Vyrobte si domácí jogurty a dobroty z nich

Bílý jogurt není jen oblíbená potravina, těch, kteří chtějí zdravě žít, ale také geniální ingredience teplé i studené kuchyně. A nejlepší na tom je, že si jej můžete doma sami vy a navíc lze jej použít v teplé i studené kuchyni. Tak se nechte inspirovat.

Vyrobit si jogurt doma je mnohem jednodušší, než se zdá. Výsledný produkt navíc můžete zúročit při přípravě oběda, večeře nebo svačinky. Neutrální bílý jogurt dochuťte podle vlastní fantazie domácí marmeládou, čokoládou, nebo ho vmíchejte do okurkového salátu.

Výroba domácího jogurtu krok za krokem

6 porcí, 20 minut + čas zrání

Potřebujeme:1 l plnotučného čerstvého biomléka, 1 biojogurt s živou kulturou, 4 lžičky sušeného mléka;

1. Plnotučné čerstvé biomléko naliju do hrnce a ohřeju na teplotu asi 80 °C. Jakmile se začnou na okraji hrnce tvořit bublinky, hned mléko odstavím. Snažím se dodržet co největší hygienu.

2 Mléko přeliju do skleněné nebo nerezové nádoby a nechám vychladnout asi na 40 °C. Dotykem zjistím, jestli je mléko vlažné.

3 Jestliže chci jogurt velmi hustý, rozmíchám v trošce mléka asi 4 lžičky sušeného mléka. Tuto směs vmíchám do zbytku vlažného mléka. Pokud nechci, aby byl jogurt extra hustý, můžu tento krok klidně vynechat.

4 Do vlažného mléka přidám jeden kelímek bílého biojogurtu se živou kulturou. Ta zajistí dostatečný růst bakterií, které jsou při výrobě jogurtu nezbytné.

5 Směs mléka, jogurtu a sušeného mléka důkladně promíchám nerezovou metličkou. Nepoužívám dřevěné nástroje, protože se v nich mohou nacházet nežádoucí bakterie.

6 Menší naběračkou naplním skleničky na jogurt a potom pečlivě utáhnu víčko. Z uvedeného množství surovin naplním přibližně 6 skleniček.

7 Naplněné skleničky uložím do zapnutého jogurtovače (já jsem použila produkt od firmy Steba – Joghurt Maker JM 2) a poté důkladně zavřu kryt. Takto nechám jogurt zrát asi 6 hodin. Je třeba se řídit návodem pro konkrétní jogurtovač. Pokud jej doma nemám, pokračuji následujícím krokem.

8 Naplněné skleničky uložím do předem vyhřáté deky na teplý (ne úplně horký) radiátor nebo do trouby na pečení či teplého hrnce, který udrží požadovanou teplotu.

Tento proces by měl trvat 6 až 8 hodin. Čím déle nechám jogurt zrát, tím bude mít kyselejší chuť.

9 Po vyjmutí z jogurtovače nebo z deky uložím jogurty hned do chladničky, kde je můžu skladovat 5 až 7 dní.

Po otevření je třeba jogurt ihned zkonzumovat nebo jej můžeme použít pro přípravu dalších pokrmů.

Jogurtová pizza

1 menší pizza, 30 minut

Potřebujeme: 250 g polohrubé mouky, 1 balíčku prášku do pečiva, 150 g bílého jogurtu, 1 vejce, tuk na vymazání plechu nebo koláčové formy, 150 g bílého jogurtu, žampiony, šunka, čerstvá bazalka, olivový olej, sůl a pepř

Z mouky, prášku do pečiva, jogurtu a vejce vypracujte těsto, vyválejte ho a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete směsí z jogurtu, oleje a soli. Obložte šunkou a žampiony nakrájenými na silnější plátky.

Po dopečení pokapejte olivovým olejem, dozdobte čerstvou bazalkou a dochuťte pepřem a solí.

Kuřecí řízky v jogurtu

6 porcí, 15 minut + odležení

Potřebujeme: 500 g kuřecích prsou, 300 g bílého jogurtu, 2 vejce, 4 stroužky česneku, sůl a pepř, strouhanka

Jogurt, prolisovaný česnek, sůl a pepř promíchejte, do směsi ponořte kuřecí řízky a nechte přes noc odležet v ledničce. Pak je vyjměte z jogurtové marinády a důkladně obalte ve strouhance.

Smažte v rozpáleném oleji a podávejte se salátem z rukoly a cherry rajčátek.

Náš tip:Do jogurtové marinády můžete přidat také své oblíbené bylinky. Dodají masu zajímavý šmak.

Zapečené filé s cuketou a paprikami

2 porce, 20 minut

Potřebujeme: 2 plátky tresky, 1 žlutá paprika, žampiony, 1 cuketa, 150 g bílého jogurtu, asi 100 g strouhaného sýra, sůl a pepř, máslo, olivový olej

Plátky tresky nejdříve rychle orestujte na pánvi.

Zeleninu nakrájejte na plátky, vyložte s ní pekáč vymazaný máslem, pokapejte olejem, osolte a navrch položte orestovanou rybu.

Polijte zálivkou připravenou z jogurtu, nastrouhaného tvrdého sýra, soli a pepře.

Pečte na 180 °C asi 15 minut. Podávejte s bramborovou kaší.

Bublanina s lesním ovocem

6 porcí, 45 minut

Potřebujeme: 2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1,5 kelímku krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 4 lžíce oleje, 1 vanilkový cukr, 350 g zmraženého lesního ovoce, olej a mouka na vysypání

V míse promíchejte nejdříve všechny tekuté suroviny, pak postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchejte hladké těsto.

To nalijte do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Posypte ovocem, které jste předtím obalili v polohrubé mouce.

Pečte na 180 °C asi 30 až 40 minut.

Avokádové smoothie

2 porce, 10 minut

Potřebujeme:1 avokádo, 1 salátové okurky, 300 g bílého jogurtu, 1 zelená chilli paprička, 2 lžíce čerstvého koriandru, 1 limetky, led, tortilly nebo křehký kukuřičný chlebíček

Do mixéru dejte dužninu z avokáda, oloupanou a nakrájenou okurku, jogurt, nadrobno nakrájenou chilli papričku, koriandr a šťávu z 1 limetky. Přidejte led a rozmixujte.

Podávejte s tortillami nebo kukuřičným chlebíčkem.

Náš tip: Toto smoothie můžete podávat nejen k svačině, ale také jako předkrm.

Ovesné smoothie s malinami

4 porce příprava: 5 minut

Potřebujeme:1 hrnek ledu, 1 hrnku malin, 1 hrnku bílého jogurtu, 1 banán, 1 hrnku ovesných vloček, 1 avokáda, 1 lžíce medu, 1 hrnek kokosového mléka, lístky máty na ozdobu

Na dno mixéru dejte led, zalijte kokosovým mlékem, přidejte ostatní suroviny a vše rozmixujte dohladka.

Podávejte ozdobené lístkem máty.

Náš tip: Místo čerstvých malin můžete použít mraženou směs lesního ovoce nebo jahod.


Vyberte si ten správný jogurtovač

Nabídka jogurtů v chladicích pultech supermarketů je už na první pohled opravdu pestrá. Možná vás ale nebaví studovat složení a porovnávat jednotlivé výrobky, neohromuje vás různorodost příchutí a rádi zkoušíte něco nového.

Pak je tady něco, co by vás mohlo oslovit. Přístroj zvaný jogurtovač užije zejména ten, kdo se zhlédl ve zdravém životním stylu a nedovede si svůj den představit bez jogurtu. Ocení jej také početnější rodiny s malými i velkými dětmi. Příprava je docela jednoduchá a i když jogurtovačů není na trhu zase tak moc na výběr, můžete se podívat také po sušičkách ovoce. Ty totiž většinou zvládnou přípravu této pochoutky podobně jako specializované přístroje.

Výběr toho správného jogurtovače není žádná věda. Spíše než na přístroji bude záležet na kvalitě surovin, které použijete (tedy mléka či smetany a jogurtové kultury) a dodržení příslušné receptury. Měli byste se soustředit snad jen na množství jogurtu, které dovede přístroj připravit, a pak na jeho hlučnost.

Udělat si doma dobrý jogurt není až tak složité, ale bude to trvat podle vybraného modelu od šesti až do dvanácti hodin, po něž bude jogurtovač v chodu a jeho hluk by vás mohl docela obtěžovat. Údaje o hlučnosti výrobce (pokud se nejedná o kombinaci sušičky ovoce s jogurtovačem) většinou neudává, a tak byste si to měli nejraději nechat předvést.

Jogurtovače dovedou na jednu dávku připravit zhruba od jednoho litru do dvou litrů (více spíš výjimečně) domácího jogurtu, bude tedy záležet na tom, kolik ho doma sníte. Příkon přístroje je zanedbatelný, pohybuje se asi mezi 12 až 24 watty, což i při dlouhé době přípravy není nutné řešit. Pak už jen záleží na vzhledu a ceně, popřípadě vybavení dalším příslušenstvím, jako je třeba další sada skleniček, jejich kvalita, kniha receptů a podobně. Tipy na to, jaký si vybrat najdete v galerii.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Váš názor je dnes výrazný stejně jako myšlenky, na poradách ostatním dokážete do myšlení vnést množství pozitivních nápadů. Konec…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci