Maminka.czTěhotenství

Všechno, co byste měla vědět o plodové vodě

Zuzana Labudová 11.  5.  2012
Přestože jsme suchozemci, život před narozením trávíme ve vodě. A ne v jen tak ledajaké! Přečtěte si užitečné informace i zajímavosti o plodové vodě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Funkce plodové vody, hydramnion

Plodová voda v břiše matky poskytuje nenarozenému dítěti ochranu před nárazy. Nezastupitelnou funkci má ale i při porodu, kdy působí na děložní hrdlo a porodnickou branku a zvlhčuje porodní cesty. Při porodu může mírně mléčnou barvu a má lehce zásaditou povahu.

Pro zdraví člověka je rovnováha kyselin a zásad v těle velmi důležitá a řada degenerativních onemocnění je spojena s nadměrnou kyselostí v těle. Lidské tělo si samo udržuje konstantní pH 7,4, kyseliny si samo umí vytvořit, zásady ale udělat nedokáže, proto je závislé na vhodné stravě a dostatku zásadité vody.

Opět se tedy potvrzuje, že zdravá strava je v těhotenství dvojnásob důležitá. Pokud totiž budete jíst hodně cukru, sladkostí, bílé mouky a k tomu pít kávu a alkohol, vaše tělo bude muset na jejich zpracování sahat do zásaditých zásob, což samozřejmě ovlivní i pohodlí miminka.

Klepněte pro větší obrázek 
Takto vypadá desetitýdenní plod v plodovém obalu plném plodové vody. Zdroj CC BY-SA 2.0 drsuparna

Co obsahuje plodová voda

Plodová voda je z 99 % tvořena vodou a obsahuje 0,3 % glukózy, což způsobuje její jemně nasládlou chuť – proto mají miminka raději sladké mateřské mléko než cokoli jiného. A protože je děloha nenarozenému miminku zároveň i vanou, najdeme v plodové vodě kromě bílkovin, močoviny, kreatininu a minerálů také částečky odloupané kůže, mázek a lanugo, tedy jemné ochmýření plodu. Od 12. týdne do ní miminko močí, od 5. měsíce ji polyká.

Obměna plodové vody je ale velmi rychlá – za hodinu se jí vymění asi polovina. Její množství během gravidity kolísá. Nejvíce je jí ve druhém trimestru, kdy má navíc plod v děloze spoustu místa, takže v tomto období tu doslova metá kotrmelce.

V době porodu je plodové vody asi 600 mililitrů. Pokud ale budete přenášet, bude jí stále méně a méně. 

Když je vody moc

Ani plodové vodě se nevyhýbají různé potíže. Zatímco některé těhotné jí mají málo, jiné bojují s opačným extrémem. Obě situace nejsou bez rizika. Jestliže je plodové vody příliš, lékaři tento stav označují slovem hydramnion nebo polyhydramnion u zvlášť velkého zmnožení. Příčina není úplně jasná: buď tělo plodové vody vyrábí moc, anebo je nějakým způsobem porušeno její vstřebávání.

Hydramnion je často možné pozorovat i zvnějšku. Bříško těhotné ženy je v takovém případě opravdu velké a má kulovitý tvar. Dá se také poznat pomocí experimentu: Položíte-li jednu ruku dlaní na podbřišek a pak špičkami prstů druhé ruky klepnete na opačné straně na břišní stěnu, ucítíte v dlani náraz tekutiny.

Když gynekolog diagnostikuje hydramnion, většinou v první řadě myslí na možnost malformace plodu, proto je v takovém případě nutné ultrazvukové vyšetření. Nemusí to ale hned znamenat, že miminku něco je – mnohá jsou ve svém velkém rybníku docela spokojená a vyvíjejí se normálně.

Potíže ale může mít nastávající maminka: od bolestí břicha přes velkou únavu a dušnost až po otoky končetin související s velkým množstvím vody v těle. Vzhledem k tlumicím účinkům vody může také méně pociťovat pohyby děťátka. Hydramnion se většinou vyvíjí velmi postupně a z valné části jde o záležitost posledních týdnů gravidity. Přestože si těhotná žena vzhledem k postupnému přibývání vody na větší zátěž prostě zvykne, často tento stav končí předčasným odtokem plodové vody a porodem před termínem.

Článek pokračuje v další kapitole. Plodové vody totiž může být i málo. Dozvíte se také podrobnosti o odběru plodové vody.

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Malformace, Odtok vody, Hemofilie, Podbřišek, Celý postup, Mela, Předčasný odtok, Opačný problém, Plod v, Opačný extrém, Plod, Zbývající čas