Maminka.czŠkolák

Vyražený dech vyžaduje klid. Nepanikařte

Martina Machová 3.  5.  2016
Jaro je v plném proudu a děti tráví mnohem více času venku; na hřištích, na nejrůznějších prolézačkách a houpačkách – co si počít, když si při jarním řádění vyrazí dech?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dvouletý Matyáš miluje hřiště u nich před domem. A miluje ho nejen Matyášek ale i jeho maminka, která se tam pravidelně setkává s maminkami z okolí. Děti si hrají na písku, kloužou se na menší klouzačce nebo se houpají. Maminky si povídají, nosí si s sebou i termosku s kávou, občas dětem s něčím pomohou, na chvíli se zapojí do hry nebo urovnají drobné neshody. Klidné dopoledne nedávno rozbouřila velmi nepříjemná příhoda.

Matyáš si z nějakého důvodu sedl dolů na klouzačku a nechtěl se hnout, jeho kamarád se ale rozhodl Matyáše z klouzačky dostat a rozjel se dolů. Než stačily maminky zareagovat, vrazil chlapec Matyášovi obrovskou silou do zad. Místo aby Matýsek začal plakat, nastalo tíživé ticho. Chlapec třeštil oči, lapal po dechu a viditelně nemohl dýchat.

„Vůbec jsem netušila, co mám v té chvíli dělat, kamarádky mi cosi jedna přes druhou radily. Nakonec jsem se synem zatřásla, popleskala ho po zádech – vše se mi zdálo strašně zpomalené, viděla jsem a vnímala jen jeho vyděšený obličej, vykulená kukadla a v nich děs. Nevím, jak dlouho vše trvalo, ale najednou se Matyáš rozdýchal a hlasitě rozkřičel, strašně se mi ulevilo.“ vzpomíná Matyášova maminka Alena. Zachovali byste se duchapřítomněji než Alena?

Dechová křeč

Co je vlastně „vyražený dech“? Proč není možné se v takové situaci nadechnout? Vyražený dech je křeč (křeč bránice), ke které obvykle, podobně jako u Matyáše, dochází při prudkém a tupém úderu do střední části hrudníku – a to jak zezadu, tak zepředu. Postižený je v tu chvíli naprosto paralyzován, urputně se snaží nadechnout, ale několik vteřin se mu to nedaří. Pro postiženého je tento stav velmi nepříjemný až děsivý. Nicméně naštěstí není nebezpečný!

Vyražený dech se vrátí sám a křeč samovolně povolí. První nádech však bývá velmi bolestivý, ostatně proto malé děti tolik pláčou, když se po uvolnění spazmu poprvé nadechnou. Pláč je samozřejmě i reakcí na strach, který děti během nemožnosti se nadechnout prožívají.

Snadná pomoc

„Na vyražený dech ještě nikdo neumřel, je to křeč bránice, která záhy odezní. Stačí dítě uklidnit, povzbudit. Jiná první pomoc neexistuje, tělo si pomůže samo.“ uvedla lakonicky v populárním pořadu Sama doma lékařka Hana Středová. A profesionální záchranáři s ní jednoznačně souhlasí a rodičům dále doporučují:

  • Nepanikařte! Přeci nechcete své vystrašené dítě vyděsit ještě víc!
  • Uklidněte sebe i dítě! Uklidnit samozřejmě musíte nejen sebe, ale také vystrašené dítě. Více mu stejně nemůžete pomoci, i když někteří odborníci doporučují dítě posadit a jemně mu masírovat oblast bránice.
  • Mějte pochopení! Dítě se po malé chvilce (která vám i jemu bude připadat neuvěřitelně dlouhá) rozdýchá samo. Bude nejen dýchat, ale i plakat, povolení spasmu je bolestivé a dítě je k smrti vyděšené. Proto jej nehubujte, že například dělalo, co nemělo, ale spíše uklidňujte, vždyť prožilo obrovskou úzkost!
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Školák, Výraz, Bránice, Profesionální záchranář, Matyášek, Příhoda, První nádech, Dítě uklidnit, Populární pořad, Dech, Střední část, Klid, Zdraví na Heureka.cz