Maminka.czZdraví

Vše o spále: Nejčastěji ji prostě vdechnete!

Martina Machová 29.  2.  2016
Víte například, že se spála obvykle nevyskytuje u kojenců do půl roku? A prozradíme vám nejen to…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spála je infekční přenosné onemocnění bakteriálního původu – poněkud zjednodušeně lze tedy říci, že spálu ve většině případů malý pacient prostě vdechne. „Spála je relativně běžné infekční onemocnění dětského věku, které je způsobeno určitými bakteriemi ze skupiny streptokoků. Tyto bakterie produkují toxiny, které jsou zodpovědné za vznik typické vyrážky. Nejčastějším způsobem přenosu je kapénková infekce – při vykašlání se streptokoky dostávají do okolí a mohou být vdechnuty.“ vysvětluje na svém webu internista Jiří Štěpánek.

Skutečnost, že má spála bakteriálního původce mnohým rodičům napoví, že se v tomto případě bez antibiotik neobejdou – bohužel. Vlastně spíše „bohudík“, neboť spála bývala před objevením antibiotik, velmi obávaným onemocněním s vysokou úmrtností. (V lepším případě „jen“ s trvalými následky.)

Spála = angína s vyrážkou?

Nemoc obvykle začíná jako angína a svým způsobem to vlastně taková zvláštní angína i je. Naprosto typickými příznaky jsou: zvýšená teplota až horečka, únava, bolesti hlavy, bolesti v krku, nateklé zarudlé mandle s bělavými čepy a povlaky, malinově červený jazyk a typická spálová vyrážka.

Ta se objevuje do dvou dnů od prvních příznaků infekce. Začervenalé flíčky se mohou někdy spojovat do větších útvarů. Vyrážka se obvykle vyskytuje v typickém pořadí; nejprve se objeví v podbřišku, pak na hrudníku a samozřejmě se může šířit i na další části těla. Nejčastěji vnitřní strany stehen, podpaží a loketní jamky. Objevit se ale může i v obličeji a na krku. Pokožka bývá na omak hrubá jako drobná „husí kůže“. Vyrážka mizí do 4 až 5 dní.

Neléčená spála s sebou nese mnoho závažných komplikací, dříve se dokonce spála léčila výhradně na infekčních odděleních v nemocnici!

Léčba a diagnostika: Pozná spálu i rodič?

Poučený rodič samozřejmě může odhadnout, že malého „raubíře“ nepostihla pouze viróza či angína, ale spála. Nicméně konečnou diagnózu potvrdí na základě zkušeností, výtěrů a někdy i krevních testů (protilátek ASLO) pediatr. Mnozí pediatři či lékaři na ORL mají k dispozici rychlé testy (tzv. strep-test), které přímo v ordinaci pomocí stěru sliznice v krku během pár minut otestují přítomnost určitého typu streptokoků.

Rychlý test nehradí pojišťovna, naopak klasický výtěr pojišťovna hradí. Strep-test však testuje – na rozdíl od klasického výtěru – pouze přítomnost streptokoků.

Spála se léčí antibiotiky, obvykle penicilinového typu. V některých případech je po ukončení podávání tabletek ještě doporučena injekční aplikace antibiotik.

10 základních faktů o průběhu nákazy

  • Spála se nejčastěji objevuje v dětských kolektivech na jaře a na podzim.
  • Postihuje zejména malé děti ve věku od 3 do 10 let (ale samozřejmě i mladší a naopak i dospělé).
  • Zajímavé je, že se spála prakticky nevyskytuje u kojenců do půl roku.
  • Zdrojem nemoci je nemocný nebo naopak zdravý přenašeč, u kterého se neprojevují příznaky nemoci.
  • Nemoc se nejčastěji se přenáší kapénkami.
  • Nejobvyklejší vstupní cestou je nosohltan.
  • Možný je též přenos přes předměty a prádlo, kterých se nemocný dotýkal.
  • Inkubační doba spály je 3 až 10 dní.
  • Nemocný je infekční po dobu příznaků.
  • Pozor, spálou se lze infikovat opakovaně!

A proč se spále říká spála?

Možná proto, že se mnoha nemocným po zmizení vyrážky olupuje pokožka, a to především na dlaních a na prstech kolem nehtových lůžek – jako by se nemocný popálil. (Což se ale někdy stává i po prodělání tzv., šesté nemoci!). Ostatně samotná červená vyrážka, slije-li se do větších útvarů, může připomínat popáleninu.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Kojenec, SPA, Poučený rodič, Inkubační doba, NEJ, Angína, Malý pacient, Dětský kolektiv, Kapénka, Typický příznak, Nejčastější způsob, Štěpánek, Husí kůže, Úmrtnost, Kapénková infekce, Rychlý test, Bakteriální původ, Zdraví na Heureka.cz