Vyčistěte si domácnost octem, solí a citronem

Jak hravě zvládnout úklid koupelny a záchodu bez toho, abyste použili tunu chemických prostředků?
Vyčistěte si domácnost octem, solí a citronem

Jedlá soda
Na umyvadla, vany, kohoutky a toalety použijte pastu z jedlé sody (smíchejte stejné množství jedlé sody a vody- například lžíci sody a lžíci vody). Tato pasta není abrazivní, a proto je její použití v domácnosti široké - může čistit i chromové a hliníkové plochy. Pastu naneste hadříkem, vydrhněte povrch, pak mokrým hadříkem setřete, případně doleštěte opět suchým hadrem (doleštění je vhodné proto, že pokud pastu mokrým hadrem pořádně nesetřete, může po zaschnutí zbytek jedlé sody zůstat a vytvořit bílé šmouhy). Do rozprašovače si dejte i vodu s jedlou solí, nastříkejte je na vodovodní baterie a otřete, budou se lesknout.

Ocet
Dalším výborným pomocníkem je ocet. Pokud vám samotný ocet příliš nevoní, můžete ho rozředit vodou a přidat pár kapek vonné esence. Takto připravený čistič si dejte do rozprašovače, budete ho tak mít kdykoli připravený po ruce. Octem smíchaným se solí vydrhněte usazeniny tvrdé vody a také rez. Místo octa lze použít i citronovou šťávu. Na špatně dostupná místa použijte starý zubní kartáček namočený do roztoku soli a citronové šťávy. Pokud jsou některé povrchy hodně znečištěny, nechte nejdříve tyto přírodní čisticí prostředky působit (hodinu nebo dvě), teprve potom vydrhněte a opláchněte. Sprchové hlavice namočte přes noc do octa, pak vydrhněte starým zubním kartáčkem a ucpané díry propíchněte jehlou.

Vyčištění WC
I tady nám pomůže ocet. Do mísy nalijte asi 100-200 ml octa, vydrhněte a spláchněte. Můžete také použít roztok vody a kyseliny octové v poměru 10:1. Poté celou mísu vydesinfikujte roztokem vody s několika kapkami teatree olejíčku. Pro osvěžení vůně na toaletě můžete po jejím použití do mísy kápnout pár kapek esenciálního oleje.

Plíseň
Plíseň může být v uzavřených a nevětraných místnostech častý problém. Nechávejte proto dveře od koupelny často otevřené, hlavně po koupeli a mokré ručníky dejte nejprve uschnout na topení nebo na balkón. Místa zasažená plísní postříkejte octem, nechte hodinu působit a setřete.

Odpady
V koupelnách se často ucpávají odpady, protože jsou zaneseny vlasy a chloupky po koupeli. Ucpané a zapáchající odpady pročistíte několika lžícemi soli vloženými do odpadu a zalitými vařící vodou nebo roztokem octa a jedlé sody (v obou případech nechte v dopadu delší dobu působit, teprve potom zalijte vařící vodou).

Zrcadla
Nevyhazujte staré silonové ponožky nebo punčocháče, které se výborně hodí k přeleštění. Zrcadlo nejprve umyjte teplou vodou a pak přeleštěte (pokud není příliš špinavé). Při větším zašpinění zrcadlo nejprve utřete hadříkem namočeným do octa.

Pára
Pokud se chcete zbavit páry při každém koupání, napouštějte do vany nejprve studenou vodu a pak až horkou. Další výhodou je, že vám nepopraská povrch vany.

Kachličky
Skvrny na kachličkách vyčistíte octem nebo roztokem vody a čpavku.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články