Maminka.czNeplodnost a IVF

Vyhasnutí vaječníků se týká i mladých žen. Jste plodná? Zjistíte to z krve

Michaela Láchová 24.  10.  2020
Že se těhotenství nedá mnohdy tak úplně naplánovat, je fakt. Příroda je mocná čarodějka, stejně tak i ženské tělo. I přesto ale můžete o své plodnosti mnohé zjistit. Například to, jakou máte zásobu vajíček, což se náramně hodí třeba v případě, že váháte, jestli s těhotenstvím ještě počkat...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Budu moct mít vůbec děti, když já i moje máma jsme vymodlení potomci svých matek, na které čekaly několik let? Můžu si ještě dovolit s těhotenstvím počkat, když nemám zázemí nebo partnera, o kterém bych byla přesvědčená, že bude skvělým otcem pro mé děti? Podobné otázky bloudí hlavou nejedné ženě. A není se čemu divit. Těžko najdete zodpovědnější roli ve svém životě, než je ta rodičovská. V rozhodování vám může alespoň částečně pomoct jednoduchý krevní test, který napoví, jakou máte zásobu vajíček, tedy to, jak jste na tom s plodností.

Se stoupajícím věkem se počet i kvalita vajíček přirozeně snižuje. A i když se možnosti moderní medicíny stále posouvají kupředu, biologické hodiny jsou neúprosné. Jsou prostě tady a tikají, po třicítce u nás žen už většinou sakra nahlas. Nemusí to tak ale být vždycky.

Z neplodnosti je civilizační nemoc! Jak poznáte, že máte problém? A co pak?

U některých žen se to projeví mnohem později, a u některých, světe, div se, i mnohem dřív. Ano, i v pětadvaceti, kdy se ještě holky nestydí ukázat nohy v minisukni a prsa jim netáhne dolů gravitace, může přijít menopauza neboli přechod.

Kolik vajíček ještě zbývá?

Hlavním ukazatelem, který spolehlivě napoví, jakou máme takzvanou ovariální rezervu, tedy kolik vajíček nám ještě zbývá, je antimülleriánský hormon, známý také pod zkratkou AMH. Jedná se o hormon produkovaný folikuly ve vaječnících, jehož hladina přímo souvisí s počtem vajíček. Čím více jich je, tím vyšší je také hladina hormonu. Podle jeho množství v krvi se dá poměrně přesně odhadnout, kolik vajíček ještě zbývá, jakou máte v tomto směru šanci na přirozené početí, kolik se povede získat vajíček při IVF.

Existují ale i další hormony s důležitou výpovědní hodnotou. „U nás na klinice testujeme mimo AMH také TSH, hormon stimulující štítnou žlázu, a prolaktin. Tato trojkombinace činí test dost spolehlivým a ženě může poskytnout poměrně přesnou představu o jejím reprodukčním zdraví,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá, Ph. D., lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda, s tím, že pokud se rozhodnete nechat se otestovat, stačí jen navštívit reprodukční kliniku, kde vám odeberou krev. Vyšetření vás vyjde zhruba na tisíc korun a nemusíte se na něj předem nijak připravovat.

 

Pokud se ještě na děti necítíte, ale v budoucnu byste je chtěla, můžete si nechat vajíčka zmrazit.

 

Nejčastěji tento test využívají ženy, které ještě neporodily, ale můžete jej samozřejmě absolvovat i po porodu, a to v jakémkoli věku. „Vyhasnutí vaječníků se může výjimečně objevit i u mladých žen. Včasný záchyt klesající ovariální rezervy ale poskytuje čas situaci řešit. Rozhodující je zahájit léčbu prakticky okamžitě. V některých případech totiž může ovariální rezerva ve fázi poklesu klesnout pod kritickou mez v řádu pouhých několika měsíců,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá. Jak ale říká, nejenom nízká hodnota AMH, ale i ta extrémně vysoká může být důležitou informací pro další prognózu otěhotnění.

Muži a ženy se v příčinách neplodnosti dělí rovným dílem

A co bude teď?

Pokud vyjde v testech nízká hodnota antimülleriánského hormonu a vy si přejete mít vlastní děti, lékaři vám pravděpodobně doporučí co nejdříve otěhotnět. Nemusíte ale zoufat ani v případě, že nemáte partnera nebo chcete mateřství odkládat kvůli kariéře, či proto, že se zkrátka ještě necítíte na to být matkou. Můžete si vajíčka uchovat do budoucna takzvanou vitrifikací, tedy zmražením. Stimulaci a odběr vajíček přitom můžete podstoupit opakovaně ještě v době, kdy je ovariální rezerva na ucházející úrovni. Včasné rozhodnutí vám tak může umožnit mít v budoucnu vlastní dítě i v případě, že za pár let nebudete schopna vyprodukovat vlastní vajíčka.

„Důležité ale je vědět i o vysokých hodnotách AMH, ty totiž rovněž bývají spojeny s jistým typem neplodnosti – se syndromem polycystických vaječníků. Tento nález pak vyžaduje zcela jiný léčebný přístup než snížená ovariální rezerva. I v tomto případě je však důležité zahájit léčbu včas,“ dodává lékařka.

Když druhé dítě stále nepřichází. Sekundární neplodnost je čím dál častější

Čas přehodnotit priority?

Vajíčka se tvoří už během prenatálního vývoje a budoucí matka přichází na svět už s hotovou zásobou. Ačkoli se předpokládá, že ve vaječníku je asi dvě stě tisíc folikulů, tedy pouzder, v nichž se vajíčka vyvíjejí, skutečný počet vajíček s šancí dozrát do potřebné kvality je u každé ženy jiný a do jisté míry záleží i na genetické dispozici.

Zmíněný test se tedy využívá také u žen, které mají předčasnou menopauzu takzvaně „v rodině“, u pacientek po operaci vaječníků a žen s těžkou endometriózou nebo po chemoterapii.

Video: Osmnáctkrát potratila než konečně otěhotněla:

Může ale hodně pomoct i psychicky, protože, co si budeme povídat, pro početí je psychika víc než důležitá. Kolik žen už slyšelo, „že to je v hlavě“, která jim otěhotnění blokuje, a kolik z nich se stresovalo, když neotěhotněly, jakmile si naplánovaly, že chtějí mít děti. Stanovení AMH tak může přispět k uklidnění případných obav, ale i k rychlejšímu řešení případné neplodnosti.

I kdyby vám v testu vyšla nízká či naopak vysoká hodnota AMH, rozhodně není třeba se začít stresovat. Rozhodně to neznamená, že se nestanete mámou. Možností, včetně asistované reprodukce, je dnes už mnoho. Důležité je hlavně jediné: Přijít včas!

Článek vyšel v časopise Maminka a byl redakčně zkrácen. Aktuální číslo si můžete koupit na ikiosek.cz/maminka. Tady si můžete objednat i předplatné s dárkem.

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Plodnost, Umělé oplodnění, Plodné dny, Menopauza, biologické hodiny, Hormon, Vyhasnutí, TSH, Sekunda, Repromeda, Mladá žena, AMH, Vajíčko, Zen, Zmražení, Maminka, Klinika, Kateřina Veselá, Vaječník

Video