Maminka.czKrása a styl

Vlasy po létě potřebují speciální péči. Víme

Františka Těšínská 17.  9.  2014
Přemíra slunce, horkého vzduchu i větru proměnila lokny ve vyschlou slámu. Jak jim pomoci aby opět vypadaly krásně a zdravě? Zkuste tipy zkušených kadeřníků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pod palbou UV paprsků se vlas chová podobně jako vysychající půda,“ ví velmi dobře zkušený kadeřník Libor Šula. Protože se jim většinou během letních měsíců pravidelně nevěnujeme, přicházejí o potřebné množství vody. 

„Vlas v oslabení reaguje tak, že začne praskat, drolit pigment a šisovat odstín,“ upozorňuje Šula. Popraskané vlasy jsou plné otvorů, ve kterých pak dílo zkázy dokoná ještě chlorovaná voda v bazénu nebo mořská sůl. Lze je vůbec zachránit a pomoci jim, aby opět vypadaly zdravě? 

Spotřebujte letní kosmetiku 

Jakkoli to zní nelogicky, nevyhazujte přípravky, které jste používali přes léto. Jsou stavěné na to, aby silně hydratovaly, obnovovaly vzniklé škody a zároveň chránily proti umělému osvětlení. Udělají vlasům skvělou službu. Teprve až je spotřebujete, přejděte na ty, které jsou vhodné pro váš typ vlasů. 

Na pokožku běžte s citem

Jestli vás svědí hlava, a dokonce se objevují lupy, nemusí to hned znamenat, že problém způsobují bakterie. Nejen na obličeji, ale i na pokožce se vlivem slunce může z mastného povrchu stát suchý a olupovat se. Důsledkem jsou nepříjemné pocity pnutí, mravenčení a svědění. Proto na ni při regeneraci nezapomínejte. 

Nachází se v ní velké množství nervových zakončení, a tím pádem citlivě reaguje na jakékoli podněty. Dopřejte jí zklidňující péči určenou přímo na vlasovou pokožku. Na vhodný šampon se můžete zeptat v lékárně. Přípravky na tento druh potíží neobsahují žádné vysušující a dráždivé složky, jako jsou parabeny, konzervanty, barviva či alkohol. 

Pomoc najdete u profesionála

Když vlasy volají o pomoc, ale nechystáte se zkrátit si účes, můžete jim pomoci speciálním zábalem u kadeřníka. Libor Šula doporučuje například obřad Kérastase, což je oblíbený vlasový rituál francouzských žen. Během něj získáte nejen diagnostiku svých vlasů, ale hlavně si užijete dokonalý relax při jemné a uvolňující masáži pro zklidnění vlasové pokožky a profesionální vlasový zábal. Kadeřník ho doporučuje opakovat, dokud vlasy neobnoví původní krásu. 

Vraťte hřívě keratin

Když se vlasy začnou snadno lámat, může jim chybět základní stavební bílkovina keratin. Ten dokáže čelit horkým paprskům slunce, mrazu i teplu ze stylingových přístrojů. Jenže všeho moc škodí. 

Jakmile se keratin jednou rozpadne na menší části, stává se rozpustným ve vodě a začne se vymývat. To je hlavní důvod, proč vlasy ztratí pevnost, pružnost a začnou se lámat. Dobrá zpráva je, že keratin do vlasů můžete zase vrátit, a znovu jim tak navrátit původní kvalitu. Můžete to udělat pomocí šamponu a kondicionéru nebo pomocí stylingových přípravků. 

Naolejujte pramínky

Vzhled vlasů můžete výrazně vylepšit i olejem. Kvalitní vlasové přípravky obsahují mikroskopické kapičky oleje, které vlas nezatěžují. Kapky oleje v kombinaci s polymery naopak povrch vlasů uhladí a vašemu účesu dodají nádherný lesk. Dvě až tři kapky rozetřete mezi prsty a vetřete do vlasů. Do vlnitých se olej může vmasírovat po celé délce, rovné vlasy jen uhlaďte a na konečcích pohlaďte dlaněmi. 

Vlasy zachraňujte i doma

Domácí regenerační kúru v podobě masky si dopřejte dvakrát týdně. V tomto případě vůbec neškodí, když si místo řídkého balzámu vyberete hutnější krémový a vyživující produkt, tedy přímo masku na vlasy. Po umytí vlasů a jemném osušení ji vetřete do pramínků a ty pak na deset minut zabalte do froté ručníku.

Nezbytné je myslet na to, že následné oplachování musí být velmi pečlivé, aby váš účes po uschnutí nepůsobil zplihle. Pokud nemáte příliš husté vlasy a častěji se vám mastí, stačí množství pouze ve velikosti vlašského ořechu. 

Podpořte krásu stravou

Často si myslíme, že ke zlepšení kvality vlasů stačí konzumace dostatku ovoce a zeleniny. Jenže k posílení kořínků to nepomáhá. Vlasy potřebují hlavně proteiny a vitamin B5. Důležité proteiny získáte z vajec, ořechů a sýrů. Vitamin B5 je zase přítomen v nerafinované rýži a celozrnných výrobcích. Důležité jsou také biotin, zinek, železo a kyselina listová. 

Jděte ke kořenům

V koříncích začíná krása vlasů, a tak je potřeba se o ně starat i zvnějšku. Pomohou vám šampony a séra s kofeinem, která podporují prokrvení a posílení vlasových cibulek, tedy míst, odkud vlas roste. 

Vsaďte na novinku z kadeřnických salonů - sérum s přírodními rostlinnými buňkami z jabloňového stromu Malus domestica. Nezapomeňte, že séra a stimulující tonika se používají vždy až na závěr, tedy po vlasovém zábalu. 

Udržte si plážový vzhled

Pokud jste spokojené s dozlatova vyšisovanou barvou, požádejte kadeřníka, aby jen lehce podpořil přirozenou světlost pramínků. „Když vám naopak chybí sytost původní barvy, napravte to šetrným tónováním, Vlasy, které jsou suché, přijímají více barevného pigmentu než obvykle,“ říká kadeřnice Jana Burdová a dodává: „Pozor na barvy. Příliš tmavý odstín není nejlepší. S opálenou pokožkou moc neharmonizuje jednolitý sytý odstín. Lepší je průsvitný krásný odstín, pod kterým lze tušit lehkou prosvětlenost.“ 

Nezapomeňte na konečky 

Narušené konečky vám nabízejí dvě možnosti – buď se je pokusíte zachránit, anebo je necháte rovnou ustřihnout. V prvním případě, pokud nemáte k dispozici speciální sérum, použijte regenerační masku, která se nanáší pouze do délek a konců. Můžete vsadit také na techniku SteamPod, kdy se s pomocí páry do vlasů zažehlují výživné látky a jejich struktura se tak uzavře. „U zastřižení trvejte jen na nejnutnějších milimetrech. Pět a více centimetrů vám totiž bude dorůstat téměř rok,“ upozorňuje Libor Šula. 

(Článek vyšel v časopise Dieta 9/2014)

Témata: Vlasy, Časopis Dieta, Krása a styl, Speciál, Potřebné množství, Let, Půda, Polymer, STEAM, Mořská sůl, Chlorovaná voda, Pec, Vlasová kosmetika na Heureka.cz