Maminka.czInflační brzda

Vyhodit, nebo vykrojit? Víme, jak ušetřit na jídle a kdy raději neriskovat zdraví

Blesk pro ženy sim inb 23.  11.  2022
Každá máma chce svou rodinu dobře nakrmit a při tom utratit co nejméně. A každá z nás má jiný osvědčený recept. Podle odborníků se dá ale nejvíce uspořit při nákupu potravin a hlavně při vaření. Poradíme, jak na to jít chytře a jednoduše.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Připadá mi, že za jídlo moc utrácíme, a cítím se neschopná. Nějak prostě neumím vařit levná jídla. Nechápu, jak někdo může vyjít se pár tisíci na měsíc,“ stěžuje si Blanka, maminka dvou malých dětí.

Na čem se dá skutečně ušetřit a na čem ne? Třeba se vůbec nevyplácí vykrojit z broskve nahnilý kousek a zbytek dát do ovocného salátu. I když ušetříte, jsou potraviny, které zkrátka do žaludku rozhodně nepatří.

VIDEO: Podcast Maminka: Jak učit děti znát hodnotu peněz

"Minimální trvanlivost" a "Spotřebujte do"

„Velmi často si pleteme pojmy ‚minimální trvanlivost‘ a ‚spotřebujte do‘. Tyhle dva termíny ale nezaměňujte,“ říká Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo. Datum spotřeby je doba, do jejíhož uplynutí je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, po uplynutí je ale potravina neprodejná. Po vypršení lhůty minimální trvanlivosti je potravina zdravotně nezávadná a poživatelná, ale její jakost se může změnit. U některých potravin samozřejmě k horšímu, u jiných paradoxně k lepšímu. Třeba u jistých druhů salámu. Každopádně je mnohem lepší nakupovat menší množství jídla vícekrát za týden.

Neomývejte uzeniny

I když někteří omývají salámy a buřty s lepivým povrchem a tvrdí, že těm potravinám vlastně nic není, je to chyba. Uzeniny, které začnou pouštět nakyslou tekutinu, patří do koše. Stejné je to, pokud zapáchají nebo se na nich zvenku začala objevovat plíseň. Maso, které se kazí, poznáte podle toho, že má tmavší barvu, než je obvyklé.

 

Hlídejte si kalendář

Vejce by se správně měla zkonzumovat do osmadvaceti dnů od snůšky. Dobu trvanlivosti jim prodloužíte, pokud je dáte do chladu (ideální je lednice) a zachováte nepoškozenou skořápku. Pokud vejce rozklepnete a žloutek s bílkem v něm začne tvořit stejnorodou konzistenci, tedy nejsou od sebe oddělené, rozhodně vejce vyhoďte.

Pozor na zrádné vitaminy

Tady se váhá nejvíc. Naše babičky běžně okrajovaly nahnilý kus jablka, broskve nebo jiného ovoce či zeleniny a zbytek se považoval za zdravý. Jenže to není pravda. Jakmile se objeví flíček, je nakažený i celý zbytek plodu. Tohle pravidlo platí také pro marmelády a povidla. I kdyby bylo nahoře jen malé plesnivé kolečko, je na vyhození celá sklenice.

Ušetřit se dá při nákupech i vaření. Tady je 14 tipů, jak nezruinovat domácí rozpočet

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jak dlouho vydrží jogurty?

Jak skladovat pečivo, aby vydrželo?

...a další tipy, jak ušetřit

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Zdraví, Rodina, jídlo, Vaření, Domácnost, Peníze, Finance, internet, Jak ušetřit, Potraviny, Nákupy, jogurt, Inflační brzda, lednice, Pečivo, Trvanlivost, Pelíšek, Broskve, Recept, Paradox, Zdraví na Heureka.cz