Maminka.czJména

Výběr jména pro dítě: IN je odlišit se od ostatních. Co říká psycholog, numeroložka a jazykovědec?

Hana Langrová 29.  11.  2021
Zapojte veškerou fantazii, jméno nás ovlivňuje celý život. Čím se v Česku řídíme, když pojmenováváme svoje děti, prozradili dva odborníci na nauku o osobních jménech. Jazykovědkyně a soudní znalkyně přes jména a také psycholog, matrikářka i numeroložka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jde o výběr jména, snaží se rodiče vybrat pro potomka to nejlepší, aby pro něj v životě nebylo zátěží a aby k němu existoval dostatek variant a zdrobnělin a v neposlední řadě korespondovalo s příjmením. Skvělým pomocníkem pro výběr jmen je kniha jazykovědkyně a soudní znalkyně přes jména Miloslavy Knappové Jak se bude vaše dítě jmenovat?

„Je vhodné, aby jméno spolu s příjmením vytvářelo sourodý celek co do délky, výslovnosti a pravopisu. Nedoporučuje se krátké jméno i příjmení nebo naopak obě dlouhá, například Jan Háj, vhodnější je Jan Kovář. Nehodilo by se třeba Samantha Křápková, působilo by to komicky. Pokud má někdo typicky české příjmení, je vhodné vybrat i české jméno,“ radí Miloslava Knappová. 

VIDEO: Nejčastější pověry o těhotenství, kterým stále věříme

Antipatie hrají roli 

Aby nám některá jména začala vadit, stačí podle psychologa Jeronýma Klimeše opravdu málo. „Není potřeba to dramatizovat, nic hrozného nám ten člověk nemusí udělat. Stačí prosté antipatie. Uvedl bych příklad: Potkáme nesympatickou Jaroslavu či Karla a už jméno svému dítěti nedáme.“ Jména jsou svědectvím doby. Ovlivňuje nás mnohé, ať už sociální postavení, vzdělání, rodinné a jazykové zvyklosti, náboženství, profese, populární osobnosti i dobové společenské obliby jmen. Někteří z nás se dokonce snaží oživit neužívaná jména. 

Emma porazila Emu

„Kromě obecných principů, jimiž se rodiče řídí při výběru jména pro své dítě, je v poslední době důležitý rys, že se snaží odlišit od ostatních, což ale někdy vede k naprosto opačnému efektu, že se zvláštní jména už objevují častěji než ta původní. Vysvětlím na příkladu Emma a Ema. Verze se dvěma ,m' se objevuje častěji než ta s jedním,“ říká jazykovědec Václav Lábus z liberecké Technické univerzity. 

Někteří rodiče zase svěří výběr jména hvězdám nebo číslům. Podle numeroložky Kláry Pokorné numerologie není zábavnou hrou s čísly ani náhražkou života. „Můžeme ji chápat jako pomocníka pro poznání energie v našich jménech a datech narození. Mohu ze své praxe potvrdit, že výběrem vhodného jména k příjmení ovlivníme částečně temperament a životní směřování jedince. Současně vhodným jménem můžeme zmírnit obtížné datum narození nebo zátěžové rodové vlivy. Změnu jména žádají lidé všech věkových kategorií. Mnozí z nich začínají nový život a numerologie jim pomáhá překonat obtížnou minulost.“ 

Fascinace tajemstvím

Psycholog Jeroným Klimeš se domnívá, že je obliba numerologie způsobená fascinací tajemstvím. „Pro většinu lidí je mikrovlnka stejné tajemství jako kouzla Harryho Pottera, kouzlit neumí a vyrobit mikrovlnku také ne, ale kouzla mají větší přitažlivost, protože tuší, že se vysvětlit nedají. U mikrovlnky by to bohužel znamenalo matematiku, fyziku a vzorečky a tam samozřejmě velká část lidí udělá ‚Blé!‘ a už je to nezajímá. Chybí tam fluidum tajemství.“ Jde o lidi napříč společenským spektrem, vzdělání nebo společenské postavení nehraje roli. „Vysvětlitelné věci je nezajímají, ale když je to zastřené fantazií, kouzlem a magickými formulkami, tak se obracejí na odborníky podle toho, čemu věří: někdo na doktory, někdo na psychology, kouče a někdo na kartářku nebo numerologa,“ dodává klinický psycholog. 

Prosincová Maminka plná snů a fantazií právě vychází. Zdobí ji herečka Veronika Arichteva se synem Lukou

Jaká neobvyklá jména dali rodiče v ČR svým dětem? A která jména naopak  českým porodnicím dominují? Přečtěte si celý článek v prosincovém vydání časopisu Maminka. Časopis je dostání ve všech trafikách, ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.
 
 

Témata: Časopis Maminka, Novorozenec, Porodnice, Miminko, Miminko, kouzla, Jména, Výběr, Fantazie, Výběr jména, Potter, Lábus, Příjmení, Knappová, Znalkyně, Soudní znalkyně, Psycholog, Luko, Klára Pokorná, Tempera, Numerologie, Česká republika, Svědectví, Jan Háj, Jaroslava