Maminka.czNovorozenec

Vlasáček nebo plešounek? To je fuk. Poradíme vám, jak pečovat o dětské vlásky

Alice Rossi 6.  3.  2017
Některé děti se narodí s hustou hřívou, jiné jsou téměř bez vlásků. Jisté je, že to nijak nesouvisí s tím, jak budou vypadat o 20 nebo 50 let později. Dětské vlasy jsou totiž naprosto unikátní!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jestliže má váš Pepík nebo Natálka na hlavičce pár chloupků, zatímco sousedovic Rozárka se narodila s bujnou tmavou kšticí, nemusíte rozhodně nic reklamovat. Zhruba do 6. měsíce tyto dětské vlasy stejně vypadají a nahradí je vlasy „dospělé“. Ztráta dětských vlasů je v porovnání se ztrátou mléčných zubů (a ztrátou dospělých vlasů u mužů) úplně bezbolestná!

Z vlasáče na plešounka aneb kdy miminku padají vlásky?

PROČ SE NĚKTERÉ DĚTI RODÍ VLASATÉ?

Vlasy vznikají již během vývoje plodu v děloze. Ve 20. týdnu těhotenství začíná z cibulek vyrůstat po celém těle jemné ochlupení, kterému říkáme lanugo. Roste stejnoměrně po těle a kolem 36. týdne samo vypadává v děloze. Pokud je plod narozen předčasně, může být tímto chmýřím ještě pokryt.

 

2% dětí se rodí v současnosti zrzavých a zrzavé vlásky jim zůstanou až do dospělosti.

 

Některá miminka se rodí vlasatá se silnějšími delšími vlasy, které jsou tmavší a mají už stavbu „normálního vlasu“. To, jaký typ vlasů a chlupů má dítě po porodu, závisí na hormonální situaci matky během těhotenství, na tom, zda je novorozenec donošený, a především na genetické dispozici v rodině...

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Miminko, Dítě je na světě, pořad, Pověra, FUK, Vosk, Obočí, Traumatický zážitek, Pór, Pokrývka hlavy, Jak, Mléčné zuby, Pořadí, Vlasaté miminko, Kondice, Zadní část, Vlasáč, Kštice, Seboroická dermatitida, Ples, Ochlupení, Hustota