Maminka.czŠkolák

Vyberte dětem tu správnou aktovku!

Lucie Kořistová 26.  8.  2015
Prázdniny končí a vašeho potomka možná už za pár dní čeká škola a je nejvyšší čas doplnit školní výbavu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S nástupem do školy se pojí velké finanční výdaje, protože děti budou potřebovat nové pomůcky. Sešity, slabikář, písmenka, ale také penál a aktovka, to jsou věci, bez kterých se vaše dítě už neobejde. Zejména nákup aktovky není radno podcenit, protože musí být nejen hezká, aby se vašemu dítěti líbila a rádo ji nosilo, ale také funkční, aby nekazila dětské držení těla.

Batoh nebo aktovku?

Doba, kdy rodiče museli brát pro své děti jen to, co bylo, je už dávno pryč. Na pultech obchodů dnes čekají desítky aktovek a batohů, až je někdy složité se v nich vyznat. První otázka, kterou byste se měli položit, zní – batoh, nebo aktovku?

Je to vlastně jedno, záleží na vkusu rodičů. Zatímco v Česku se nosí zejména batohy, v zahraničí to jsou spíše aktovky. Batohy ale vydrží dětem déle. Proč? Aktovky jsou stejně kvalitní, ale děti je budou chtít pravděpodobně hned po první třídě vyměnit, protože „prostě všichni“ nosí batohy.

Do aktovky je zase lépe vidět a je pro malé školáky přehlednější. Pokud ale skutečně sáhnete po batohu, dbejte na to, aby to byl batoh školní či studentský, nikoliv sportovní, ten nesplňuje daná zdravotní kritéria.

Tvar je důležitý

Důležité je, aby model, který zvolíte, měl pevná, anatomicky tvarovaná a vypodložená záda, která zamezí vzniku otlaků zad dítěte a podpoří zdravý vývoj a držení těla dítěte. Z toho stejného důvodu by i popruhy měly být dostatečně široké a vypodložené. Dostatečná šířka zádových popruhů též předchází zařezávání či bolestivému tlačení popruhů do ramen dítěte. Popruhy také musí být nastavitelné, ale systém nesmí prokluzovat.

Žádoucí je, aby aktovka či batoh byly spíše na výšku než na šířku, dítěti se bude lépe pohybovat v MHD, má lepší stabilitu a takové zavazadlo se prostě lépe nosí. Také by batoh či aktovka měly být tvarově stabilní, tedy vyztužené, aby se při nošení nedeformovaly.

Zkontrolujte také samotné provedení tašky, zda někde nekoukají ostré hrany, které by mohly dítě při nošení poranit. Můžete se podívat na testy těchto dětských zavazadel a kupovat vítěze. Samotná hmotnost tašky by měla být co nejnižší, uvědomte si, kolik kilo v pomůckách bude na zádech dítě každý den nosit. Pro první stupeň základní školy se doporučuje maximální hmotnost aktovky či batohu 1,2 kilo.

A co vnitřek?

Aktovka či batoh by měly být vybavené alespoň dvěma velkými vnitřními přihrádkami a na učebnice a sešity a několika menšími přihrádkami na penál, klíče, drobnosti a svačinu. Kapsy by měly mít nějaké zavírání, nejlépe na zip, aby dítě maličkosti nepoztrácelo.

Nezapomeňte na držadlo

Školáci své tašky často přenáší v ruce, proto by vámi zvolený batoh čo aktovka měly mít pevné, dostatečně široké a nejlépe anatomicky tvarované držadlo. To by mělo na tašce pevně držet – u batohu bývá všité, u aktovek přinýtované.

Také zkontrolujte uzávěr celé tašky. U batohů zda zip funguje a nezadrhává se, u aktovek pak vyzkoušejte funkčnost tločkového uzávěru.

Bezpečnost především

Určitě chcete své dítě ochránit před všemi nebezpečími světa a k tomu patří i ochrana před dopravní nehodou. Každá školní brašna by tedy měla mít reflexní prvky. Alespoň 20 procent čelní strany batohu by mělo být signální barvou, také by zde měly být reflexní fólie a odrazová sklíčka.

Svou roli hraje i design. Aby dítě brašnu rádo nosilo, přizpůsobte ji jeho vkusu. Co naplat, že u holčiček to pravděpodobně bude růžová a u kluků zase s nějakým hrdinou? Je to přece jejich taška.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Foto: archiv prodejců

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Dětské oblečení a dětská obuv, Výběr, Bezpečnost dítěte, Papírnictví, Zavazadlo, Spiderman, Přihrádka, Slabikář, První otázka, Slabika, Brašna, Purple, Penál, Aktovka, Eshop, Dětská obuv na Heureka.cz