Voskovec a Werich: Emigrace před válkou vyšla na poslední chvíli!

Simona Procházková 14.  1.  2021
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall TV pod taktovkou Pavla Zuny a na jehož tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny, vás bude bavit. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnešní díl přibližuje životy nerozlučné dvojice komiků Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podívejte se na video o spletitých životních osudech slavné herecké dvojice, legendárních protagonistů Osvobozeného divadla, Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

Jan Werich, syn úředníka, a Jiří Voskovec, vlastním jménem Wachsmann, jehož otec byl hudebník působící mimo jiné jako kapelník vojenských orchestrů v carském Rusku, se seznámili na pražském gymnáziu. Voskovec pak studoval na lyceu ve Francii a po jeho návratu pracovali společně s Werichem v časopisu Přerod.

Distanční výuka: Rodiče, buďme v klidu. Povinnosti nemáme téměř žádné!

V roce 1926 se stali členy Osvobozeného divadla – avantgardního souboru, který chtěl dělat moderní divadlo, jiné než tradiční scény. V roce 1927 přicházejí se svou první hrou –Vest Pocket Revue, tedy „Revue z kapsičky od vesty“ a původně se má hrát jen jednou. Měla však takový úspěch, že se odehrálo více než 200 repríz. Voskovec a Werich tady vystupují jako dvojice klaunů v maskách, po vzoru francouzských bratrů Fratellini, jejichž vystoupení znal Voskovec z doby studií ve Francii.

Právě v této hře také došlo k události, která tvorbu Voskovce s Werichem zásadně ovlivnila. Zhroutila se kulisa a je vystrčili na předscénu, aby diváky zabavili, než se všechno opraví. Tato improvizace se ukázala jako nejzábavnější část celé hry a stala se základem pro vznik tzv. forbín – tedy předscén – i v jejich dalších hrách.

Božena Němcová: Slavná spisovatelka střídala milence a málem skončila na ulici!

V roce 1929 začínají spolupracovat s Jaroslavem Ježkem, nadaným hudebníkem a skladatelem. Ježek se stane výhradním autorem hudby pro jejich představení a řada jeho písní je tak úspěšná, že časem zlidoví.

Hry Voskovce a Wericha původně neměly ambice stát se politickou satirou, jak se ale v Evropě začal vzmáhat fašismus a zejména poté, co se v Německu dostal k moci Hitler, se tento postoj mění. Začínají nejdříve nepřímo, ale pak už otevřeně kritizovat a zesměšňovat nacismus.

A protože jejich hry slaví fenomenální úspěchy, nemůže to uniknout pozornosti. Tak třeba hra Osel a stín je jednou velkou karikaturou nacismu, a to až do té míry, že osel zde promlouvá autentickým Hitlerovým hlasem. Následují další hry: Kat a blázen, Balada z hadrů, Těžká Barbora, Rub a líc. A také pak už stále se opakující problémy s cenzurou, útoky v tisku a dokonce demonstrace.

Osvobozené divadlo bylo fenoménem své doby. Na podzim 1938, v pomnichovské republice ovlivňované Německem, je mu ale odňata koncese. Voskovec odlétá do emigrace, Werich a Ježek zůstávají. Na konci téhož roku však dostává Werich echo, že mu úřady chtějí 9. ledna odebrat pas. Od Nového roku se tak s Ježkem chystají k odletu, ale ten se pro špatné počasí neustále odsouvá. Vyjde to až na poslední chvíli – onoho 9. ledna před obědem.

Válku stráví ve Spojených státech. Jaroslav Ježek zde na Nový rok 1942, v pouhých 35 letech, podlehne onemocnění ledvin, Voskovec s Werichem se po válce vrátí do Československa a na dva roky své Osvobozené divadlo obnoví. V okamžiku, kdy je jasné, že přichází nová totalita, tentokrát komunistická, rozhodne se Voskovec znovu emigrovat. Werich zůstane v Praze. Jejich přátelství trvá dál, umělecky spolupracovat už ale nikdy nebudou.

Pořad Životy slavných uvádí internetová televize Mall.tv.

  

Ludvík XIV: Fascinující, zhýralý i nenáviděný Král Slunce vládl 72 let

Ona si na mě zasedla, mami! Co s tím, když dítě tvrdí, že ho učitelka nesnáší?
10 chyb v legendárním filmu Pelíšky, na které jste zatím nepřišli
Témata: Video, Životy slavných, Historie, Škola on line, Spisovatelka, Distanční výuka, Dějepis, Demonstrace, Mall TV, Německo, Francie, Praha, Ježek, RUB, Přerod, Československo, Životní osud, Hrách, USA, Slavná dna, Osel, Orchestr, Hitler, Werich, Pavel Zuna