Maminka.czPředškolák

Vyměním hrocha za prasátko!

Monika Tomsová 18.  3.  2011
Kdykoli jste s ratolestí na nákupu, pátrá pod víčky jogurtů po magnetech a potěžkává čokoládová vejce ve snaze odhadnout, zda je uvnitř hračka nebo figurka! Vítejte ve světě sběratelství!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pryč jsou ty doby, kdy si dítko přálo autíčko na dálkové ovládání nebo panenku, co vypadala jako opravdové miminko. Teď se na okenním parapetu zabydlely prapodivné kameny a na stolečku se štosují karty se zvláštními kreslenými postavičkami. Pro hromadu plyšáků není v dětském pokojíčku ani kam šlápnout - a co hůř, zdá se vám, že neustále přibývají další!

Na dotaz, co by si přál k narozeninám nebo svátku, prcek odpoví, že „spoustu pořádných krabic“ nebo aspoň „nové poličky na zeď“. Neshánějte se po teploměru ani po mokrém hadru na hlavu, jednoduše přijměte fakt, že váš potomek udělal další krok ve vývinu a našel si nový koníček.

„Sbírání věcí, nejprve spíše náhodné, postupně stále cílenější, specializovanější a konkrétnější povahy patří k vývoji člověka od jeho dvou tří let, nejvíce si ho však užívají děti mladšího školního věku. Sběratelství, které s námi přečká pubertu, se nás pak často drží po celý život, a je tak pevnou součástí naší osobnosti,“ prozrazuje dětská psycholožka Mgr. Alena Vávrová.

Zažeňte tedy pocit, že to u vás bude za chvilku vypadat jako na smetišti, a svou ratolest v jejím hobby podpořte. Nakonec z toho bude těžit nejenom ona, ale i vy. Prozradíme vám jak!

Obchodníkem raz dva!

Nestačíte se divit! To dítě, které se vás drželo za sukně a věčně lkalo, jak se strašně nudí a co má dělat, když ho nic nebaví, se teď zavře v pokojíčku, kde zálibně opečovává svou drahocennou sbírku. Neustále ji oprašuje, přerovnává, prohlíží si ji, pečlivě ukládá čerstvé exempláře a sní o tom, jak získá další. Podělí se s vámi o radost z každého nového kousku, důležitě vykládá návštěvám, co už se mu podařilo ukořistit a co by ještě chtělo.

Kromě toho, že se špunt zabaví a nemá tak čas vymýšlet lumpárny, má jeho záliba i další příjemné vedlejší účinky. „Pro děti se sbírky stávají jejich prvním samostatně nabytým majetkem, učí se s ním zacházet, starat se o něj, množit jej…“ říká psycholožka. „V tom je důležité je podporovat, respektovat toto jejich ,vlastnictví‘ -pokud nepřekračuje naše osobní hranice (nešpiní moc dům, nejde o kradené věci a podobně) - a učit je na tom, jak nakládat s takovým jměním: všechno hned nerozdat, školit je, jak obchodovat, vnímat hodnotu toho, co mají…“ dodává.

Čtěte také: Jako u moře aneb Kam do solných jeskyní

Odborník na slovo vzatý!

Mrňousek, co ještě nedávno věděl akorát, jak se jmenuje a kolik mu je let, najednou hýří nejrůznějšími termíny. Klidně se vyloupne z postele v šest hodin ráno, protože v televizi běží pořad o předmětu jeho sběratelského zájmu. Nutí vás chodit do dětského oddělení knihovny, kde si vybere odborné knížky, a ty mu musíte číst večer před spaním místo pohádek. „Sběratelství hmotných věcí je takovým předstupněm sbírání nehmotných informací, údajů o světě, naší realitě,“ komentuje to psycholožka. „Děti mají dříve vztah ke hmotě, ke konkrétním materiálním věcem, a tak pátrají, co se ještě dá zjistit z odznaku, obalu od žvýkačky, pohledu… Baví je zkoumat nějaký předmět nejen do jeho hloubky, ale i šíře, a to se již vztahuje ke sbírání různých podob jedné věci.“ Nejenže tedy prcek soustřeďuje svou pozornost cíleně na jednu oblast, která ho fascinuje, snaží se o ní dozvědět co nejvíc, zdokonalovat se v ní, ale také u ní aspoň nějakou dobu vydrží.

Vrána k vráně…

Zatímco dříve se k vám návštěvy nehrnuly, teď u vás ječí zvonek téměř neustále. Za špuntem míří jeden kamarád za druhým s odhodláním spatřit jeho rozsáhlou sbírku, ať už za účelem prostého nadšeného obdivování, nebo v naději, že by se v ní našlo i pár kousků na výměnu. Ne nadarmo se říká, že vrána k vráně sedá, stejně to mají i sběratelé. Stačí, aby se na hřišti dala děcka do řeči, z jednoho vypadne, že sbírá papírové vystřihovánky, druhé užasne, že ono také, a je z toho rázem přátelství jako hrom.

„Jde o to, projevit svou osobnost, individualitu a skrze náš osobní zájem navazovat kontakt s druhými, což souvisí i s budováním osobní identity,“ doplňuje Mgr. Alena Vávrová. Jestliže se tedy váš andílek pokouší navázat kontakt s o rok starší Emičkou z tanečního kroužku tím, že jí vypráví o svých angličácích, nepřerušujte ho, že to holčičku určitě nezajímá. Co vy víte, třeba to na ni udělá dojem.

Správný tým!

Jako všechno má ovšem i tento koníček nejen svoje klady, ale také zápory. Potomek se totiž kromě klasických artefaktů, jako jsou známky a krabičky od sirek za pár korun (pokud se tedy nejedná zrovna o modrého mauritia), může zhlédnout v předmětech, jež vám udělají v rozpočtu pořádnou díru. Výrobci, kteří cílí své aktivity na děti, pochopitelně vědí, že jsou špunti ochotnými sběrateli prakticky čehokoli. A tak jejich vášeň uměle podporují tím, že vymýšlejí nová a nová pokušení třeba v podobě nejrůznějších figurek, které se neobejdou bez dalších kamarádů a samozřejmě řady doplňků a příslušenství, nebo již výše zmiňovaných magnetek. Tajné heslo zní: Nasbírejte je všechny!

Stačí reklama před pohádkou v televizi a dítko na vás hází jeden psí pohled za druhým. Nijak mu neprospějete, když půjdete a z fleku mu nějaký dražší exemplář zakoupíte. Pokud už to uděláte, domluvte se s ním, že mu ho schováte k nějaké významné příležitosti, jako jsou kupříkladu narozeniny nebo svátek. Mnohem víc ho naučíte, když si bude muset na vytouženou věcičku přidat nějakou částku z kapesného (jestliže ho už dostává), nebo si ji v rámci svých možností „odpracuje“. To samozřejmě za předpokladu, že nemáte hluboko do kapsy, a můžete mu tedy dopřát to, po čem jeho srdce touží. Naštěstí pro vás (a vašeho malého sběratele) existuje řada možností, jak se dá sbírka snadno doplnit, aniž byste společnými silami zruinovali rodinný rozpočet. Poptejte se u svých známých.

Poohlédněte se na internetových aukcích a bazarech. Udělejte si výlet a vyrazte na sběratelskou burzu. Na lovu za kořistí si rozšíříte obzory, poznáte oblast, která ve vašem životě zůstávala dosud bez povšimnutí, ale hlavně strávíte pár chvil se svým potomkem a určitě spolu zažijete řadu zajímavých situací.

Je to nakažlivé!

Možná se dokonce časem přistihnete, jak vášnivě vysvětlujete přátelům, proč se sbírají tyhle známky a ne jiné, nebo jaký je rozdíl mezi tou a tou etiketou, a agitujete za to, aby vám nosili pro vaše dítko nové exempláře. Je to jasné, už v tom jedete také! Třeba vás při shánění informací o sběratelství a trofejí do synovy či dceřiny sbírky napadne, že vás to sice baví, ale líbilo by se vám sbírat něco jiného než samolepky dinosaurů či figurky z čokoládových vajíček.

Zamyslete se, co by to tak asi mělo být. Nebojte se popustit uzdu fantazii, dneska se sbírá prakticky cokoli, od nejrůznějších obalů přes více či méně hezké hračky, tužkové baterie, mušličky a kamínky až po reklamní hrnky, vějíře či třeba zážitky. Nic vás nenapadá? A co to vaše věčné bloumání po antikvariátech každou sobotu dopoledne? Nebo to, že jste si ze starožitnictví odnesla už desátý hrnek v pořadí s cibulovým vzorem? Tak vzhůru do toho, neváhejte! Váš život tak získá nový podnět a třeba tu jednou v budoucnu po sobě i něco hezkého, hmatatelného zanecháte… Kromě svého potomka samozřejmě.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Rodina, Školák, Materiální věc, Opravdové miminko, Emičkou, Vrané, Dálkové ovládání, Nový koníček, Prasátko, Štos, Okenní parapet, Nový podnět, Hroch