Maminka.czPřídavek na dítě

Přídavky na dítě: Od července jsou vyšší a dosáhne na ně více rodin

Simona Procházková 29.  7.  2021
Výše přídavků na dítě od letošního července nově vzrostla. Co to znamená v praxi? A dosáhnete na ně i vy? Tady jsou přehledně veškeré novinky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přídavky na dítě jsou státní sociální dávkou, na kterou mají domácnosti nárok podle výše čistých příjmů. Tento příspěvek tedy nepobírají všechny rodiny. Kdy si o něj můžete zažádat?

VIDEO: Kdo má nárok na příspěvek na bydlení

Základní výše přídavku na dítě, tedy bez příplatku, se od července 2021 zvýšila o 26 procent. Konkrétně to znamená, že částka pro děti do 6 let stoupla z 500 na 630 korun, pro děti od 6 do 15 let pak stoupne z 610 na 770 korun a pro děti od 15 do 26 let ze 700 na 880 korun.

Na sociální dávku „přídavek na dítě“ mají od nynějška nově nárok domácnosti s příjmem do 3,4násobku životního minima, zatímco doteď byl limit na 2,7násobku. Tato změna platí zpětně od července. 

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové by tímto rozhodnutím mohlo být podpořeno přibližně 20 procent všech nezaopatřených dětí, zatímco dosud to bylo méně než 10 procent. Nová zákonná úprava pomůže podle jejích slov rozšířit okruh rodin a odstranit dosavadní problém, kdy na přídavek na dítě často nedosáhla ani pracující matka samoživitelka s minimální mzdou.

Při výpočtu limitu výše příjmů se započítávají všichni členové společné domácnosti. Podle pravidel, která platila dosud, dostávaly přídavek na dítě rodiny s příjmem do 28 863 Kč. Po zvýšení na 3,4násobek minima stoupne tento limit na 36 346 Kč. 

Rodičovská dovolená 2024: Vše, co o ní potřebujete vědět

Kde o přídavky na dítě zažádat a jak?

O výplatu přídavků na děti je potřeba písemně požádat na předepsaném formuláři na místně příslušném úřadu práce dle trvalého bydliště. O přídavky na děti je možné požádat kdykoli během roku.

Při podání žádosti o přídavky na děti je potřeba doložit všechny rodinné příjmy (např. potvrzením od zaměstnavatele, daňovým přiznáním OSVČ nebo občanů majících příjmy z pronájmu, potvrzení o čerpání rodičovské dovolené). Současně je nutné předložit potvrzení od školy o studiu dítěte. Když dítě ještě nechodí do školy, tak stačí doručit rodný list dítěte.

O přídavky na děti je možné požádat zpětně maximálně ve lhůtě tří měsíců. O přídavky se žádá jednou a v následujících letech se již dokládají pouze rodinné příjmy.

Hospitalizace sedmiletého školáka: Přispěje pojišťovna na pobyt rodiče jako doprovodu?
Péčí o děti a uklizeným bytem vaše práce nekončí. Jak se postarat o rodinné finance?
5 pravidel bezpečného půjčování: Pečlivě zvážit účel a nesledovat jen úrok
Témata: Děti, Rodina, Praktické rady, Domácnost, Peníze, Finance, Samoživitelky, Bydlení, Přídavek na dítě, Úrok, Příspěvky na děti, Červenec, Nárok, Úřad práce, Jana Maláčová, OSVČ, Přídavek, Podání žádosti, Červ, Červen, Příjem, Čistý příjem