Maminka.czKojenec

Vyndej ten palec z pusy! Triky na odstranění oblíbeného zlozvyku.

Ivana Ašenbrenerová 25.  10.  2011
Některé dětské zlozvyky jsou roztomilé, ovšem jen do určitého věku. Třeba cucání palečku - u půlročního miminka se tomu jen smějete, ovšem u tříletého batolete už to k smíchu není. Takže, palec ven - do úst nepatří!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Můj tříletý syn si neustále cucá prostředníček a prsteníček. Absolutně nic nepomáhá. Pokouším se mu je vyndat, jakmile to udělá, zkoušela jsem je mazat vším možným, ale marně,“ říká třicetiletá Mirka z Prahy. Sání je v kojeneckém věku naprosto běžné, protože součástí vývoje dítěte je i cucání ručiček, prstů i hraček. Ovšem v okamžiku, kdy už je starší a začne preferovat nějaký prst či prsty, to v pořádku není a jde o zlozvyk.

Proč to děti dělají?

Sání je jedním z přirozených reflexů a naši nejmenší ho používají jako způsob uklidnění, když jsou hladoví, znudění nebo potřebují jen pohodlí. Je to také relaxace, kterou si mohou navodit spánek. Řada dětí nechce dudlík, ale svůj paleček, což je z hlediska hygienického i medicínského horší, než dudlat šidítko. Cucání palečku se v kojeneckém věku vyskytuje přibližně u 80 % miminek a některá si paleček sají dokonce i v prenatálním období, tedy v maminčině bříšku.

Podle odborníků cucání palce vyvolává slastné pocity, zvyšuje se tím tvorba endorfinů, hormonů štěstí. Je tedy jasné, proč to děti dělají - jednoduše proto, že jim to přináší radost a dodává jim to pocit spokojenosti, stejně jako když se dobře napapají.

Při cucání palce dochází k velkým chemickým změnám v těle, a s tím se prostě nedá nic dělat… Na rozdíl od dudlíku je totiž pořád po ruce, nepadá na zem, v noci se neztrácí a perfektně sedí (a nemusí se sterilizovat). Dudlíky jsou ovšem na rozdíl od dětských palečků považovány za méně škodlivé, a to především kvůli budoucímu postavení zubů.

Kdy je to problém

Tehdy, když se začínají prořezávat stálé zuby, tedy kolem 5. a 6. roku. Největším problémem pro chrup je intenzita sání, která způsobuje problémy. Kromě špatného postavení zubů a rtů, a dokonce i tvaru úst může permanentní cucání palce způsobit abnormality v polykání potravy, a to i tehdy, když dítě palec v puse zrovna nemá. Opakované sání může dokonce přivodit takové narušení růstu zubů, že je někdy nutný chirurgický zákrok. Kromě toho, že cucání palečků může způsobit špatné postavení chrupu, může také přivodit mírné formy dermatitidy.

Jakmile si totiž dítě saje palec, enzymy, které jsou obsažené ve slinách, narušují povrch pokožky prstů, mohou ji podráždit a vyvolat dermatitidu. Pokud si tedy vaše zlatíčko cucá ještě ve 4 letech palec, asi byste se měli poradit nejen se stomatologem, ale také s psychologem. Cucání ovšem ovlivňuje i prsty samotné - neustálým sáním se kromě kožního onemocnění a rizika vzniku infekce mohou také nepěkně deformovat. To všechno by vás mělo varovat, abyste začali s odstraněním zlozvyku co nejdříve.


Chilli papričky, nebo pepř?

Jedna moje známá zkoušela svému synkovi namáčet palečky do pepře. Řval jako tur, ale stejně to nepomohlo. Osobně jsem proti takovým drastickým opatřením (moc dobře si pamatuji, jak mi můj tatínek dělal totéž, protože jsem si kousala nehty). Pro váš klid - palec si cucá asi polovina tříletých dětí. Jen výjimečně pokračují až do 6 let. Chcete-li svého potomka tomuto zlozvyku odnaučit, je potřeba obrnit se trpělivostí.

  • Ratolest to nedělá proto, aby vás naštvala, ale třeba z toho důvodu, že se nudí nebo je frustrovaná.
  • Netlačte na dítě, buďte v klidu a pohodě, protože jinak na ně přenesete svou náladu a negativní emoce.
  • Říkat tříletému nebo čtyřletému batoleti, že bude mít křivé zuby, je sice fajn, ale asi mu to bude poměrně jedno, protože tyhle děti žijí z minuty na minutu.
  • Nekritizujte potomka příliš, protože tím se zvýší jeho neklid a bude si cucat palec dál a ještě usilovněji.
  • Pamatujte si, že jde o zlozvyk, tedy závislost, kterou si dítě vypěstovalo, takže začínat s odstraněním byste neměli ve chvíli, kdy je nemocné, ve stresu nebo když se hádáte s manželem.
  • Pouze 10 % dětí si cucá palec, když mají hlad, zbytek to dělá proto, že se cítí osamělé nebo nejisté. Snažte se najít příčinu problému - kdy si vaše dítě dává prst do pusy - a klidně si dělejte poznámky. Pokuste se tyto situace změnit a nahradit jinými.
  • Když uvidíte, že se chystá strčit si palec do pusinky, zkuste mu dát nějakou náhražku v podobě nějaké hračky, která se mu bude líbit. Hračka nebo předmět (samozřejmě čistý a bezpečný) uklidní stejně jako prst.
  • Buďte se svým zlatíčkem co nejvíce, podporujte jeho ruce, aby pořád něco dělaly - malovaly, skládaly puzzle, pomáhaly vám v kuchyni, prostě cokoli, aby se zabavily.
  • Dítě v batolecím věku už chápe, co říkáte, takže to zkoušejte stále znova. Opakujte věci jemně a láskyplně a vysvětlujte mu vše o nevýhodách cucání prstů. Když uvidíte, že si palec do pusinky nestrčilo, hlasitě ho pochvalte.

ČTĚTE TAKÉ: Hvězdné kočárky

  • Děti velmi rády slyší, že jsou velké a že jsou skoro jako vy -a tak se podle toho budou chovat. Jednejte s nimi proto jako s velkými, ony to ocení.
  • Klidně zapojte při odvykání systém odměn - podle toho, co vaši ratolest bude motivovat. Ale slibovanou věc dostane, až uvidíte snahu a výsledek. Dřív ne.
  • Pokud se vám to stále nepodařilo, nezoufejte, zhruba 75 % dětí si přestane nakonec palec cucat v okamžiku, kdy se ve školce (nebo dokonce ve škole) stane terčem posměchu ostatních. Samy si uvědomí, že prst v pusince není nic hezkého.
Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Kojenec, Praktické rady, Špatné postavení, Přirozený reflex, Zlo, Součást vývoje, Trik, Palec, Odstranění, Šidítko, Zlozvyk