Maminka.czAdvent

Výlety s kouzelnou vánoční atmosférou: Užijte si rozzářené oči svých dětí

Simona Procházková 26.  11.  2022
Vánoce se rychle blíží a my pro vás máme tipy na výlety, které vás dostanou do té pravé vánoční nálady. Užijte si třpyt ozdob a světýlek, teplý hrneček s vonícím svařákem a slaďoučké cukroví či kousek štóly.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vesnička Seiffen v Krušných horách

Malebnou německou obec Seiffen najdete jen pár kilometrů za českou hranicí. Už od roku 1750 tu vyrábí nádherné dřevěné hračky a ozdoby. Říká se jí „vesnice hraček“ a na vyhlášené adventní trhy se sem jezdí ze širokého okolí. Už samotná procházka v centru Seiffenu a přilehlých uličkách je zážitkem pro děti i dospělé.

VIDEO: Kam na nejhezčí vánoční trhy v Česku?

Ulice lemují obchůdky, od jejichž výloh nebudete moct odtrhnout oči. A pokud se o zdejší výrobě chcete dozvědět víc, zamiřte do Krušnohorského muzea hraček (Erzgebirgisches Spielzeugmuseum), kde můžete vidět slavné postavičky louskáčků či kouřících mužíků, vánoční pyramidy, svícny i betlémy.

K ubytování můžeme doporučit třeba penzion Studánka na české straně Krušných hor. Pro děti mají ve společenské místnosti herní koutek a venku dětské hřiště. Krátkou procházkou dojdete během chvilky ke skiareálu Klíny, který nabízí plno aktivit po celý rok.

Vánoční dům v Karlových Varech

I kdyby byl právě vrchol letních prázdnin, uvnitř Vánočního domu v Karlových Varech panuje vánoční atmosféra. Výzdobu tu nemusíte jen obdivovat, ale můžete rozšířit svou sbírku vánočních ozdob a dekorací o nové kousky.

Máte rádi plyšové medvídky? Součástí Vánočního domu je největší české muzeum medvídků. Mají jich tu už přes 12 000 a sbírka je zapsaná v České knize rekordů. V Muzeu Vánoc se zase podíváte, jak se tyto svátky slavily třeba před 30 nebo 70 roky.

Zastavte se určitě i v kavárně Vánočního domu, každý rok mění svou tematickou výzdobu. Už tu měli třeba andělskou, ledovou nebo medvídkovou. Dejte si výběrovou kávu La Boheme a dětem objednejte třeba horkou čokoládu nebo medvídkový čaj. Těšit se můžete i na vynikající domácí cukroví a dezerty.

Šumava pro lenochy: 5 výletů s dětmi, které si užijí i největší peciválové

Kryštofovo Údolí v Jizerských horách

Vesnička pod Ještědem vás nadchne množstvím roubených a hrázděných domů, díky kterým se stala památkovou rezervací. Snad každý z návštěvníků se zajde podívat na místní technickou památku: 200 metrů dlouhý železniční viadukt. Vánočním cílem jsou v Kryštofově Údolí ale hlavně betlémy.

V restauraci U Kryštofa se nachází Muzeum betlémů a v období Vánoc obec venku staví tradiční Jírův betlém. Vidět ho tu můžete vždy od konce listopadu až do 6. ledna. Večer od 16 do 22 hodin bývá krásně nasvícený.

Zajděte se také podívat na orloj z roku 2008. Najdete na něm 22 postav. Dvě statické znázorňují sv. Barboru jako patronku horníků a sv. Kryštofa jako patrona obce. Ostatní postavy jsou už pohyblivé. Uvidíte třeba ponocného, který zvedá trubku, kolem něho obíhá pejsek, mají tu 12 apoštolů a také postavy, které krmí dobytek.

Největší sbírka vánočních ozdob na světě

Víte, že největší veřejnou sbírku vánočních ozdob na světě najdete v Jablonci nad Nisou? Od letošního června ji můžete obdivovat v Muzeu skla a bižuterie v nové stálé expozici Svět zázraků.

Ve vitrínách uvidíte přes 15 000 kousků ručně foukaných ozdob. Většina z nich pochází z firmy Jablonex, obdivovat tu můžete historické kousky i současnou výrobu.

Máte to do Jablonce daleko? Tak vyrazte do Jizerských hor třeba na celý víkend, na explorio.cz najdete plno tipů na ubytování pro rodiny s dětmi.

Advent je tady. Kam můžete vyrazit na vánoční trhy k našim sousedům? Máme 7 super tipů

Vánoce ve skanzenu

Ukažte dětem, jak vypadaly tradiční lidové Vánoce plné kouzelných zvyků. Které z nich držíte i vy doma a o kterých jste nic netušili? Na adventní období se skanzeny zdobí do vánočního. Výlet si udělejte třeba do skanzenu v Přerově nad Labem, kde se v celém areálu až do 30. prosince koná výstava Lidové Vánoce v Polabí.

Chaloupky s vánoční výzdobou a představením lidových tradic na vás čekají také v památkové rezervaci Betlém Hlinsko.

Advent plný akcí pro celou rodinu se chystá v Rožnově pod Radhoštěm. Můžete tu zažít večer při svíčkách (4. 12.), mikulášský podvečer (5. 12.) či štěpánskou koledu (26. 12.). Vánoční dárečky nakoupíte na jarmarku 10. až 11. prosince a poslední víkend před Štědrým dnem (17. až 18. 12.) tu bude živý betlém.

Témata: Děti, Kam s dětmi, Cukroví, Cestování, Tipy na výlet, sbírka, Vánoce, Za zábavou, Cestujeme, Výlety, Vánoce 2022, Tipy redakce, Advent, Karlovy Vary, Letní prázdniny, Vánoční ozdoba, Vánoční nálada, Kryštofovo údolí, Krušné hory, Jablonec nad Nisou, Vánoční atmosféra, Betlém, Jizerské hory, Hlinsko, Česká republika