Maminka.czBatole

Vyhrajte nad dětským vztekem

Lucie Kořistová 4.  3.  2015
Každý z nás se občas špatně vyspí a je pak nesnesitelně protivný. Malým dětem se to stává častěji, protože ještě neumí pracovat se svými emocemi. Tipy, jak mu s tím můžete pomoci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětský život není jednoduchý, objevuje postupně tento svět a krok za krokem se učí reagovat na vše pro ně nové a neobvyklé. Potřebují čas, aby si zvykly na život, lidi, vztahy a pravidla, podle kterých se vše řídí. Podle psychologů mají navíc děti ve věku od 2 do 5 let velmi zranitelnou a nestabilní psychiku, takže není divu, že občas reagují tak, že to dospělého zaskočí.

A protože se svými emocemi umí pracovat ještě méně než my dospělí, skončí často vypjaté situace záchvatem hněvu. Ty jsou podobně těžko předvídatelné jako vlny tsunami v oceánu, rodiče a vědci oboje často poznají jen chvilku předtím, než nastanou.

Na rozdíl od tsunami lze však záchvatům vzteku předcházet, ať už vám někdo tvrdí opak. Trpělivost, vůle, moudrost a emocionální vyzrálost – to by měly být hlavní rodičovské zbraně, které by jim měly dodat jistotu a pomoci jim zůstat v klidu, když jsou děti protivné, vztekají se nebo se zlobí. Některé rodiny mohou vyhrát a hysterické záchvaty dítěte odstranit poměrně rychle, jiní musí čelit tomuto utrpení dlouhé roky. V čem je to tajemství?

Neexistuje žádný kouzelný prášek, rodiče jsou jediní, kdo může vyřešit tuto nelehkou situaci. Atmosféra v rodině má velký vliv na nálady dítěte a formuje jeho chování. Jednoduše řečeno – vztek a zlo plodí zase jen vztek a zlo. Nejste to náhodou vy, od koho se děti učí svým zlozvykům?

Děti jsou sice malé, ale už to jsou inteligentní osobnosti, kteří rozumí, co se kolem nich děje. Nepláčou ani se nevztekají bez důvodu, jejich hysterie je taktikou, jak dosáhnout požadovaných cílů.

Zabraňte  dětským výbuchům vzteku

Jako rodič máte úzké emocionální spojení se svým dítětem. Jste jediní, kdo se může vcítit do jeho pocitů a kdo je může pochopit. Každá matka sleduje své dítě téměř neustále a analyzuje vše, co říká a dělá. Pokud cítíte, že vaše dítě rozhodně není v pohodě, měli byste být připraveni udělat okamžitá opatření, která zabrání výbuchu.

Až příště vaše dítě propadne nějaké silné emoci, nerozčilujte se na něj a pozorujte ho. Hlavně se pokuste zaznamenat zvláštní gesta a zmatený výraz v dětské tváři, které výbuchu předcházely. Příště už budete vědět, jaké příznaky naznačují, že se něco špatného blíží a vaše intuice vám pomůže jim předcházet.

Jak to můžete udělat? Měli byste umět odvést dětskou pozornost od konfliktu a přesměrovat ji jinam. Ukažte mu něco krásného a atraktivního, nebo ho můžete zapojit do zajímavé hry. Mějte na paměti, že váš rozhodující tón a jeho úplně odmítnutí pouze posílí jeho pocity hněvu, naopak diplomatické schopnosti vám pomohou najít alternativní řešení.

Neuhýbejte

Děti jsou malé a vypadají neškodně, ale jejich povaha může být velmi nebezpečnou zbraní. Emocionální vydírání a tlak jsou nejlepší strategie jejich manipulace. Ale samozřejmě zase všechny děti nejsou manipulativní, mazané a zákeřné, hodně to totiž záleží na postoji jejich rodičů.

Rodičovskou povinností totiž je rozeznat mezi skutečnými pocity a předstíráním, které má vést ke kýženému výsledku. V tom případě je třeba dítěti ukázat, že v tomto případě se ustupovat nebude. Možná dítě zkusí nátlak vystupňovat například hysterickým řevem, ale pak rodiče musí vytrvat. Když ustoupíte, třeba v obavě před ostudou v obchodě, nikdy už nedosáhnete svého.

Pomozte dítěti pochopit jeho pocity

Každý rodič je učitelem a vzorem pro své děti. Dominance a emocionální vyspělost jsou nástroje, které mohou rodičům napomoci vychovat zdravé a inteligentní osobnosti. Malé děti často nechápou, co se s nimi děje, proč cítí, co cítí. Vždyť existuje tolik emocionálních stavů, ve kterých se někdy nevyznají ani dospělí.

Rodič by proto měl odhadnout, co se v dítěti děje. Během záchvatu sice není šance s dítětem rozumně mluvit, ale jakmile se uklidní, měli byste mu vysvětlit, co cítí a proč. Řekněte mu, že je v pořádku, že se cítí rozladěné, že se mu něco nelíbí, ale je třeba se s těmito pocity učit pracovat. A hlavně ho učte, že i nepříjemné situace lze řešit v klidu. Ale v tomto případě se dítě učí hlavně nápodobou, takže pozor na své chování.

Hlavně s dítětem mluvte

Každé dítě potřebuje postupnou socializaci, která mimo jiné probíhá komunikací s rodiči a vrstevníky. Proto s dětmi upevňujte jejich slovní zásobu, každý den si s nimi povídejte, nebojte se poradit. Slova i rady jim pomohou stát se silnějšími a najít správnou cestu životem. Také je to dobrá cesta, jak překlenou generační propast a vybudovat vztah založený na důvěře.

Pokud najdete s dítětem společnou řeč, snížíte množství problematických situací v budoucnosti. V opačném případě z dítěte vyroste nervózní a asociální osobnost, která bude mít problém zvládat své emoce a jednání. Proto si najděte každý den chvilku a mluvte se svým dítětem, pokuste se společně nacházet řešení jeho problémů. Výsledkem bude, že se s vámi bude dítě dělit o své pocity a vyroste z něj člověk odolnější vůči stresu.

Témata: Děti, Batole, Chování a vztahy, vztek, Tsunami, Výhra, Velký vliv, Dětský, Výbuch vzteku, Dětský vztek, Hysterie, Dobrá cesta