Maminka.czMiminko

Vyšetření kyčlí: Kdy a co vás čeká? Pozor na stahování do zavinovačky!

Michaela Láchová 5.  4.  2019
Jdeme na kyčle! Tak tuhle větu vyslovíte jako novopečená máma minimálně třikrát. Proč je vlastně vyšetření kyčlí tak důležité a co všechno vás při něm čeká? Zjistili jsme to!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Po porodu čeká vaše miminko hned několik povinných vyšetření. Některá proběhnou už přímo v porodnici, za některými si pak se svým drobečkem budete muset dojet. Do obou možností pak spadá vyšetření kyčlí, protože právě tahle kontrola by měla být v prvních dnech a měsících života novorozence a malého kojence provedena opakovaně. Jinými slovy by měla vaše miniratolest projít takzvaným trojím sítem. A o co se vlastně jedná? 

Zdravé kyčle: Všechno, co potřebujete vědět o vývoji a léčbě

Jednoduše by jeho kyčle měl prohlédnout ortoped, a to minimálně třikrát. 
Poprvé právě v porodnici, zhruba druhý až třetí den po narození, podruhé ještě v šestinedělí, nejpozději do osmého týdne života, a do třetice mezi třetím a čtvrtým měsícem.

„Systém trojího síta dokáže odhalit sebemenší odchylky a hlavně je díky němu rychle a účinně dokážeme řešit. Čím dříve problém odhalíme, tím je řešení rychlejší a jednodušší,“ vysvětluje MUDr. Šimon Ondruš.

Co vás čeká? Neškodný ultrazvuk a pohovor s lékařem

Vaše maminka možná zavzpomíná, jak s vámi jako s miminkem musela na vyšetření kyčlí pod rentgen (ta moje si to pamatuje dobře, protože se mnou pod něj nemohla vzhledem k ségře, kterou už tou dobou měla v břiše), poněvadž tenkrát to byla běžná praxe v rámci prevence.

Vás a váš malý uzlíček čeká místo toho zcela neškodný ultrazvuk, krátké popovídání s lékařem a termín příští kontroly. Na co byste se měla ale připravit, je často čekárna plná maminek, se kterými jste objednaná na stejný čas. Dobrou zprávou je, že ačkoli to tak na první pohled možná nevypadá, „odsejpá“ vyšetření docela rychle a na řadu půjdete cobydup. 

Během prvních kontrol se vás lékař zeptá na rodinnou anamnézu, tedy výskyt dysplazie v rodině nebo jiná onemocnění či ortopedické vady, a také na průběh porodu – třeba i na to, v jaké poloze miminko bylo, protože i to má na vývoj kyčlí velký vliv.

Následuje ultrazvuk obou kyčlí, na ten si s sebou vezměte čistou látkovou plenku nebo jednorázovou nepropustnou podložku, na kterou miminko položíte. Celé vyšetření většinou trvá jen pár minut a rozhodně není čeho se obávat, plakat bude váš drobeček maximálně proto, že na něj sahá cizí člověk (což se ostatně nelíbí téměř nikomu). 

Máme dávat preventivně široké balení kvůli kyčlím?

Plenka navíc jako prevence? Nesmysl! Pozor na zavinovačku!

Nejběžnější odchylkou, kterou může lékař objevit, je opožděný vývoj takzvaných jadérek, která by se měla formovat mezi třetím a desátým měsícem věku. Problémem může být i omezený pohyb v kyčelních kloubech do unožení, což lze snadno vyřešit většinou cvičením a širokým balením. 

NÁŠ TIP:

Zkuste miminku s nožičkami občas zacvičit. Opatrně je pokrčte v kolínkách, jemně zvedněte k bříšku a krouživými pohyby od sebe a zase zpět – jako když plavete prsa. 

Právě to bývá nejčastějším doporučením lékaře – a pokud poslechnete a poctivě miminko „doširoka balíte“, veškeré odchylky můžou zmizet během pár týdnů. 
Někteří rodiče aplikují „plenky navíc“ dětem i preventivně. „To ale rozhodně není nutné. Pokud je nález normální, není nic takového zapotřebí,“ doplňuje. „Co bych ale nedoporučoval, je časté stahování miminka do zavinovačky, pro vývoj kyčlí je tahle poloha nevhodná,“ říká. 

Jestli bude vaše miminko mít kyčle v pořádku, záleží z velké části na genetice, vliv ale může mít i výživa v těhotenství nebo nemoci, které jste během něj prodělala. Je tak důležité sledovat miminko od prvních týdnů života, protože pokud se přece jen nějaký problém ukáže včas, vyřešit se dá v drtivé většině případů ambulantně. 

 

Ve většině případů problém vyřeší široké balení. Hlavní je přijít včas!

 

Diagnóza: Dysplazie 

Pokud váš lékař diagnostikuje kyčelní dysplazii, tedy vykloubení kyčlí, nejpodstatnější je řešit ji hned, protože čím později se na ni přijde, tím bývá její léčba obtížnější. Lehčí většinou vyřeší široké balení, někdy už jsou potřeba tzv. abdukční pomůcky. Mezi ně patří Frejkova peřinka nebo Pavlíkovy třmínky (obojí je mimochodem „vynálezem“ českých lékařů). Nosí se celý den a sundat je můžete jen na koupání, průměrně je prcek nosí tři až čtyři měsíce. 

Mami, mě bolí nožička: Zákeřná Perthesova choroba

„Vrozená dysplazie kyčelní je poruchou vývoje kyčelního kloubu, která má celou škálu jednotlivých stupňů od lehkého poškození vývoje kloubní jamky až po nezakloubitelné vykloubení kyčelního kloubu. Vznik vrozené dysplazie kyčelního kloubu je postupným procesem anatomických změn, které probíhají rychle v prenatálním a pomalu v postnatálním období,“ říká lékař.

Vrozenou dysplazií kyčlí je postiženo asi pět procent novorozenců, jen opravdu málokdy se ale vada kyčlí řeší chirurgicky. Není toho málo, v čem jsme my Češi „světoví“. A nemyslím teď zrovna pivo, hokej ani kostkový cukr. Do dějin jsme se totiž zapsali právě i v mnoha medicínských oborech – a ortopedie je jedním z nich. 

Naše zdravotnictví má v tomto směru propracovaný systém prevence a na vás je „jen“ jediné: Dodržovat jej, protože tím můžete značně ulehčit do budoucna život sobě i svému miminku. 

Jak na široké balení?

Dvě až tři čtvercové látkové plenky složte na třetiny a položte na sebe, vznikne tak dlouhý široký pruh, který můžete ještě přeložit a dát miminku mezi nožičky přes normální plenku. Dejte ale pozor, aby mělo miminko plenky mezi kolínky, bude mít nožičky roztažené do stran jako žabička. Naopak se vyhněte obalování miminka vrstvami na bříšku a zádech. Tento postup je nutný kvůli správnému postavení hlavice stehenní kosti a jamky kyčelního kloubu, a tím správného vývoje kyčlí. Široké balení se sundává pouze na koupání a přebalování, miminko takto zabalené i spí. Správné postavení kyčlí podporují i ergonomická nosítka, opět je ale třeba myslet na to, abyste nosila jen „zdravé množství času“, a nepřetěžovala tak páteř miminku ani sobě. 

Pořídit si můžete přímo ortopedické abdukční plenky, himer.cz, 350 Kč

Klepněte pro větší obrázek

 

Nejčastější mateřské hříchy: Tímhle brzdíte vývoj dítěte a možná to nevíte
Témata: Zdraví, Miminko, Kojení, Novorozenec, Miminko, kýč, Zavinovačka, Kloub, Množství času, Frejková, Vyšetření, Rentgen, Kyčel, Stahování, Vynález, Frejkova peřinka, Vykloubení, Kyčelní kloub, Plenka, Balení, Nožička, Dysplazie, Třmen, Perth, Vaš, Zdraví na Heureka.cz