Maminka.czPo porodu

Všechno, co byste měla vědět o dotepání pupečníku

Barbora Vajsejtlová 16.  3.  2021
Dotepání pupečníku je trendem, jehož prosazování doprovázela řada otazníků. Proč se k němu porodnice nakonec přiklonily? Máme všechny potřebné informace.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poprvé jsem se o něm doslechla před pěti lety, kdy mi kamarádka vyprávěla, že jí v porodnici položili její miminko na břicho a nechali dotepat pupečník. „Co to?“ reagovala jsem nevěřícně. Připadalo mi to jako další z lehce potrhlých trendů, které se občas v rámci mateřství a porodů objeví. 

Od té doby se toho mnoho změnilo a dotepání pupečníku už dávno přestalo být poněkud výstřední praktikou. Stal se z něj trend napříč celým světem a řada porodnic ho již nabízí zcela standardně. Přesto se stále najdou i jeho odpůrci, kteří tvrdí, že lepší pro dítě i matku je okamžité přerušení pupečníku. Kde se tedy tento „hit“ vzal a co vlastně můžete od dotepání pupečníku čekat? Je pro vás a vaše dítě vhodnou variantou, nebo má nějaká omezení? 


PŘERUŠIT, NEBO NECHAT DOTEPAT? 

Pupečník neboli pupeční šňůra je vlastně cévní pletenec, který v těhotenství spojuje dítě s placentou. Jeho úkolem je zajištění zásobování dítěte kyslíkem a živinami a zároveň jde o součást krevního oběhu plodu. Když se miminko narodí, pupečník ještě několik minut tepe a proudí jím krev.

Odběr pupečníkové krve v těhotenství. Kdy se provádí a jaká jsou rizika?

A právě tehdy přicházejí v úvahu dvě varianty: Buďto se může pupečník okamžitě podvázat a přerušit, nebo se může nechat dotepat až do doby, kdy v něm přestane cirkulovat krev. Podle údajů Americké gynekologické a porodnické společnosti (ACOG) k okamžitému přerušení pupečníku dochází průměrně mezi patnácti a dvaceti vteřinami od porodu. Oproti tomu o dotepání pupečníku se mluví tehdy, pokud k jeho podvázání dojde až poté, co je celý bílý a porodník pohmatem zjistí, že už nepulzuje. Doba k tomu potřebná se liší individuálně a pohybuje se od třiceti sekund do pěti minut. 


RIZIKO VYKRVÁCENÍ I ŽLOUTENKA 

Ještě před několika lety upřednostňovaly porodnice spíše okamžité přerušení pupečníku. Jedním z argumentů pro přerušení byl předpoklad, že pokud proudí krev z těla matky k dítěti, může dojít i ke zpětnému toku krve, a krev by tak proudila od dítěte k placentě. Zvýšilo by se tak riziko vykrvácení dítěte.

Nicméně výzkumy ukázaly, že riziko takové komplikace je minimální, protože jakmile u miminka stoupne saturace krve kyslíkem, pupečníkové tepny se uzavírají a krev od dítěte k placentě už neproudí. Oproti tomu pupečníková žíla zůstává otevřená delší dobu, takže umožňuje krvi, aby odtekla od placenty k dítěti, a pak se také uzavírá. 

Pupečník – vše, co vás zajímá. Dotepání, délka a jak se o něj starat po porodu

Poněkud nepřehledná situace panuje v případě dalšího argumentu, kterým operují odpůrci odloženého podvázání pupečníku. Tím je totiž údajně zvýšené riziko novorozenecké žloutenky, které je s dotepáním pupečníku spojené. Logika této argumentace je jednoduchá: Novorozenecká žloutenka souvisí s bilirubinem, který je zase spojen s červenými krvinkami. Čím víc krve pupečníkem k dítěti přiteče, tím víc červených krvinek mu v těle proudí.

Zdá se tedy, že je prakticky nevyhnutelné, aby děti, kterým porodníci okamžitě nepřeruší pupečník, dostaly těžkou novorozeneckou žloutenku. Jenže tak černobílé to zdaleka není. V první řadě se odborníci stále nemohou shodnout, jestli dotepání pupečníku hodnotu bilirubinu u novorozenců skutečně zvyšuje a zda tedy v konečném důsledku zvyšuje riziko vzniku novorozenecké žloutenky.

Například studie z letošního roku, zveřejněná v odborném magazínu Early Human Development, tvrdí, že výskyt novorozenecké žloutenky je stejný, ať už se pupečník nechá dotepat či nikoli. Stejný postoj k tomu zaujímá například i Americká akademie pediatrů (AAP). Přesto jsou někteří zdravotníci stále přesvědčeni, že dotepání pupečníku má s novorozeneckou žloutenkou jasnou souvislost, a neváhají na to maminky upozornit. 


DÁREK? ŽELEZO 

Na druhé misce vah ale stojí nezpochybnitelné přínosy, které dotepání pupečníku pro dítě má. Během první minuty po porodu se k miminku dostane zhruba osmdesát mililitrů krve navíc. Na konci třetí minuty už je to sto mililitrů, což není zanedbatelné množství ani u donošených novorozenců a zcela zásadní význam má u nedonošených dětí narozených před sedmatřicátým týdnem.

Nezapomínejte na železo!

Odborníci už prokázali, že v takových případech snižuje dotepání pupečníku nutnost krevní transfuze a významným způsobem i riziko nitrolebečního krvácení. Důležitým argumentem pro dotepání pupečníku je i pozitivní dopad na zásoby železa v prvním roce života dítěte. Jako prevenci anémie doporučuje dotepání i Americká gynekologická a porodnická společnost. Podle ní vede zvýšený objem krve k vyšší hladině železa a ta má zase pozitivní vliv na další vývoj dítěte. Zlepšuje poporodní adaptaci, ale prospívá například i vývoji mozku.

Výzkum z loňského roku publikovaný v The Journal of Pediatrics tvrdí, že pokud se dětem nechá po porodu dotepat pupečník, mají ve čtyřech měsících věku jejich mozky víc myelinu (jedna ze základních složek bílé hmoty mozku) než mozky jejich vrstevníků, u kterých bylo praktikováno okamžité přerušení pupečníku. Kromě toho se mluví o zlepšení a stabilizaci srdeční aktivity novorozence, stabilizaci krevního tlaku, lepší saturaci kyslíkem i zvýšení hladiny krevních destiček. 


METODA „MILKINGU“ 

Ačkoli jsou přínosy dotepání pupečníku nezpochybnitelné, existují situace, kdy ze závažných důvodů jeho oddálené přerušení není možné. Třeba komplikované porody (v případě císařských řezů ho většina porodnic standardně nabízí), kdy by vyčkávání na dotepání pupečníku mohlo ohrozit zdraví nebo život dítěte či matky. Jde například o případy, kdy je potřeba miminko resuscitovat a podobně.

Pokud ale není ze zdravotních důvodů možné dotepání pupečníku, existuje ještě varianta takzvaného „milkingu“, k níž může porodník sáhnout. Krev z pupečníku se přesune do těla dítěte tlakem ruky na pupečník. Zdravotní efekt takového postupu by měl být srovnatelný s „klasickým“ dotepáním pupečníku. To se většinou v porodnicích nabízí maminkám od osmadvacátého týdne těhotenství. 
 

LEOPOLD HOŠEK

 primář gynekologicko-porodnického oddělení, nemocnicevalmez.agel.cz 

Odkdy a proč vůbec se dotepání pupečníku začalo prosazovat? Jde o nový trend, nebo třeba o praxi, kterou znaly již naše prababičky? 

Tak, jak se vyvíjejí poznatky v medicíně, se upravují i některé porodnické děje a trendy. Nemyslím si, že naše babičky řešily, jestli pupečník tepe, nebo netepe. V dané době byly rády, když porod přežily. Každá činnost v medicíně má svá pro a proti. Určitě není nezbytně nutné pupečník nechávat dotepat. Velmi často se provádí také takzvaný milking, který neinvazivně stáhne krev z pupečníku k novorozenci. 

Odpůrci dotepání pupečníku argumentují tím, že se jím zvyšuje riziko novorozenecké žloutenky. Je to pravda, nebo jde o mýtus? 

Nejdůležitější je u porodu přemýšlet a uvědomit si, co právě narozené miminko potřebuje. Je růžové a křičí? Takové miminko asi moc krve z pupečníku nepotřebuje. Pokud ho přetížíme veškerou krví, můžeme navýšit riziko novorozenecké žloutenky, ale i kardiálního přetížení. Pokud se miminko narodí unavené a bledé, které evidentně potřebuje stažení a dotepání pupečníku, pak je jistě vhodné ponechat ho co nejdéle. 

Je dotepání pupečníku vhodné pro každou matku, nebo existují nějaká omezení? 

Vhodné je u těch porodů, kde vše probíhá bez komplikací, ale ani zde není nezbytně nutné. Jsou situace, kdy je potřeba novorozence nechat ošetřit pediatrem, anebo dokonce zahájit resuscitaci. I když v dnešní době jsou pracoviště, která dělají resuscitaci novorozence i na pupeční šnůře. Spousta matek, které lpějí na dotepání, si miminko přiloží na tělo a neuvědomují si, že takováto poloha funguje jako u objemu spojených nádob. Z té nádoby, která je výš, teče voda (krev) do nádoby pod ní. 

Nabízí se v porodnicích standardně, nebo je o něj potřeba požádat dopředu? 

Pokud žena má jisté požadavky k vedení a průběhu porodu, většinou je má v porodním plánu (porod se bohužel naplánovat nedá), ale pokud rodička komunikuje s porodní asistentkou, tak se dá domluvit na všem včetně dotepání pupečníku, jeho přestřižení tatínkem, může si placentu i odnést domů… 

Má okamžité přerušení pupečníku vůbec nějaké výhody? 

Jen velmi těžko se dá říct, zdali se jedná o výhody, či nevýhody. Pokud dítě odstřihnete, je s ním lepší manipulace, může se s ním rodička mnohdy lépe pomazlit či dítě napolohovat a možná i o to dříve se dostane do postele a může odpočívat. 


VIDEO: Jak se rodí v Česku? To se dozvíte ve videu.

Krev z pupečníku může zachránit život! Jak na dárcovství?
Pupečníková krev
Od těhotenství k porodu

Pupečníková krev

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Rozhovor, Po porodu, Porodnice, Gynekologie a porodnictví (poradna), Tipy a rady porod, Placenta, akademie, Krev, Agel, Mela, Pletenec, Trend, Milk, Pupečník, Přerušení, Závažný důvod, Přetížení, ACOG, Novorozenecká žloutenka, Vteřina, Logika