Maminka.czDěti

Vše o růstu: Kdy rostou děti nejrychleji? A kdy se růst zpomaluje?

Martina Machová 20.  1.  2020
Kdy rostou děti rychleji – v létě, nebo v zimě? A jaké nemoci mohou signalizovat poruchy růstu? Tady je deset zajímavostí o růstu dětí, které vás možná překvapí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To, jak budou naši potomci vysocí, pochopitelně nejvíce ovlivňujeme my rodiče, tedy přesněji naše výška. Dva „hobiti“ budou mít doma jen těžko obra a naopak. Genetika je v tomto směru neúprosná! Mezi další důležité faktory ovlivňující tělesnou výšku pak patří například i nedostatečná výživa a nemoci, které na sebe mohou upozorňovat právě poruchou růstu. Takzvaný růstový potenciál, tedy geneticky naprogramovanou nejvyšší možnou výšku jedince, zmíněné dva vlivy – výživa a nemoci – pochopitelně limitují směrem dolů.

Děti mají větší nohy než dřív. Rodiče zoufají při nákupu bot. Čím to?  

10 zajímavostí o růstu dětí

  • Děti rostou nejrychleji na přelomu jara a léta. Avšak nemůže za to příroda v rozpuku, ale kondice dítěte – v této době totiž děti nejméně stůňou!
  • Výška dítěte při narození a v kojeneckém věku je dána zejména výškou matky. Celý zděděný genetický potenciál se obvykle začíná uplatňovat pozvolna a zhruba od druhého roku již „naplno“.
  • Dívky zdvojnásobí svou výšku přibližně v roce a půl, chlapci pak zhruba ve dvou letech.
  • Růst se zpomaluje během nemocí.
  • Dalším faktorem, který podporuje růst, je pohyb, avšak přiměřený. Nadměrná a dlouhodobá fyzická námaha jej může naopak utlumit!

[ArticleBox ORIGINÁL Předčasná puberta: Dcera dostala menstruaci už v šesti letech. Čím to? : 4671

  • Děti nejrychleji rostou v kojeneckém a batolecím období a dále pak v pubertě.
  • Zajímavé je, že děti našich prababiček byly prý v průměru až o 10 cm nižší než současná generace dětí!
  • Průměrná výška českých chlapců s ukončeným růstem se pohybuje okolo 180 cm. U dívek se toto číslo snaží atakovat 170 cm.
  • Mladé slečny, které již začaly menstruovat, se velmi přiblížily svému výškovému maximu. Se začátkem menstruace totiž rychlost růstu rapidně klesá!
  • Růstové grafy mohou mnoho napovědět nejen o budoucí výšce dítěte, ale také o vážné nemoci. Je-li graf dlouhou dobu „oploštělý“ anebo naopak velmi strmý, měl by se touto skutečností zaobírat pediatr!
Chcete vědět, jak bude vaše dítě v dospělosti vysoké? Spočítejte si to!

Která onemocnění mohou ovlivnit růst?

Pokud pediatr vyhodnotí růstový graf jako značně nevyrovnaný – to je podezřelý, častěji s nápadným výkyvem směrem dolů – zaměří zpravidla svou pozornost na celkovou kondici, nemocnost a prospívání dítěte. Nedivte se tomu! Růstové odchylky mohou být jedním z prvních nesmělých ukazatelů některých onemocnění. K těmto chorobám patří zejména onemocnění štítné žlázy, nesnášenlivost lepku, nemoci jater či ledvin a pochopitelně také nedostatek růstového hormonu.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Školák, Nemoc, Menstruace, Růstový spurt, Porucha, Generace dětí, ArticleBox originál, Výška, Graf, Pediatr, Růst, Námaha, Zajímavost, Zdraví na Heureka.cz