Maminka.czTěhotenství

Vybraná nej z porodních sálů

Iva Endrychová 3.  4.  2016
Mnohokrát se příroda vymkne kontrole a připraví pořádné překvapení - i na porodním sále.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství je napínavé - vždyť vzniká nový život! A stejně fascinující je pak i porod. Obvykle děti přichází na svět mezi 38. a 40. týdnem těhotenství. Výzkumný tým z US National Institute of Enviromental Health Sciences zjistil, že průměrná délka těhotenství je 268 dní. V termínu se narodí jen asi 4 % všech dětí. Jenže existují i rekordní výjimky.

Nejdelší těhotenství 

Nejdelší těhotenství trvalo neuvěřitelých 375 dní a přitom se narodilo dítě s úplně běžnou váhou 3, 147 kg. 

Nejstarší rodička

Kolik myslíte, že je nejstarší rodičce na světě? 50, 60 let? Zapomeňte. Indka Rajo Devi Lohan porodila své první dítě v době, když jí bylo 70. 55 let žila v bezdětném manželství, pak se ale rozhodla v roce 2008 pro umělé oplodnění a stala se nejstarší matkou na světě. 

Tohle vás překvapí! Zajímavosti a fakta o těhotenství a porodu

Nejplodnější žena

Za tu je považována družka ruského rolníka Fjodora Vasiljeva z Šuja. Za svůj život přivedla na svět 69 dětí. Byla mezi lety 1725 a 1765 celkem sedmadvacetkrát těhotná a narodilo se jí 16 párů dvojčat, sedmkrát porodila trojčata a čtyřikrát čtyřčata. Kojenecký věk přežilo nejméně 67 dětí.

Nejvíce početné těhotenství

Přijdou vám paterčata už extrémní? To ještě nic není! Guinessova kniha rekordů uvádí tři případy deseterčat - Španělsko (1924), Čína (1936) a Brazílie (1946) - tyto údaje nejsou ale podloženy lékařskými záznamy. Doložen je však případ osmerčat. Narodila se v roce 2009 Američance Nadye Sulemanové.

Pobavte se rekordy a zajímavostmi s dětmi v hlavní roli
 

Nejlehčí novorozenec

Rumaisa Rahmanová z Illinois je nejlehčím novorozencem, který přežil svůj porod. Přišla na svět v roce 2004 po 25 týdnech a šesti dnech těhotenství. V době porodu vážila 244 gramů. 

Nejtěžší novorozenec

Nejtěžší novorozeně na svět přivedla Američanka Anna Bates (vysoká 2,27 metrů). Chlapec ale bohužel jedenáct hodit po porodu zemřel. Guinessova kniha rekordů uvádí jiného rekordmana. Chlapec s porodní váhou 10,2 kg se narodil v roce 1955 v italském městečku Aversa.

Foto: Profimedia.cz

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Slavní rodiče, paterčata, Maminky ve světě, Guiness, Vasil, LOH, Španělsko, NEJ, Kojenecký věk, Brazílie, Bates, Čína, Science, Nový život, Indka, Pór, Porodní sál, Rekordman, Nejdelší těhotenství, Zdraví na Heureka.cz

Video