Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Vše, co jste chtěli vědět o výchově kluků. Platí to i u vás?

Simona Procházková 31.  5.  2019
Muži jsou zkrátka jiný živočišný druh, často dost nečitelný. A platí to i o těch nejmenších. Přála byste si rozumět vašemu chlapečkovi? Proč se občas chová jako mimozemšťan, je posedlý fotbalem, fascinují ho zbraně, rád se pere a s kamarády s oblibou porovnává pindíka? Vítejte v testosteronovém světě. Jak ho aspoň trochu pochopit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se vám narodí dcera, všechno se zdá o tolik jednodušší. Když si nevíte rady, stačí si vzpomenout na vlastní dětství, zážitky, vzpomínky a zkušenosti. Většinou rozumíte tomu, proč se chová a jedná zrovna tak, jak to aktuálně předvádí. Chápete její myšlenkové pochody, protože i malá slečna je prostě žena a její způsob uvažování, nálady i záliby jsou vám blízké a srozumitelné. Jenže jak na syna? Pokud jste vyrůstala s bratrem (ještě lépe rovnou s několika), máte velkou šanci, že vás alespoň některé záležitosti a zvláštnosti, které budete muset řešit při výchově, tolik nepřekvapí, nevyděsí a nevynervují. Na co je dobré se připravit a s čím počítat v případě, že jste hrdou majitelkou potomka mužského pohlaví? Ano, je to jiné, také ale dobrodružné, akční a leckdy i hodně zábavné, tak se nenechte vykolejit. Existují prostě věci, se kterými, ač o to budete usilovat sebevíc, nic nenaděláte. Které to jsou?

Auta a vlaky v prádelníku i umyvadle

Máte to marné, ať už vybavíte dětský pokojíček sebedokonalejšími a genderově „vyváženými“ hračkami, aby mělo dítě z čeho vybírat a všestranně se rozvíjelo (podle odborných příruček), stejně nezabráníte tomu, aby se u vás doma množily závodní auťáky, náklaďáky, lodě, vláčky, pásové bagry, tanky a letadla rychlostí blesku. A budete je nacházet všude. Včetně botníku, dřezu, záchodové mísy i knihovny. Koleje povedou důmyslně přes půlku domu, z ložnice až pod kuchyňský stůl včetně několika mostů, tunelů a výhybek, takže běda, když o některou součást jen nepatrně zakopnete! Totéž platí o kreativně sestavených závodních autodráhách. A jelikož malí kluci zbožňují cokoli, co letí, plachtí, padá nebo bourá, budete se muset naučit bravurně vyhýbat svištícím předmětům ve výšce očí. O „omlacování“ dřevěného nábytku ani nemluvě.

Panenky se dožadují často i kluci. Proč? A je dobré jim ji koupit?

Jsou jako fretky s pohonem

Nezastaví se. Nikdy. Ani na chvilku. Od okamžiku, kdy vletí ve čtvrt na šest ráno do vaší postele, a přitom všem spěchu vám přišlápnou hlavu a nakopnou žebra, do chvíle, než večer doslova omdlí únavou (kterou se ovšem do poslední vteřiny před kómatem statečně snaží přemoci), jsou v pohybu. Někdy se může zdát, že disponují více rychlostmi než poslední model mercedesu. Pozor, týká se to už batolat. V jedné vteřině je vidíte, jak sedí na podlaze a hrají si způsobně s chrastítkem, než ovšem otočíte hlavu, sápou se na jídelní stůl nebo padají ze sedačky. Nesnažte se je zpomalit. To vy se holt budete muset naučit zrychlit tempo. A poskytovat jim podněty, motivaci, cíle a navíc povzbuzovat, aby smysluplně využívali všechnu tu záviděníhodnou energii, kterou v sobě mají. A k tomu si pořiďte kvalitní tenisky!

Penis je začne fascinovat velmi brzy

Není žádným překvapením, že kluci si hrají se svým penisem prakticky od narození. Je to naprosto normální a není třeba se tím nijak znepokojovat. Smiřte se s faktem, že ruku na něm bude mít váš chlapeček položenou v jednom kuse. Brzy začne zkoušet, co všechno jeho „hračka“ dokáže, a je zcela přirozené, že mu to bude příjemné. Tudíž tuto činnost bude praktikovat často a rád. Na místě je pouze vysvětlit, že by podobné „zábavy“ měly probíhat v soukromí. Nikoli na ulici, v autobuse nebo ve školce. „Je velkou ironií, že jediný okamžik, kdy náš šestiletý syn nemá ruku na svém penisu, je ten, kdy se jde vyčůrat na záchod. A to by se zrovna dost hodilo, aby si ho rukou přidržel a lépe díky tomu mířil. Samozřejmě se pak netrefí a mě čeká úklid,“ říká s úsměvem Klára, maminka Samuela (6) a Terezky (8).

10 zásad dobrého rodiče, kterými byste se měli při výchově řídit

Ušetříte za oblečení

Jedna skvělá zpráva. Na rozdíl od náročných holčiček, které většinou trvají na bohatém šatníku, nacpaném sukýnkami, šatečkami, legínkami a svetříčky ve všech barvách a s nejrůznějšími druhy volánků, třpytek či obrázků včetně sbírky botiček (outfit malé princezny musí přece dokonale ladit), se synem v tomto ohledu dost ušetříte. Nakupování oblečení bude hračka, stačí dvoje kalhoty, tepláky, pár triček a tenisky. Všechno se dá kombinovat se vším. Navíc každá máma kluka brzy zjistí, že nabídka v chlapeckých odděleních obchodů bývá, oproti té holčičí části, dosti omezená. A bonus navíc, kluk si většinou nechá obléci to, co mu vyberete, a obejde se to bez zbytečných cavyků.

Nejspíše budete občasnými hosty chirurgie

Vyplatí se včas zjistit, kde se v okolí vašeho bydliště nachází nejbližší chirurgická ambulance nebo nemocnice s pohotovostí. Kluk je zkrátka živel a nedá se ničím zastavit. Do všeho jde naplno a (často doslova) po hlavě, v jednom kuse někde skáče, někam leze, někde visí, šplhá po výškách, přelézá ploty, zdolává překážky. Myslete na to, že když se na jednom místě nachází váš syn a zároveň konferenční stolek, trampolína, odložená lopata nebo sekyra či třeba „jen“ hromada kamení, kouká z toho zásah chirurga a pár stehů. Ale žádný strach, časem se vycvičíte a dokážete předvídat potenciální rizika a eliminovat nebezpečí. Když už se nějaká nehoda stane, neobviňujte se. Ohlídat a kontrolovat úplně všechno není v silách žádného rodiče.

Dětská masturbace. Nepohoršujte se, je to naprosto přirozené

Načůráno bude všude. Všude!

Na podlaze. Na zdi. Na koberečku. Za záchodem. Po celém sedátku i poklopu. Protože tak jednoduchý úkon, jako naučit se sedátko zvedat, je pro chlapečky z nějakého důvodu většinou zcela nad jejich síly. Považují takovou maličkost za zbytečnou a neztrácejí s ní čas. My ženy zřejmě nikdy nedokážeme pochopit, co je tak náročného na tom, nasměrovat vše potřebné do poměrně velké záchodové mísy. A venku je přitom tak neuvěřitelně snadné stáhnout kalhoty a počůrat kdejaký strom v parku. Tam se strefí vždycky. Tak proč musí být proboha několikrát denně postříkaná celá toaleta močí? Nikdy to neskončí! Jediná věc, která se změní s tím, jak váš chlapeček poroste, bude množství, intenzita a tím pádem „širší rozptyl“ a větší rozsah škod. Rada? Mějte v pohotovosti hygienické vlhčené ubrousky. Nejlépe nějaké s příjemnou vůní magnolie nebo levandule.

Pětiletý syn si pořád vymýšlí a lže, vznikají z toho problémy. Co s ním?

Tak malí a tak sprostí!

Nemělo by vás nijak zvlášť překvapit, když se váš roztomilý miláček začne projevovat poněkud nevhodně, ztřeštěně a rozjíveně. I když se snažíte výchovně působit sebelépe, úzkostně hlídáte svůj slovník a chráníte dítko před veškerými „negativními“ vlivy okolí, jakmile překročí práh mateřské školky, nestačíte se divit. Co dosud neznalo a neumělo, to rychle dožene. Kamarádi ho ochotně a rádi poučí a budete možná fascinována, jaké nové poznatky a výrazy vám doma odprezentuje. A není náhodou, že nejchytlavěji a nejsnadněji se samozřejmě učí a pamatují sprostá slovíčka, nadávky a obzvláště v kurzu jsou říkanky a vtípky o „ho…“, prdech, zadcích, průjmech a vůbec všem „fekálním“. Budou dny, kdy budete svého drahého synáčka sledovat na hřišti mezi kamarády a nebudete věřit svým očím (a uším). Žádný strach, ta fáze jednou skončí. Takže až se jednou dozvíte, že ta večeře chutná jako „bobek“ a ten auťák na parkovišti je „posr…“, zhluboka se nadechněte a dělejte, že jste zničehonic ohluchla. Pokud se totiž budete rozčilovat (nebo naopak smát), dodáte tím inkriminovanému výrazu punc výjimečnosti a stane se tím oblíbenější. Snažte se tedy, pokud možno, udržet vážnou tvář a se svým nevšedním zážitkem se svěřte a od srdce pobavte přátele až večer na Facebooku.

Otec domlouvá dvěma bratrům, kteří se celí pomalovali

Zbožňují vás

Jsou to malí velcí romantici! Všichni chlapečci nade vše milují a zbožňují své maminky. Jste pro mě modla, bohyně, nejlepší a nejdokonalejší žena pod sluncem. Tak si ty chvíle vychutnejte, nebudou trvat věčně. Ten pocit, když se vrátíte z práce domů a čeká vás uvítání jako slavnou rockovou hvězdu, milion pusinek, objetí a kytička k tomu. Nebo ta neodolatelně ušmudlaná a divoce barevná přáníčka a obrázky ze školky. Hlaďte své prince, mazlete, objímejte a pusinkujte, dokud vám to dovolí. Až přijde puberta, budete mít aspoň na co s láskou a něhou vzpomínat.

 

 

Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodina a vztahy, Rodiče, Mateřská škola, Kamarád, Kluk, Mercedes, Objetí, Živel, Stolek, Most, Botník, Vaš, Penis, Hračky, Bohyně, Outfit, Sedátko, Pohon, Zásah, Kolej, Autodráha, Chirurgie

Video