Maminka.czFyzioterapie

Vojtova metoda a Bobath koncept. Jde to i bez pláče

Michaela Láchová 15.  3.  2024
Vojtova metoda je velkým strašákem mnoha maminek. Často ale úplně zbytečně. Jednak protože ne vždy je nutné řešit s její pomocí všechny potíže, jednak protože se klidně může obejít úplně bez pláče. Jak na to? Poradíme!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Doktorce jsem řekla, že Vojtovku cvičit nebudu. Ničilo mě, jak moje miminko srdceryvně pláče,“ píše jedna z maminek v internetové diskusi… Jako bych se viděla pár let nazpátek. Až na to, že já jsem cvičení nevzdala. I když nebudu lhát, tendence jsem k tomu měla mnohokrát. A jak mi tehdy řekla fyzioterapeutka, je tomu tak u velké části rodičů, kterým lékař doporučí s dítětem rehabilitovat.

VIDEO: „Vojtova metoda pomáhá tisícům dětí i dospělých po celém světě," říkají syn a dcera doktora Václava Vojty. Oba se stali terapeuty

Přitom někdy stačí maličkosti, aby člověk zdánlivě nepříjemnou povinnost dokázal pojmout s mnohem větší lehkostí. Metoda reflexní lokomoce profesora Václava Vojty je cvičení léty ověřené praxí a v mnoha případech velice účinné. Hlavně u těch těžších a složitějších. Taky ale často dost psychicky náročné. Proto je právě u lehčích vývojových odchylek tendence rodičů s ní jednoduše praštit pod heslem: „Však on se srovná. Vyroste z toho. Nebudu trápit ani jeho, ani sebe…“ Ano, může z toho vyrůst, ale taky nemusí, respektive může mít pak zbytečně potíže v budoucnu. Pokud vám tedy lékař doporučí rehabilitaci, zkuste najít cestu, jak svému děťátku pomoct. Naštěstí dnes už není jen jedna.

Jak najít toho pravého?

Naprostým základem je vybrat zkušeného terapeuta, kterému budete důvěřovat. Je sice fajn mít odborníka blízko bydliště, kdy jen šoupnete prcka do kočárku a spojíte návštěvu s procházkou. Často se ale vyplatí si i trošku zajet. Proto vybírejte opravdu pečlivě, komu svého drobečka svěříte. Ideální je využít zkušeností známých a blízkých a také ověřených zdrojů. Musíte bohužel počítat s tím, že objednací doby mohou být delší, žádanka od pediatra má ale omezenou platnost, většinou týdenní, proto se nezapomeňte objednat včas.

Vojtova metoda: Jak cvičení probíhá a opravdu musí u něj děti plakat?

Nesmírně důležité je ve všech ohledech vaše nastavení. Miminko, ale i batole a starší dítě často zrcadlí vaše pocity, zkuste se proto nastavit už před první návštěvou pozitivně. Chcete přece svému děťátku pomoct. Pokud od začátku budete přistupovat ke cvičení s pocitem, že své dítě trápíte a budete „ta zlá“, přenesete to i na něj.

Bobath ví, jak si hrát

Mnozí rodiče prožívají psychické vypětí především u cvičení podle Vojty, které ovšem, jak už bylo řečeno, úžasně zabírá především u těžkých poruch hybnosti. Jenže to už dávno není jediný možný způsob, jak napravit, co je napravit třeba. Nejčastěji řeší pediatr s rodiči lehké vývojové odchylky, drobné asymetrie, které ale můžou mít negativní vliv na budoucí zdárný vývoj dítěte. Pravidelným cvičením se přitom často velice rychle upraví. Třeba když miminko nechce zvedat hlavičku, preferuje jednu stranu, nechce se otáčet na bříško nebo později nechce lézt po čtyřech a podobně. V mnoha z těchto případů se osvědčuje i Bobath koncept.

Právě k téhle metodě jsem se dostala už kdysi se svým synem a oběma nám neuvěřitelně sedla. Jde při ní vlastně o hraní. Dítě rehabilituje vlastně jen tak mimochodem. Ačkoli Vojtova metoda a Bobath koncept pracují na rozdílném principu, lze některé prvky i kombinovat. Záleží přitom na individuálních potřebách dítěte.

Zjednodušeně lze říct, že Bobath koncept je vlastně způsob, jak si s dítětem hrát a pečovat o něj. V rámci Bobath konceptu se hojně využívají pomůcky, například válce, lavičky, klíny, míče, speciální sedačky, ale i speciální boty, vložky nebo končetinové a trupové ortézy. Stejně jako u Vojtovy metody není horní věková hranice omezená, pro novorozence a kojence byl vytvořen nadstavbový model – Baby Bobath.

Vojtova metoda nemusí být utrpení

Dost často maminky cvičení podle Vojty těžce prožívají, protože miminko u terapie pláče. Jak ale potvrzuje z vlastní zkušenosti fyzioterapeutka Markéta Strnadová, nemusí tomu tak vždy být. „Důležité je si uvědomit, že Vojtova metoda není bolestivá. Miminko nepláče proto, že by ho stimulace bolela. Zeptejte se dospělých, kteří na Vojtovku docházejí, nebo se rovnou nechte zvojtit‘ od terapeuta, který se stará o vaše dítko. Tlak na spoušťové zóny, který se při terapii používá, je velmi jemný a nesmí být bolestivý. Jinak by se pohybový program nespustil ve své plné přirozené podobě,“ podotýká odbornice s tím, že dobrý terapeut tedy „vojtí“ jemně a naučí to i vás. A proč tedy děťátko pláče? Jednoduše protože se necítí v bezpečí – leží nahaté v nepřirozené poloze a sahá na něj cizí člověk. A maminka, která je z toho všeho logicky nervózní, na prcka své emoce snadno přenese.

Klidná maminka je jednoduše základem úspěšné terapie. Nalaďte se pozitivně, usmívejte se na svého drobečka, povídejte mu něco nebo mu zazpívejte. Jdete na rehabilitaci, protože mu chcete pomoct, děláte pro něj maximum. Jde jen o pár minut denně, snažte se tomu nepodléhat. Zpravidla po krátké přivykací době už není pláč tak intenzivní a v přestávkách při cvičení a po terapii se miminka rychle uklidní.

ACT a systém opor

Další metodou, kterou lze využít i u kojenců a batolat, je akrální koaktivační terapie (ACT). „Je určena i pro děti, které navštíví fyzioterapeuta s doporučením od pediatra s nejčastějšími diagnózami, jako jsou predilekce hlavičky a trupu, asymetrický vývoj nebo polohová asymetrie a tak dále,“ vysvětluje fyzioterapeutka PhDr. Ingrid Palaščáková Špringrová, Ph.D. Metoda má základ v systému opor a sestavy cvičení metodou ACT využívají poloh raného motorického vývoje.

I v rámci této metody jde především o to, naučit rodiče, jak s miminkem manipulovat během denního režimu. Zároveň i o to, které pohybové vzory nemají dělat. „Cvičení s miminkem je časově nenáročné a není potřeba kojence pro každé cvičení svlékat. Nácvik pohybových vzorů maminka provádí v průběhu dne několikrát, aby si je kojenec uvědomil a fixoval a aby je v přirozeném domácím prostředí s rodiči procvičoval,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

Vojtova metoda versus Bobath koncept. Pro koho je které cvičení vhodné?

V rámci rehabilitace a fyzioterapie se využívá mnoho dalších metod, které lze využít i u dětí. Patří mezi ně i méně známá Kabatova metoda a mnohé další. Nejdůležitější je přijít včas. Čím dřív totiž vývojové odchylky začnete řešit, tím snadnější bude jejich náprava. Ať budete cvičit nebo rehabilitovat jakkoli, věřte, že to zvládnete. Vy i váš poklad.

Jak se liší Vojtova metoda a Bobath koncept?

Vojtova metoda vychází především z poznatků o optimálním vývoji dítěte do jednoho roku života. Terapeut se snaží nastavením dítěte do předem daných poloh a stimulací určitých bodů na těle, takzvaných spoušťových zón, vyvolat ideální pohybové vzory, které jsou u dítěte narušeny nebo zcela chybí. Někdy se označuje jako metoda reflexní lokomoce.

Bobath koncept naopak využívá vlastní aktivity dítěte, kterou terapeut pouze modifikuje. Dítě získává co nejsprávnější senzomotorickou zkušenost v rámci konkrétní situace. Využívá takzvaný handling, což je způsob manipulace, polohování a stimulace v rámci celodenní péče. Terapeut tedy neučí dítě pohybům, ale činí všechno pro to, aby dítěti umožnil provést pohyb co nejsprávněji a nejsnadněji.

JSOU SLZIČKY NUTNÉ?

PhDr. Ingrid Palaščáková, act-method.com

Rodiče si často stěžují na psychickou zátěž při cvičení Vojtovy metody. Je metoda ACT v tomto smyslu „šetrnější“?

Metoda ACT procvičuje základní pohybové vzory a jejich varianty, které do vývoje kojence patří a jsou mu přirozené. Nebrání mu v dynamice při jejich procvičování a dítě to může vnímat jako příjemný kontakt s matkou, která si s ním hraje, ale v podstatě s ním cvičí v rámci denního režimu, například na podlaze. Maminky často chtějí mít kojence jen v komfortní zóně, nechtějí, aby dítě pociťovalo diskomfort. Tím, že mají přístup k sociálním sítím a různým komunikačním skupinám, neumí často vyhodnotit, co je pro motorický vývoj kojence důležité, a můžou různými pomůckami a nevhodnými doporučeními motorický vývoj kojence zbrzdit nebo zpomalit i omezit.

Je třeba se tak u jakéhokoli cvičení připravit na trošku slziček?

I kojenec a menší děti mají právo nemít svoje dny a někdy je trošku slziček projevem diskomfortu kojence, to znamená, že psychický vývoj předbíhá motorický. Na terapii přijde maminka s kojencem, kterému je osm měsíců, ale motoricky pohybovými vzory vývoje odpovídá kojenci ve třetím měsíci. Někdy je tu až projektivní fixace matky na dítě nebo opačně a kojenec reaguje pláčem na přítomnost terapeuta, kterého vidí poprvé. Nedá se jednoznačně říct, že cvičení s kojencem nebo batoletem bude vždy bez slziček.

Témata: Zdraví, Děti, Miminko, Mateřství, Kojenec, Rodiče, Fyzioterapie, Cvičení, pláč, Psychomotorický vývoj, Vývoj, vzory, Vojtova metoda, Lokomoce, Vojtovku, Část rodičů, Václava, Ingrid Palaščáková, Terapeut, Fixace, Bobath koncept, Věková, Palaščáková Špringrová, Fyzioterapeutka, Metoda, Zdraví na Heureka.cz