Maminka.czZdraví

Vyhrajte nad bodavým hmyzem!

Tereza Janků 18.  8.  2015
Léto! Pro děti snad to nejpříjemnější roční období, zvlášť když ho mohou trávit venku u vody. Je to ale také doba, kdy jsou nejvíc ohroženy bodavým hmyzem. Jak se mu bránit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V první řadě musíme zamezit tomu, abychom hmyz lákali my sami. Jdete do přírody? Odpusťte si svůj oblíbený květinový parfém, pro vosy i včely je jako pozvánka na party. U dětí zvlášť v těchto dnech dbejte, aby jim na pusince nebo tváři nezůstaly drobečky, případně zbytky džusu.

Šaty dělají člověka

Pokud nejste alergik, dělat si s tím starosti nemusíte (i když je lepší vyhýbat se vzorům připomínajícím květy), děti je ale lepší chránit co nejvíc. Dejte tedy u jejich oblečení přednost těsnějšímu před volným - vosa či včela pod něj nemohou vlétnout (nebývá výjimkou, že vosa se nemůže dostat ven, a bodne pak vyděšené dítě i víckrát). A jakkoliv je běhání v trávě naboso lákavé, pod ovocnými stromy mu raději zamezte.

Hostina? U nás ne!

Zná to každý, kdo v létě stoluje na zahradě: první vosa přilétá, už když se nese jídlo na stůl, a za ní míří desítky kamarádek. Pivo, limonády, ovoce, sladkosti i steak - vosa neodolá zkrátka skoro ničemu, co chutná i nám. Abychom se uchránili nechtěného bodnutí, je dobré jídlo "v pauzách" přikrývat síťovinovými poklopy, na skleničku umístit alespoň papírový tácek či talíř.

Nestačí to? Udělat můžete i víc. Dřívější hospodyňky dobře věděly, proč si do oken stavějí bylinky. Krom příjemné funkce při dochucování jídla mají totiž často také odpuzující účinek pro různé druhy hmyzu. Vosám nevoní bazalka, česnek nebo třeba listy ořešáku. Jako cedule s nápisem "zde nejste vítanými hosty" působí i hřebíčkový olej, stačí ho trochu nalít do mističky (použít můžete i aromalampu.

Myslíte si, že vosy se hned tak něčeho neleknou? Omyl. Na této myšlence staví výrobci umělých vosích hnízd, která "pracují" na jednoduchém principu: každá vosa patří do nějakého hnízda a cizí hnízdo ji přirozeně odpuzuje. Když ho tedy zavěsíte na viditelné místo, mělo by působit jako stopka.

Chcete-li sáhnout k "drastičtějším" metodám, můžete se pustit i do hubení obtěžujícího hmyzu. A nemusíte se hned obracet k nebezpečným chemikáliím. Stačí do lahve (vyzkoušeno máme, že čím menší, tím víc vos se chytí - jako ideální se ukázaly "třetinky" od cideru, naopak nám z nějakého důvodu nefungovaly lahve ze zeleného skla) nalít trochu piva smíchaného se sirupem a lahvičku zavěsit tak, aby nebyla přímo u místa, kde se budete vyskytovat vy.

Nalákané vosy nezvládnou vylézt ven a utopí se. Nedokážete se jich tak samozřejmě úplně zbavit, ale významně snížíte jejich počet a omezíte riziko bodnutí. (Pivo do směsi přidejte, jestliže nechcete, aby lákala užitečné včely, jinak vystačíte i se šťávou.)

Mami, to bolí!

Někdy jakákoliv vynaložená snaha nestačí a vosa nebo včela dítě přece jen pobodá. Není-li vpich na hlavě nebo krku, nebývají zapotřebí větší opatření. Včelí žihadlo vyndejte, jinak v obou případech  postačí postižené místo chladit vodou či ledem, je-li po ruce. Můžete na něj také přiložit rozkrojenou cibuli nebo ocet, případně ho potřít fenistilem. (To samozřejmě neplatí pro alergiky, kteří si nikdy nesmějí zapomenout vzít s sebou předepsané léky.)

S bodnutím v oblasti hlavy a krku je však nutné zacházet daleko opatrněji. I u člověka, který netrpí alergií, může dojít k velkému otoku a může se začít dusit. Vždy proto přivolejte lékaře! Než přijede, místo chlaďte (v případě bodnutí do úst mu dejte cucat led či zmrzlinu). Máte-li fenistil v kapkách, použít můžete i ten, jen o tom nezapomeňte lékaře informovat.

Nepříjemná zpráva na závěr: pokud se u dítěte nikdy neobjevila alergická reakce, neznamená to, že můžete zůstat v klidu. Může se totiž alergizovat při opakovaném vystavení hmyzímu jedu. Vždy proto pozorujte, jak reaguje, a při neobvykle velkém otoku, dušnosti nebo nevolnosti volejte lékaře.


Máte vyzkoušený recept proti bodnutí? Osvědčený způsob, jak se dotěrného hmyzu zbavit? Podělte se o něj s námi!

Témata: Zdraví, Nepříjemná zpráva, Stopka, Alergická reakce, Osvědčený způsob, Tácek, Vosa, Včela, Bodnutí, Bodavý hmyz, Žihadlo, Hostina, Vyzkoušený recept, Výhra, Hmyzí jed, Fenistil, Cider, Hmyz, Postižené místo, Dušnost, Zdraví na Heureka.cz