Maminka.czVýživa a stravování

Vykutáléná čtveřice v kuchyni: Jáhly, kuskus, quinoa a bulgur

Jana Chmelíková 13.  6.  2014
Vykutáléná čtveřice v kuchyni: Jáhly, kuskus, quinoa a bulgur
Možná je ještě neznáte, ale zcela jistě si brzy cestu do vaší kuchyně najdou. Možná už brzy převálcují obligátní rýži nebo těstoviny. Seznamte se – jáhly, kuskus, quinoa a bulgur jsou nejen skvělé přílohy k masu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jáhly patřily odedávna do jídelníčku našich předků. Jsou to vlastně semínka prosa, která vypadají jako malé žluté kuličky. Zpracovávají se v celku nebo umleté v podobě mouky. Obsahují bílkoviny, vlákninu, vitaminy skupiny B, hořčík, draslík, fosfor a jsou podobně jako quinoa bezlepkové. Hodí se pro diabetiky (srovnávají totiž hladinu cukru v krvi), působí pozitivně například na ledviny, žaludek a také na slinivku.

Bulgur je předvařená nalámaná pšenice, která je důležitou součástí arabské kuchyně (arabsky bulgur znamená vařený). Je zdrojem vlákniny, železa, hořčíku a dalších látek. Je lehce stravitelný a podporuje funkci střev i nervů. Připravuje se z něj zejména tabbouleh, ale používá se také jako příloha, do omáček či masitých pokrmů (třeba do karbanátků) nebo na sladko.

Quinoaneboli merlík čilský pochází z Jižní Ameriky. Je přirozeným zdrojem bílkovin, vitaminů (A, B2 a E), hořčíku, vápníku a dalších látek a navíc je bezlepková, takže vhodná i pro celiaky. Kromě toho pomáhá snižovat krevní tlak a působí proti migrénám. V kuchyni ji využijete nejen jako přílohu (podobně jako třeba rýži), ale můžete s ní zahušťovat polévky nebo ji použít jako základ pro přípravu zdravých kaší.

Kuskusje vlastně drobná těstovina připravená z tvrdozrnné pšenice, která je stálicí především v kuchyni severní Afriky. Můžete ho sehnat také v celozrnné variantě, která je bohatší na vitaminy a minerální látky. Je vhodnou přílohou k tažinům, omáčkám i masu, ale přidává se také do zeleninových či ovocných salátů nebo polévek. Jeho příprava je snadná, protože se nemusí vařit – stačí jen ochutit a na několik minut zalít horkou vodou nebo vývarem

Vyzkoušejte naše recepty

Snídaňová kaše z quinoy

2 porce, 30 minut + namáčení

Potřebujeme: 1 hrnek Quity, 1 hrnek plnotučného mléka, 1 větší jablko, med k oslazení ,1 lžičky skořice

Quinou přes noc namočte do studené vody a ráno ji slijte a několikrát propláchněte. Pak ji dejte do hrnce se dvěma hrnky vody a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a asi 20 minut vařte.

Pokud je třeba, přidejte trochu vody. Když je quinoa měkká, přilijte hrnek mléka a ještě několik minut vařte do zhoustnutí. Mezitím omyjte jablko, zbavte ho jádřince a nastrouhejte nebo nakrájejte na menší kousky.

Vmíchejte do hotové kaše s medem a skořicí.

Náš tip: Můžete přidat také sekané oříšky a rozinky.

Čtěte také: Asijský kuskus

Jáhlové placičky s mrkví

20 ks, 45 minut

Potřebujeme: 200 g jáhel, 2 větší mrkve, 1 cibule (nemusí být), 1 lžíce čerstvého koriandru, 1 hrst lískových ořechů, 2–3 lžíce strouhaného sýra, 2 vejce, 1 lžička kari, sůl a pepř, olej na smažení

Jáhly několikrát propláchněte a zalijte vroucí vodou. Slijte a dejte do osolené vody vařit na 20 minut. Pak nechte dojít.
Mrkev očistěte a nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte. Lístky koriandru a ořechy nasekejte.

Jáhly smíchejte s ostatními ingrediencemi a dochuťte. Tvarujte placičky a opékejte je v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
Podávejte ještě teplé, nejlépe se zeleninovým salátem.

Tabbouleh

4 porce, 20 minut + chlazení

Potřebujeme: 1 hrnku bulguru, 2 hrsti nasekaných lístků čerstvé máty, 6 hrstí nasekané plocholisté petržele, 2 jarní cibulky, 2 střední pevná rajčata, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, sůl a pepř

Bulgur zalijte vroucí vodou a nechte asi hodinu nabobtnat (pokud spěcháte, můžete ho asi 10 minut povařit). Pak ho slijte a vymačkejte vodu. Mátu a petržel nasekejte najemno.

Cibulky oloupejte a nakrájejte. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Vychladlý bulgur v míse zalijte šťávou z citronu a olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a vmíchejte bylinky se zeleninou. Jemně promíchejte a podávejte vychlazený.

Náš tip: V Libanonu, odkud tabbouleh pochází, do něj přidávají také skořici a další aromatické koření.

Rajčatová polévka s kuskusem

4 porce příprava: 25 minut

Potřebujeme:1–2 hrsti kuskusu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, olej, 400 g loupaných rajčat, sůl a pepř, petrželka, pečivo na krutony, 1 lžíce másla

Kuskus zalijte vroucí vodou a osolte. Nechte bobtnat.

Cibuli oloupejte a nakrájejte, česnek prolisujte. Na oleji orestujte cibuli, přidejte rajčata a dochuťte solí, pepřem a částí česneku. Zřeďte vodou nebo vývarem a povařte. Rozmixujte, přidejte kuskus a petrželku.

Podávejte s krutony opečenými na másle se zbylým česnekem.

(Recepty vyšly v časopise F.O.O.D. 5/2014)

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Přirozený zdroj, Diabetik, Kuskus, Libanon, Kus, Ovocný salát

Video