žil v místech, kde je sice nikdo neuvidí, o to víc o nich bohužel budete vědět vy. Jednou z příčin vzniku hemoroidů v době těhotenství je rostoucí „fazolka“, tedy spíše pozdější „melounek“ ve vaší děloze. Ten vyvíjí zvláště ke konci těhotenství tlak na okolní tkáně a cévy. Další přitěžující okolností jsou v tomto období častější zácpy, které situaci zhoršují. A právě v takovém okamžiku nastupuje na scénu nenápadný a často vcelku nevzhledný bojovník – vláknina. Samozřejmě, že rozbouřené hormony uklidnit nedokáže, avšak svou práci i tak odvádí spolehlivě. (Nicméně, milé maminky, neděste se, nepotká nás to všechny, velkou roli v uvedených obtížích hraje dědičnost.)

Co všechno umí?

Vlákninu najdeme v potravinách rostlinného původu, živočišné produkty vlákninu neobsahují (nedodá-li ji tam člověk). Vláknina se v našem trávicím traktu nerozkládá, naopak, nabaluje na sebe „zplodiny“ a čistí tak střevo od škodlivých látek a urychluje střevní peristaltiku. Jelikož vláknina váže vodu, zvětšuje během průchodu zažívacím traktem svůj objem – bobtná a navozuje tak pocit sytosti.

Skvělé je, že zároveň napomáhá pozvolnějšímu uvolňování glukózy do krve a je doslova živnou půdou, „úrodným zahradnickým substrátem“, pro tzv. přátelské symbiotické bakterie – označované jako probiotika. Tyto bakteriální kmeny pomáhají ve střevě vytvářet ochrannou bariéru proti nežádoucím patogenům (virům, bakteriím, kvasinkám) – mají tedy přímý vliv na imunitu! Vlákninové zásluhy jsou nepřeberné, výše uvedený výčet je jen základní, avšak i ten bohatě postačí k tomu, abychom si uvědomili, jak moc může konzumace vlákniny přispívat k správnému fungování zažívání během těhotenství.

Nepřežeňte to!

Podobně jako je možné se předávkovat vitamíny a minerály, lze se předávkovat i vlákninou. Nadměrná konzumace na sebe v krátkodobém horizontu upozorní nepříjemným nadýmáním a střevními kolikami. V dlouhodobém horizontu nás nadbytek vlákniny může systematicky připravovat o některé minerály, dlouhodobě přijímané velké dávky totiž zhoršují absorpci některých důležitých látek.

Pokud však vlákninu získáváte výhradně z potravy, je riziko předávkování nízké. Konzumujete-li ale vlákninu navíc, např. ve formě potravinových doplňků, je nutné se striktně držet údajů na příbalovém letáku, a mít na paměti skutečnost, že velké dávky vlákniny snižují účinnost některých léků! (Proto léky užívejte s dostatečným časovým odstupem.) Optimální denní dávka vlákniny se dle mnoha tuzemských i zahraničních odborníků pohybuje okolo 30 g až 35 g.

A závěr?

  1. Vláknina je pro dokonalou kondici zažívacího traktu, potažmo celého organismu, naprosto nezbytná
  1. Váže na sebe ve střevě škodlivé látky (detoxikuje) a zrychluje průchod potravy střevem – má tedy přímý vliv na prevenci zácpy a hemoroidů
  1. V těhotenství (i mimo něj) pomáhá příliš nepřibírat
  1. Pomůže přijatou energii rovnoměrněji rozložit; po bílém rohlíku s medem budeme mít hlad dříve, než po celozrnném
  1. Má své pevné místo v prevenci mnoha civilizačních onemocnění (některé typy rakoviny, dvanácterníkový vřed, cukrovka, žlučové kameny atd.)
Témata: Těhotenství, Vlak, Vláknina, Okolní tkáň, Nadměrná konzumace, Bakteriální kmen, Přímý vliv, Substrát, Pevné místo, Civilizační onemocnění, Dostatečný čas, Kvasinka, Fazolka, Časový odstup