Maminka.czŠkolák

Vstupte do světa fantazie! V Malostranské besedě právě probíhá interaktivní výstava Vikýře PLAY

redakce 10.  5.  2013
Vstupte do světa fantazie! V Malostranské besedě právě probíhá interaktivní výstava Vikýře PLAY
Už od března je k vidění v prostorách Malostranské besedy interaktivní výstava Vikýře PLAY, která navazuje na odkaz Jana Amose Komenského. Vystavované objekty rozvíjí fantazii, imaginaci, tvořivost a smysl pro hru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výstava Vikýře PLAY je součástí mezinárodního projektu putovních interaktivních výstav ORBIS PICTUS PLAY Jiřího a Radany Waldových. Výstavy spojené s tímto projektem, které již od roku 2000 umělecky koncipuje Petr Nikl, navštívilo po celém světě více než 2,6 milionu lidí.

Kromě Petra Nikla vystavují své objekty v prostorách Malostranské besedy také Marek Bolf, Milan Cais, Miroslav Černý, Michael Delia /USA/, Marek Gonda /SK/, Christof Grosse /D/, Pavel Havrda, Oldřich Hozman, Martin Janíček, Ondřej Janoušek, Jiří Konvrzek, Petr Korecký, Luděk del Maschio, Klára Ottová, Ueli Seiler-Hugova /CH/, Ondřej Smeykal, Marianna Stránská a Jiří Wald.

Hlavní částí expozice Vikýře PLAY je systém šesti podstřešních komůrek, patřících jednotlivým oknům půdy. Kromě soustředěného pohledu do okolí chrámu svatého Mikuláše ptačíma očima poskytují tato hnízda kreativní výbavu v podobě nejrůznějších zvukových, optických a kinetických nástrojů. Další nástroje, z nichž některé komůrky propojují, jsou umístěny na podlaze půdního prostoru. Tyto nástroje jsou snadno přemístitelné a kdykoli tak uvolní místo pro komorní koncerta divadelní produkce.

Intimní místnost s oknem do dvora se změnila v Nahrávací studio snílků, opatřené menším nahrávacím zařízením, které umožňuje jednotlivcům i skupinám „nastudovat” vlastní hudební dílka a v případě zájmu si na CD, DVD nebo jiném médiu odnést z výstavy audio či video záznam své tvořivosti pro další využití. Tato zcela unikátní hudební sekce je přístupná návštěvníkům výstavy a umožňuje i uspořádání speciálních akcí.

Ve 2. patře můžete navštívit Videokavárnu v sousedství BioBistra, které jsou workshopovou interaktivní zónou a místem pro besedy a projekce. Další intimní výstavní místnost druhého patra nabízí množství nástrojů pro různé způsoby kreslení. Foyer v prvním patře u Hudebního a divadelního klubu hostí Sensorium rozvíjející dvanáct smyslů člověka dle představ Jana Amose Komenského a Rudolfa Steinera.

Niklova koncepce v Malostranské besedě vytváří imaginativní prostor pro všechny smysly, otevřený všem bez rozdílu věku nebo sociálního postavení.

Více informací na www.vikyreplay.cz.

Témata: Děti, Školák, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Fantazie, výstava, Milan Cais, Svět, Play, Malo, Projekce, Vik, Koncepce, Radan, Marianna, Petr Nikl, Fanta, Sociální postavení, PRÁV