Maminka.czBatole

Výchova dle Naomi Aldort: Nemanipulujte dětmi. Proto je nemáte

Zuzana Šustová 19.  2.  2013
Základem všeho je udržet negativní konverzaci jen ve vaší mysli. Pak jste schopna být laskavou a oceňující maminkou i partnerkou. Může to trvat několik měsíců, než se odnaučíte následovat zažité modely výchovy, které nám vštěpovaly generace rodičů a prarodičů. Totiž že děti je nutno neustále manipulovat, kontrolovat, kárat, držet na uzdě a usměrňovat. Vychovávat lze i jinak.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dobrá máma

Jsem dobrý rodič. Děti vychovávám s láskou a porozuměním, umím se vcítit, sdílet, hrát si a děti mě za to milují. Nejen ty moje. Přesto mi občas "ujedou" nervy a děsně se rozzlobím. Samotnou mě to pak mrzí, že se někdy nedokážu ovládnout a vybuchuji hněvem. Jedině z toho důvodu jsem si tedy přečetla první knihu o výchově. Také proto, že jsem ji dostala k narozeninám. Jmenuje se „Vychováváme děti a rosteme s nimi“ a napsala ji britská rodinná poradkyně a spisovatelka Naomi Aldortová. Přiznám se, ačkoliv jsem o sobě jako o rodiči nikdy nepochybovala, že mě názory a návody na řešení archetypálních situací ve vztahu rodičů a dětí mile překvapily.

=====Každodenní sebereflexe =====

Kniha říká, že jsme vyrostli v kultuře, která nás automaticky učí se vším nesouhlasit. Rodiče nám do hlav celé dětství vtloukali, co všechno se nesmí a musí a jak a proč, co je a není normální a standardní a správné a nesprávné. Chtě nechtě do těchto „směrnic“ také upadám, jak jsem zjistila, když se na sebe dívám z nadhledu. Sama jsem z toho v šoku, protože jsem si půl života plánovala, že tohle určitě nikdy nebudu svým dětem dělat a předvádět atd. Zkouším teď tedy podle té chytré knihy měnit postupy při komunikaci s dítětem, když se vzteká nebo když odmítá a neguje vše, o čem zrovna mluvíme atp. Pomalu - protože to může trvat i několik měsíců, jak potvrzuje Naomi Aldortová - se odnaučuji způsobům výchovy, co mě naučili rodiče a ke svému překvapení jsem zjistila, že výsledek rozhovoru či rozepře s dvouletou dcerou je stejný, i když se nerozčiluji, nezakazuji, nevysvětluji. Jen já jsem u toho víc v pohodě a v klidu a dcera též, pochopitelně. Tak prosté a tak účinné.

Skutečně pozoruhodné

Samozřejmě, recept na správnou výchovu neplatí vždy a za každých okolností a někdy je potřeba dát dítěti jasnou hranici, za kterou už prostě není možné jít (například, když mu odmítáte dát další bonbón, protože by mělo zkažené zuby atd.), ale jinak kniha stvrzuje, že je správné nechat děti dělat, co chtějí. Zní to příliš volnomyšlenkářsky, ale není to tak strašidelné. Děti totiž z podstaty nejsou zlobivé, to my je jen tak vidíme, protože bychom si často přáli, aby dělali věci tak a tak, aby bylo všechno v klidu, v tichosti, v pořádku. Kniha říká, že když chceme mít uklizeno v dětském pokojíčku, nenuťme děti uklízet. Uklízejme před nimi a ony nás budou následovat. A nebo taky nebudou, ale je to jejich věc. Nemanipulujme je stále někam, kde je chceme mít. Proto jsme si je nepořídili.

Nevyvinutá nervová soustava

Kniha (mimo jiné) dále píše o tom, jak funguje uznání a sdílení negativních emocí na zklidnění vzteklého dítěte. Protože děti mají nevyvinutou nervovou soustavu, umí se především rozčilovat a opakovat ne a nechci, nebudu, ne a ne a my jim musíme dovolit, aby ze sebe dostaly ven svoje emoce, protože nic jiného zatím neumí a nechápou. Neví, že věci se dají řešit i jinak. A tak se prostě musí šíleně vyvztekat a vyplakat. Ale my, zkušení rodiče, jim to nekazíme, naopak s nimi zlost a negaci sdílíme, konstatujeme, zopakujeme, společně si problém prožijeme, odžijeme a jde se dál. Obvykle to zabírá vážně hezky, takové sdílení a uznání hněvu vaší ratolesti. Také se dozvíte, jak je důležité ukázat dítěti, že má ve vás nejen bezpodmínečně milující mámu a tátu, ale že má ve vás také své jedinečné a velké vzory. Buďte tedy rozhodní, radí kniha.

Mámy, čtěte!

Tuto zajímavou knížku a učebnici vám vřele doporučuji. Každý problém a jeho řešení je zde ilustrováno na něčím příběhu, na konkrétních situacích ze života maminek, tatínků a jejich potomků. Kniha radí rodičům malých i větších dětí, ale může být i návodem na vztahy nás dospělých.

Témata: Děti, Předškolák, Novorozenec, Výchova, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Naomi, Naomi Aldort