Výchova "Nevýchovou" aneb jak se s dětmi domluvit

Víte, co je to "Nevýchova"? Podle Katky Králové, autorky principů "Nevýchovy" (www.nevychova.cz), to vůbec neznamená, že byste měli nechat děti růst jako dříví v lese a nechat je dělat, co chtějí. Jde o styl myšlení a komunikace.
Výchova "Nevýchovou" aneb jak se s dětmi domluvit

Nevýchova neznamená nadvládu dětí, ani nezájem rodičů, dokonce ani zoufalý způsob, jak dítěti vyjít vždycky vstříc. „V Nevýchově pomáháme rodičům a dětem se spolu na všem domluvit, a díky tomu vyřešit problémy, které mezi sebou teď mají. Učíme rodiče, ale i děti být si vzájemně opravdovými partnery," vysvětluje Katka Králová.

Jak to funguje

Představte si, že spěcháte, už jste měli být v práci, dítě se vzteká, nechce do školky. Už jste zkoušeli kdeco, nic nezabírá. Co s tím? Katka uvádí konkrétní případ, jak takovou situaci vyřešit Nevýchovou.

Maminka: „Víš, Martinko, já teď spěchám a potřebovala bych přijít včas do práce. A koukám, že tobě se nechce a že se zlobíš. Moc nám to odcházení nejde, viď? A přitom ve školce už je to pak fajn, co?"

Dítě kýve.

Maminka: „Tak mi, prosím tě, poraď. Jak bychom to mohly udělat, aby se ti dobře odcházelo?"

Dítě chvíli přemýšlí a pak přijde s převratným rozřešením: „Mami, já nesnáším tyhle hnědý kalhoty."

Maminka se toho chytne a říká: „Takže když vyměníme kalhoty, můžeme odejít do školky v klidu?"

Martinka: „Jo." A jde se převléct.

„Samozřejmě bychom se mohli dohadovat o tom, jestli šlo skutečně o kalhoty, nebo o potřebu spolurozhodovat, být slyšené, mít svoji důležitost. Ať tak, nebo onak, na oba problémy funguje se s dítětem domluvit," dodává Katka Králová.

Domluvte se

„Výsledek ‚Nevýchovy' není uhoněná vymluvená máma ani táta ve stresu. Pointa je jiná. Když se totiž začnu s dítětem domlouvat, odpadnou stavy, kdy sedí, vříská, mlátí vším kolem sebe jen proto, že chce něco jinak. Domluva znamená: Já řeknu, jak to chci a potřebuju, ty řekneš, jak to chceš a potřebuješ, a společně najdeme takové řešení, ve kterém je nám oběma dobře. A byli byste možná velmi překvapení, jaká fungující řešení dokáže dítě vymyslet. Mnohdy stačí mu jen dát prostor. Opravdový. Skutečně partnerský," vysvětluje Katka. Principy ‚Nevýchovy' jsou podle ní takové, že fungují opakovaně. Jakmile najdete systém domluvy a budete ho aplikovat i nadále, vztah mezi vámi a dítětem by se měl upravit tak, že spolu vždy najdete řešení.

Jestli vás zajímá jak na to, informace a videa o Nevýchově najdete na www.nevychova.cz.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články