Maminka.czDěti a mateřství

Výchova dle tygří matky: Přehnaná tvrdost je cesta k úspěchu!

Kateřina Černá 16.  5.  2011
Výchova dle tygří matky: Přehnaná tvrdost je cesta k úspěchu!
Amy Chua, přezdívaná tygří matka, je vysokoškolská učitelka čínské národnosti. Žije v Americe s manželem, se kterým má dvě děti. Čím je tato paní zajímavá? V lednu tohoto roku vyšel v The Wall Street Journal její článek, který si přečetlo přes milion čtenářů a více než 360 000 lidí na facebooku ho ocenilo stiskem „líbí se mi“. Těch, kteří by zvolili „nelíbí se mi“, kdyby to bylo možné, by bylo přinejmenším stejně tolik.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proč tolik zájmů o tento článek? Amy Chua vysvětluje kouzlo úspěchu čínských matek, kterým se daří vychovávat super úspěšné vědce či hudební virtuózy. Poukazuje na rozdíly mezi západní (zejména americkou) a asijskou (specificky čínskou) výchovou. Její výchovné metody jsou pro rodiče ze západu dost netradiční a možná až trošku děsivé.

Pro ukázku uvádím úryvek toho, co děti Amy Chua nesmějí:
„spát u kamarádů,
jít na školní hřiště,
stěžovat si, že nemohou jít na školní hřiště,
dívat se na televizi a hrát počítačové hry,
samy si vybírat mimoškolní aktivity,
dostat jinou známku než jedničku,
hrát na jiný nástroj než piano či housle,
nehrát na piano nebo housle.“

Amy Chua vidí rozdíl mezi čínskou a západní výchovou základní rozdíly ve třech bodech:

1. Rodiče na západě se příliš obávají o sebevědomí svých dětí. Čínská matka se nebojí říct své dceři, že je tlustá a měla by zhubnout. Západní rodiče mají strach, že by se takové vyjádření mohlo dcery dotknout a mít negativní vliv na její psychiku. Když přinese dítě v Americe z testu A-, rodiče ho pochválí a možná mu dají i nějakou odměnu. Zato čínská matka je rozčílená a dítěti dá desítky cvičení na danou látku, aby příště doneslo čisté A.

2. Čínská matka je přesvědčená, že děti jí budou celý život dlužni za to, jak se jim věnovala. Jejich povinností je svou vděčnost projevovat poslušností a snažit se, aby na ně byla pyšná.

3. Čínští rodiče věří, že ví, co je pro jejich děti nejlepší, a proto přehlíží jejich vlastní přání. Rodič se západní výchovou vám na otázku, čím bude jejich dítě, až vyroste, pravděpodobně odpoví, že záleží na dítěti, jakou cestu si zvolí. Naopak čínská matka vám s klidem oznámí, že její dcera bude světoznámá houslistka nebo že objeví lék na rakovinu.

Základem úspěchu je podle této „tygří matky“ tvrdá práce. Rozhodně nestačí, že si matka řekne, že bude mít dceru houslistku, ale jen co udrží batole housličky, musí se začít s každodenním několikahodinovým tréningem. Čínské matce je jedno, co si dítě přeje, musí plnit to, co je mu zadáno: být ve všem nejlepší.

Je pravdou, že čínští mladí lidé dosahují mnohdy excelentních výsledků a jsou pro západ silnou konkurencí. Je asi také pravdou, že se na jejich úspěchu podílí striktní výchova. Na druhou stranu se také můžeme ptát, jestli tato výchova nějak nesouvisí například s vysokým počtem sebevražd čínských dívek v Americe. Zjednodušeně řečeno, nikdo vám s jistotou neřekne, zda takto přísná výchova vede k úspěchům nebo spíše do psychiatrické léčebny.

Další otázkou také je, čeho vlastně chceme výchovou docílit. Jedna moje známá se vyjádřila ve smyslu, že si vždy přála, aby její děti byly tlusté a spokojené. Co si vlastně přejeme my? Je pro nás důležitější úspěch, nebo spokojenost našich dětí? Amy Chua by šalamounsky odpověděla, že její děti budou spokojené, protože dosáhnou úspěchu. Zda to tak opravdu funguje, je otázkou.

Témata: Děti, Výchova, Tygr, Cesta, Čest, Máť, Základní rozdíl, Úspěch, Přísná výchova