Vsaďte na jistotu: 5 nejoblíbenějších receptů na těstoviny

Je vcelku jedno, zda jde o špagety, penne, tagliate, fusili, farfalle nebo krásně česky nazývaná kolínka. Dospělí i děti je zbožňují. Maminky především pro jejich snadnou přípravu, děti pro jejich úžasnou chuť. Úsloví „v jednoduchostí je síla“ a „hodně muziky za málo peněz“ se tu snoubí v jedno a tak není divu, že talíř s nejrůznějšími variantami tohoto pokrmu přistane tak často na našich stolech.

Ozkoušené a doporučené přímo vámi

Pokud se nechcete brodit záplavou receptů a rády byste sáhli po něčem osvědčeném, určitě vám přijde vhod pětice receptů, kterou prověřila řada čtenářek před vámi a stále se k nim ráda vrací.



1) Tip na rychlý oběd: Zapečené těstoviny se sýrem

Porce: 4-6, příprava:15 minut, vaření: 35 minut

250g krátkých těstovin, uvařených podle návodu na obalu
1 1/2 šálku strouhaného sýra
1 šálek špenátových lístků, natrhaných na kousky
3 vejce, rozšlehaná
1/2 šálku kysané smetany
1/4 šálku mléka
1/4 šálku sušených rajčat
1 stroužek česneku, rozmačkaný

Na posyp:
1 šálek hrubé strouhanky, nejlépe čerstvé
1/2 šálku strouhaného sýra
2 plátky libové anglické slaniny, nakrájené na kousky
30g másla, rozpuštěného
1 jarní cibulka, nakrájená na kolečka

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • V misce promícháme všechny suroviny na posyp a dáme stranou.
  • V zapékací misce smícháme těstoviny, sýr, špenátové lístky, vejce, kysanou smetanu, mléko, rajčata a česnek.
  • Posypeme připravenou směsí a pečeme 30-35 minut dozlatova.
  • Podáváme se zeleninovým salátem.


2) Fusilli s rajčatovou omáčkou

Na 4 porce, příprava: 20 minut

400 ml nakládaných konzervovaných rajčat
2 šalotky
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku lístky bazalky a tymián na dochucení
50 g parmazánu, najemno nastrouhaného
sůl a pepř na dochucení
těstoviny nejlépe fusilli

Na oleji zpěňte najemno nakrájenou šalotku. Přidejte nasekaná konzervovaná rajčata, rozdrcený nebo na drobné kousky pokrájený česnek a odkryté nechte asi 10 minut na nízkém plameni probublávat, aby se odpařila přebytečná tekutina. Ke konci varu přidejte sýr, dochuťte a podávejte s vařenými těstovinami posypané najemno pokrájenými bylinkami.

Tento recept najdete v článku: Milujeme těstoviny - 4 recepty na skvělé rychlovky.


3) Boloňské špagety

Porce: 4, příprava: 10 minut, smažení: 15 minut

500 g mletého vepřového masa
400 g špaget
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 středně velká cibule, nakrájená najemno
3 stroužky česneku
3 kávové lžičky sladké papriky
400 g krájených sterilovaných rajčat
2 polévkové lžíce hnědého cukru
1 kávová lžička oregana (sušené či čerstvé)
strouhaný sýr na posypání

Špagety připravíme podle návodu na obalu. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a asi 1 minutu na něm opékáme kousky cibule. Poté přidáme prolisovaný česnek a ještě minutu opečeme. Zasypeme sladkou paprikou, necháme ji několik vteřin rozvonět, přidáme mleté maso a dobře propečeme. Osolíme a přisypeme v dlani rozdrcené sušené oregano. Přidáme kousky rajčat i šťávu z nich a necháme prohřát. Podle chuti dosladíme trochou hnědého cukru, případně dosolíme. Špagety scedíme a necháme dobře okapat. Na talířích vytvoříme špagetová hnízda, přelijeme omáčkou a posypeme sýrem. Pro zvýraznění chuti můžeme ještě zakápnout olivovým olejem.

Tip: Česnekem šetřete, některé děti ho nemají rády. Sýr také vybírejte takový, kterému dávají přednost.

Tento recept najdete v článku: Čas na rychlovku: 4 recepty hotové za deset minut.


4) Zapečené těstoviny s lososem a špenátem

Ingredience na 4 porce:
300 g lososa
400 g vařených těstovin
300 g čerstvého špenátu
40 g tvrdého sýra s 30 % tuku
1 lžička olivového oleje
sůl
pepř
šťáva z citronu

Lososa nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu. Orestujeme na trošce olivového oleje. Uvaříme těstoviny na způsob al dente, špenátové listy spaříme vroucí vodou, vymačkáme přebytečnou tekutinu. Zapékací formičky vyplníme lososem, těstovinami a špenátem, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.


5) Bleskový recept: Těstoviny s kuřecím masem a bylinkami

4 porce, příprava: 25 minut

500 g tagliatelle
500 g kuřecích prsních řízků
4 jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
250 g hrášku
sůl, pepř, bazalka a petrželka

Těstoviny uvařte al dente (na skus). Maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a spolu s nasekanou cibulkou a česnekem orestujte na oleji. Přidejte hrášek a dochuťte. Nakonec vmíchejte nasekanou bazalku a petrželku a vše promíchejte s teplými těstovinami.

Tip: Jarní cibulku můžete nahradit také pórkem.

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Nenakládejte s většími předměty, určitě teď ani nerenovujte kuchyně ani koupelny. Máte tak skrze Saturn chuť zůstat doma i proto, že…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci