Maminka.czBatole, 22.–24. měsíc

Vybíravý kojenec: Upřednostňuje levý prs!

Martina Machová 5.  8.  2012
Vybíravé dítko nemusíte zahlédnout jen u oběda ve školní jídelně nebo doma u večeře, ale s trochou nadsázky lze říct, že vybíravé může být i maličké miminko. Někteří malí gurmáni si totiž pochutnají výhradně na mléku z pravého prsu, jiní upřednostňují zase levý. Proč vlastně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To, že dítko při kojení, třeba jen přechodně, preferuje jeden prs, vám potvrdí nejedna maminka. To, že některá miminka s velmi jasným názorem na svět jeden prs naprosto odmítají, úplně obvyklé není. Ale že je něco neobvyklé neznamená, že je to škodlivé…

Proč to dělá?

Odpověď bývá vcelku jednoduchá – prostě se z daného prsu lépe pije! Mléko se z preferovaného prsu lépe spouští, sladká svačinka je pak o mnoho dostupnější a do bříška doputuje za cenu menší námahy. Druhý prs pak zahálí, tvorba mléka je částečně utlumena. Pokud dítko občas přesvědčíte, aby se z něj napilo, obvykle mu to jen potvrdí jeho zkušenost – jde to hůř! Někdy se tento problém objeví bez zjevné příčiny, jindy nastane po zánětu nebo retenci v posléze neoblíbeném prsu. Chuť mléka může být totiž v takových případech přechodně změněná.

Neublíží mi to?

Někdy takové problémy bývají z mnoha důvodů pouze přechodné (např. zdravotní problémy – zánět prsu apod.), jindy vás provází celým obdobím kojení, a dokonce i tehdy, jestliže jste starší dítko kojila naprosto standardně. Některé maminky nemile překvapí, že prsa mohou být v takových případech výrazněji asymetrická; oblíbené bývá to větší, neboť se tam tvoří více mléka. Po ukončení kojení se však tato optická vada na kráse zase vrátí do normálu, tedy v případě, že asymetrie nebyla výrazná již před jeho zahájení.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na srpen 2012

Lze to odnaučit?

Po pravdě řečeno těžko. Nicméně nemusíte sedět se založenýma rukama v klíně, dítěti nepřestaňte méně oblíbený zdroj potravy nabízet. Laktační poradkyně v tomto případě doporučují využít lepší spolupráce dítěte v době nočního kojení. Dítě je rozespalé a méně situaci řeší. Tvorbu mléka můžete podporovat i pravidelným odstříkáváním z daného prsu, to by mohlo koneckonců napomoci i v částečném vyrovnání případné asymetrie.

V případě jakýchkoliv problémů či dotazů můžete kontaktovat nejbližší laktační poradkyni (www.kojeni.cz/poradci.php) či přímo Národní linku kojení na čísle: 261 082 424 (ve všední dny od 09.00-13.00 hod.)

Témata: Jen pro maminku, vada na kráse, Lev, Jasný názor, Druhý prs