Maminka.czNovorozenec

Vychytávky v kuchyni

Il Tutto 9.  5.  2012
O to, aby se vaření neproměnilo v dostihy s časem a spíše bylo zábavou, se může postarat spousta užitečných vychytávek a „udělátek“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dobrá kuchyně se neskládá jen z moderní bílé techniky a na míru dělaného nábytku. Důležitá je prostorová dispozice i organizace jak úložných prostor, tak pracovních úseků. Není snad nikdo, kdo by si neposteskl, že v kuchyni nemá dostatek místa na to či ono. Přitom je to často právě jen o organizaci. Kávovary, kráječe, rychlovarná konvice nebo odšťavňovače se „perou“ o dvojici zásuvek, místo abychom do pracovní plochy nainstalovali třeba zapuštěnou zásuvkovou lištu, která po skončení práce zůstane ukrytá v rovině desky. Když jsme se ostatně zmiňovali o pomocnících, kteří nám usnadní práci v kuchyni, neměli jsme vůbec na mysli rozměrné elektrické spotřebiče, ba naopak. Existují i takové, které pohodlně uschováme po boku příborů nebo je máme po ruce na závěsném systému.

Na maso nemusíme s paličkou

Třeba takový tenderizer. Určitě máme paličku na maso, která nám pomůže s plátky na roštěnou nebo vepřovými řízky. Tenderizer připraví maso před tepelným zpracováním jinak. Ostrými tenkými noži protne vazivové tkáně, které nám při kousání dělají problémy, zjemní jeho strukturu a navíc vytvoří jakési tepelné kanálky, jimiž do masa snadněji pronikne teplo.
Ostatně – poznáte, jestli je kachna dobře uvnitř propečená, nebo umíte udělat rostbíf měkký, a přitom nevysušený a uprostřed krásně růžový?

Pro ty, kteří to jen těžko odhadují, tu je teploměr, který prostě zapíchnete do masa a na ciferníku vidíte, jak jste s vařením nebo pečením postoupili.
Můžete mít i teploměr do trouby, jestliže nedisponujete jiným spolehlivým měřením, i do ledničky, kde si zkontrolujete její správné nastavení.

Nebudete tak mít například zmrzlé jogurty nebo naopak teplé víno.
S tenderizerem maso propichujete naschvál, ale jindy byste s ním měli zacházet šetrněji. Při obracení medailonků nebo bifteků do nich rozhodně nebudete zapichovat vidličku. K tomu jsou dobré kuchařské hůlky, které představují prodloužené prsty. Kdo si na ně netroufá, pořídí si kuchyňskou pinzetu, ta je k masu šetrnější.

Silikon je skoro zázračný

Na pečení koláčů a moučníků existují další skvělí pomocníci. Určitě znáte množství různých forem, pekáčů a vykrajovátek. Ty už ovšem znaly i naše babičky. Co ale neměly, je váleček s nastavením tloušťky váleného těsta, s nímž se už nestane, aby rohy plátu byly propečené dohněda a střed ještě syrový. Nemáte-li pak množství potřebných surovin na nějaký ten nadýchaný koláč nebo dort prostě v oku, určitě si raději pomůžete váhou. Soustava odměrek však přípravu těsta urychlí daleko lépe.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na květen 2012

Visí vám vedle trouby na pečení chňapky v podobě poněkud připálených a zamaštěných palčáků? Snadno udržovatelný silikon je nahradí více než dobře, chňapky z něj vyrobené (v podobě třeba zvířátek s velkou tlamou) chrání před spálením lépe a skvěle se udržují. Silikon slouží i k výrobě forem na drobnější pečivo, jež ho nepřipalují a lze je snadno vyklopit. Protože jsou odolné při teplotách od -40 do +230° C, můžete v nich uložit potraviny třeba v mrazáku a potom je upéct jak v mikrovlnce, tak v klasických či horkovzdušných trubách. Zapékací misky z kvalitní keramiky to zvládnou podobně, navíc jsou ideální pro přípravu například paštik či terin, které v nich také servírujeme.

Povedená hnilička

Používáte při vaření vajíček minutku? Ano, je to jednodušší než sledovat hodiny, minutka ale neví, jak rychle uvedete vodu do varu. S přesným načasováním přípravy vajíček „na hniličku“ pomůže vajíčko plastové, které se vaří zároveň s nimi. Jeho postupné černání přesně definuje stupeň uvaření těch slepičích.

Zdobení a mandolína u plotny

Také na přípravu zeleniny a ovoce si můžeme pořídit zajímavé pomocníky. Vitaminy nám pomůže uchovat keramika a nemusejí to být jen nože, existují už i škrabky z tohoto inertního materiálu. Tam, kde jde spíše o rychlost, jako například u brambor, se zase můžeme spolehnout na perfektní výkyvné ostří od výrobce švýcarských armádních nožů, který vyrábí i škrabky, v jejichž jednoduchosti je zároveň účelnost i krása.

Pokud jde o tu krásu – už dávno nepřipravujeme doma jídlo tak, aby se jen zaplnil žaludek. K elegantnímu servírování obvyklých i dříve nepoužívaných surovin poslouží například škrabka pro rychlou a snadnou přípravu jemných proužků julienne z mrkve či bílé ředkve, s olivami si poradí odpeckovač a s oloupáním česneku silikonová trubička, kterou za mírného tlaku dlaní poválíme po stole. Elegantní a překvapivě účinné.

Blíží se léto a s ním i úroda vodních melounů. Jejich milovníci vždy naráželi na dva problémy – množství peciček a obtížné vykrajování ze slupky. Proto byly vyšlechtěny melouny bez pecek, i když ty díky malým a ostrým hrabičkám odstraníme spolehlivě a rychle.
Plastový zahnutý nůž na melouny zase pohodlně oddělí lahodnou červenou dřeň, protože do o dost tvrdší slupky prostě nezajede.

Ve škole pro kuchaře se prý učí krájet cibuli najemno tak, že žák musí při práci číst mistrovi z novin, aby se nedíval na ruce. My si ale můžeme pomoci jednoduchým držadlem na cibuli, jehož jehlice nám spolehlivě udrží jednotlivé vrstvy starší cibule, které se jinak tak snadno rozjedou.

Existují i další vykrajovátka a vykružovátka, na něž se nás snaží nalákat v mnoha reklamních spotech. Ano, může to být zábavné jednou, dvakrát, navíc i s takovým nástrojem se to musí umět. Jestliže se rozhodneme, že ano, budeme si takto elegantně připravovat zeleninu už napořád, ale raději se poohlédněme po nástroji, který má odpovídající možnosti a něco vydrží. Říká se mu mandolína a používá se v profi kuchařských provozech.

Sundej z čaje závaží...

Hezké na pohled mohou být i nápoje. Líbí se vám, když barman na podávaném cappuccinu vykouzlí krásné obrazce? Můžete se pokusit o něco podobného a snadno uspějete s jednoduchými šablonami, přes které na povrch tekutiny v šálku nasypete poprašek kakaa, skořice či strouhané čokolády.

Vyznavači čaje také nepřijdou zkrátka. Potřeby pro čajový obřad už se sice také dají koupit, ale my budeme myslet na jednodušší přípravu nápoje ze sáčku – kolikrát se stane, že při zalévání horkou vodou spláchnete do hrnku i papírovou cedulku nebo naopak váháte, kam sáček se silně barvící tekutinou položit? S prvním problémem poradí závažíčko, které papír do hrnku nepustí, navíc podle barvy si při snídani každý stolovník pozná svůj nápoj. Na druhý problém jsou tu kleštičky i odkládací tácky, speciální vychytávku představuje podšálek s prohlubní pod hrnkem, do níž se sáček přesně vejde.

Jestliže máte rádi víno, nepochybujeme, že jste si pořídili dekantér. Víno se v něm krásně nadýchne, zvláště když jej umně nalijete po stěně. Komu se to nedaří, může si koupit nerezovou nálevku, která pramínek vína na stěnu dekantéru nasměruje. K šampaňskému zase patří chladicí nádoba. Elegantní je skleněná či nerezová, přátele ovšem překvapí ta s osvětlením, u nějž se bude tak hezky povídat...

Nakonec ještě připomínka: Chválili jsme silikon jako ideální materiál na spoustu kuchyňských pomocníků.
Kde bychom si ho však měli odpustit, jsou krájecí desky.
Tento odolný materiál nevydrží tlak nože, a tak budou lepší a hygieničtější desky z bambusu. Odolávají vodě, mají přednosti přírodního materiálu a snadno se čistí pomocí klasického postupu, tedy jedlou sodou a solí.
Navíc nikoho neurazíme, když je čisté použijeme jako servírovací podložku.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Rodina, Školák, Kojenec, Časopis Moje zdraví, Správné nastavení, Trubička, Vodní meloun, Reklamní spot, Druhý problém, Šablona, Kávovar, Úroda, Ideální materiál, Minutka, Trúba, Rychlovarná konvice