Maminka.czZdraví

Vše, co jste nevěděli o migréně. Může trápit i batolata

Martina Machová 30.  4.  2014
Také jste si mysleli, že je migréna nemocí výhradně dospělé populace? Bohužel, migrénou mohou trpět už batolata! A nebolí je jen hlavička, ale i bříško, někdy dokonce zvrací, trpí nechutenstvím a dalšími nepříjemnými příznaky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Migréna je nemilosrdná nemoc, o jejíchž příčinách se mnoho neví. Silné a dlouhotrvající bolesti hlavy dokážou svou oběť naprosto paralyzovat a vyřadit na několik hodin až dní z běžného života. Však to mnohé z vás znáte; hlava vás bolí jako střep, je vám zle, často i zvracíte, vadí vám světlo i zvuky, které bolesti ještě více umocňují.

Nástupu mučivé bolesti často předchází zvláštní porucha, tzv. „aura“. O co se jedná? Chvíli před tím, než samotná bolest hlavy propukne, může mít její „oběť“ přechodnou poruchu zraku, řeči nebo třeba třeba vnímání vůní. Všechny uvedené příznaky zní poněkud děsivě a navíc je lze batolat a předškoláků velmi lehce zaměnit s jiným onemocněním.

Rozdíly „DĚTSKÉ“ migrény od „DOSPĚLÉ“

Hlavní rozdíly mezi migrénou u dospělých a migrénou u dětí popisuje dětská neuroložka Miroslava Muchová následovně: „U dětí bývají víc vyjádřeny doprovodné příznaky, nevolnost a zvracení jsou intenzivnější a bolesti hlavy často po masivním zvracení vymizí…“. Na rozdíl od dospělých mohou mít děti dokonce i zvýšenou teplotu, často bývají bledé, náladové, výrazně se potí a stejně jako dospělým jim vadí hluk a světlo.

Dle doktorky Muchové může záchvat migrény spustit i stres v rodině, velké rozrušení, špatný spánkový režim a také sledování televize a hraní na počítači. Lékaři též varují, že mnohdy jsou spouštěčem bolestí špatné stravovací návyky a potravinové alergie. Problematická je v tomto směru čokoláda, citrusy, glutamát a aspartam.

10 věcí, které dětské migréně možná nevíte

  • Děti do 1 roku migrénami takřka netrpí.
  • U batolat a předškoláků už bohužel není vzácností.
  • V předškolním věku je migréna obvyklejší u chlapců.
  • V pubertě se migréna vyskytuje častěji u dívek.
  • Zatímco u dospělých může migréna trvat i několik dní, u dětí se jedná spíše o hodiny.
  • Migréna se mnohem častěji objevuje u úzkostných dětí.
  • Zatímco dospělé obvykle bolí pouze polovina hlavy děti častěji celá hlava.
  • Sklony k migréně jsou často dědičné.
  • V pozadí nemoci může být i potravinová alergie.
  • Migrény někdy propukají po úrazu hlavy.

Ohlášení migrény

Zkušenější maminky malých pacientů již občas podle specifických příznaků poznají, že se k jejich potomkovi nezadržitelně blíží další záchvat migrény. Bohužel, příznaky přicházející migrény jsou u malého dítka snadno zaměnitelné s celou řadou nemocí a třeba i špatnou náladou. Děti bývají před propuknutím depresivní a podrážděné, nebo naopak euforické, někdy se doslova z minuty na minutu změní jejich nálada a chování. Zničehonic mohou být ospalé, zívají, chodí každou chvilku čůrat, hodně pijí a někdy je přepadne i obrovský hlad.

Léčba migrény

Migrénu by měl samozřejmě léčit i diagnostikovat výhradně lékař specialista (neurolog). Jen ten dítěti předepíše odpovídající léky na mučivou bolest. Možná doporučí podávání vápníku a často nedostatkového hořčíku, také poradí, jak dítěti ulevit od dalších obtíží. Z alternativní medicíny můžete u příslušného odborníka vyzkoušet akupresuru nebo akupunkturu, které též bývají při mírnění příznaků migrény úspěšné.

Témata: Zdraví, Děti, Batole, Migrény, Muž, Úraz hlavy, Hlavní rozdíl, Potravinová alergie, Obrovský hlad, Dospělý muž, Zdraví na Heureka.cz