Maminka.czZdraví

Vše o preventivní onkologické cytologii. Chodíte pravidelně?

Martina Machová 25.  8.  2019
Víte, že pravidelné preventivní návštěvy gynekologa jsou nesmírně důležité i z pohledu onkologické prevence? Chodíte pravidelně na preventivní prohlídky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cytologie (buněčná biologie) je vědním oborem zabývajícím se buňkou, onkologickou či gynekologickou cytologií se pak označuje nedílná součást preventivního gynekologického vyšetření, která zkoumá potencionálně negativní změny na děložním hrdle (čípku). Onkologická cytologie tedy zjišťuje, zda se na čípku a v jeho okolí neděje něco nekalého a nedochází na něm k takzvaným předrakovinovým změnám, odborně prekancerózám. Ty má obvykle na svědomí lidský papilomavirus (HPV), proti němuž, respektive proti některým jeho kmenům, se v současné době již preventivně očkuje.

Virus HPV způsobuje bradavice, opary i rakovinu! Lze se bránit?

Jak se vyšetření provádí: Bolí, či nebolí?

Vyšetření je vcelku jednoduché a většinou zcela nebolestivé, některé ženy jej ale vnímají jako nepříjemné. Výjimečně může žena po odebírání vzorků lehoučce špinit. Jeho součástí jsou totiž stěry, které se odebírají z děložního hrdla, a to jak z jeho povrchu, tak z kanálku pomocí maličkého kartáčku anebo špachtličky. Setřené buňky jsou poté odeslány do specializované laboratoře s atestem. Nedílnou součástí onkologické prevence by mělo být i vyšetření čípku kolposkopem, optickým přístrojem podobným mikroskopu. Pro lepší zvýraznění možných atypických buněk se může před vyšetřením na sliznici pochvy a čípku aplikovat roztok kyseliny octové. Ale nebojte, pálit vás nic nebude! Odběr vzorku trvá pár minut, stejně jako vyšetření kolposkopem.

Histologie a cytologie: Víte, k čemu tato vyšetření slouží a jak dlouho budete čekat na výsledky?

Co se se vzorkem děje dál?

Ve specializované laboratoři pak odborník–cytolog vzorek s pomocí nejmodernější techniky zhodnotí a zapíše vše vašemu gynekologovi. K vyhodnocení případných změn mu slouží přesně daná cytologická klasifikace – zjednodušeně lze říci, že se nálezy rozdělují do 3 skupin: normální, nejasné a abnormální. V případě nejasných a abnormálních nálezů se obvykle doporučuje kontrola za 3 až 6 měsíců. Což platí i v případech, že je v pochvě zjištěn výskyt papilomavirů (HPV), s nimiž si však zdravý imunitní systém většinou během pár měsíců poradí. Gynekolog též může při opakovaném nálezu předepsat speciální podpůrné medikamenty (podpůrné potravinové doplňky, popř. gel s aplikátorem), které pomáhají v boji s HPV. U abnormálních nebo opakujících se nejasných nálezů bývá pak doporučováno speciální kolposkopické vyšetření v Centru onkologické prevence. Pokud se nález dlouhodobě nemění anebo se zhoršuje, provede se zpravidla odebrání a následný rozbor miniaturního vzorku tkáně (biopsie).

Proč se Meghan nesnaží po porodu rychle zhubnout a je to dobře?

Když se výsledky lékaři stále nezamlouvají

V případě, že váš lékař i cytolog není s výsledky onkologické cytologie dlouhodobě spokojen anebo se výsledky spontánně nelepší či se dokonce rychle zhoršují (obvykle ještě zdaleka nejde o zhoubný nádor!), navrhne vám drobný gynekologický zákrok – konizaci čípku. Ta se provádí v krátké celkové anestezii. Při konizaci se odebírá atypickými buňkami poškozená část sliznice čípku, a to buď pomocí laseru, elektrické kličky, nebo klasických operačních metod. Výkon trvá maximálně 30 minut a není po něm nutná následná hospitalizace.

Poradna: Má konizace čípku vliv na těhotenství a porod?
Témata: Zdraví, Gynekologie a porodnictví (poradna), Rakovina, Histologie, HPV, Odebírání, PRÁV, Čípek, Gynekolog, Biologie, Vyšetření, Chod, Děložní hrdlo, Nález, Vir HPV, Prevence, Vzorek, Buňka, Zdraví na Heureka.cz