Maminka.czTipy a rady v těhotenství

Vystrčte pupík na sluníčko a zpívejte! To všechno miminko v břiše vnímá

Tereza Víchová 10.  5.  2019
Spokojená máma znamená spokojené dítě. To pro vás určitě není žádná novinka. Ale co (ne)spokojená těhotná? Nebo ta, co se tak moc snaží o to NEJ, že ji to vlastně stresuje? Co můžeme svým „bříškovým“ režimem ovlivnit už během nitroděložního života našeho dítěte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spánek, jídlo, nálada, komunikace, to všechno, co jsme dosud dělaly třeba bezmyšlenkovitě, najednou během osudových 40 týdnů tak nějak „posíláme“ i dolů do břicha. Vlastně si to naše miminko pomalu předvychováme tím, jak samy žijeme. Všechno ovlivnit nejde a odteď platí, že nad věcmi nemůžete nikdy 100% převzít kontrolu. Takže zkuste, co půjde. A těšte se na to, co pro vás bude třeba překvapením nebo výzvou, až za chvíli nebudete jedno tělo, jedna duše. 

Zvolněte! Právě teď

Možná právě neprožíváte nejklidnější životní období nebo je vaše těhotenství rizikové, a tak se stíháte už předem stresovat, jaký neblahý vliv to bude mít na vaše miminko. Snažte se to ale prostě příliš nerozebírat. 

Dlouhověkost dítěte můžete ovlivnit už během těhotenství. Jak?

„Na vývoj i povahu dítěte působí tolik vlivů, že prakticky není možné mít je všechny pod kontrolou. Některé děti maminek, které zažily velmi těžké těhotenství, jsou pohodáři. Jiné děti maminek, které měly harmonické těhotenství, mohou být pěkní nerváčci,“ říká soukromá porodní asistentka Kristina Neubertová Zemánková. „Vždycky je dobré dělat to nejlepší, co v danou chvíli mohu. Obecně platí to, že čím je žena spokojenější, tím je spokojenější i miminko. Nejlepší způsob, jak dobře pečovat o nenarozené miminko, je dobře pečovat sama o sebe.“ Takže právě teď máte tu nejlepší příležitost hýčkat se na všech frontách, využijte ji! Zvolněte, nespěchejte, prožívejte přítomnost, nežeňte se za výkonem. To podle odbornice prospěje vám oběma i okolí. 

 

Dítěti v děloze vyhovuje, když má váš den a noc nějaký rytmus. Relaxujte! Miminko v břiše pozná, že se umíte uvolnit...

 

Kvalitní spánek je základ

„Kvalitní spánek je v těhotenství nesmírně důležitý. Aby se vše zdárně vyvíjelo, aby žena zvládala zvýšené metabolické nároky,“ říká rozhodně Kristina Neubertová Zemánková. Zkuste se zamyslet nad pravidelností svého spánku. A jestli jste to doteď neřešila, je ten nejvyšší čas. Miminko v děloze si totiž žije svým životem jen zdánlivě. 

Samozřejmě že po narození ještě nějakou dobu nebude umět rozlišit den a noc. Jste ale s dítětem propojena a určitý rytmus tedy dítě cítí i v těhotenství. 
„Nedá se úplně říct, že když bude žena v těhotenství hodně spát, bude i miminko po porodu hodně spát,“ říká Kristina Neubertová Zemánková. „Na spánek miminka má vliv mnoho věcí. Většinou však dětem vyhovuje, když má den, a tedy i spánek, nějaký rytmus. Pokud žena dobře spí, je to jednoznačně pozitivní.“

Co skutečně cítí miminko v děloze? Doteky, pohyby, ale i stres či radost

Ženy, které nezpívají, v těhotenství začnou!

Hlas je mocný nástroj. A ten maminčin? Bez něj to občas nejde. Často totiž budete ta jediná, která dokáže plačící uzlíček utišit, až ho bude třeba bolet bříško. Proto mluvte a zpívejte, jak je vám libo. Je také vědecky dokázáno, že miminka už v bříšku vnímají třeba hudbu, kterou máte sama ráda a uklidňuje vás. 

„Pro miminko v bříšku je dobré, když cítí, že tu má své místo, že je milováno a přijímáno. Děti kromě zdravého jídla sytí také naše pozornost,“ doplňuje Kristina Neubertová Zemánková. „Cokoli je nám příjemné, můžeme s miminkem dělat a citlivě si všímat, jak na to reaguje, najít to, co má rádo. Zároveň není potřeba do ničeho se nutit jen proto, že nám někdo řekl, že se to má.“

Necháváte miminko vyplakat? Tady máte několik důvodů, proč to nedělat

Instinkt vám ale napoví: Věděla jste, že i ženy, které třeba normálně nezpívají, v těhotenství nebo po porodu začnou? „Pokud žena nerada zpívá, může poslouchat krásnou hudbu. To, co ženu dělá šťastnou, blaženou, to dělá většinou blažené i miminko. Pro rozvoj mozku miminka je dobré zapojovat všechny smysly,“ radí Kristina Neubertová Zemánková. A uvidíte sama, že miminko, „naučené“ už z dělohy třeba na jednu písničku, při ní po porodu blaženě usne. 

Ochutnávejte a vyhřívejte si bříško 

Co dalšího můžete naučit své miminko už během těhotenství? Třeba lásku k dobrému jídlu, což později zúročíte tak, že bude rádo přijímat nové chutě a nebudete se dohadovat o každou lžičku navíc. „Plodová voda má prý chuť podle toho, co maminka zrovna jí. Když jí pestře, tak i miminko ochutnává v bříšku pestré chuti,“ potvrzuje Kristina Neubertová Zemánková. „Občas je prima také vystrčit bříško na sluníčko, protože se změní to, co miminko vidí,“ přidává překvapivé informace. Zároveň se ale ve snaze „dodat“ do bříška to nejlepší, co můžete, nezahlcujte aktivitami a neřešte, že jste ještě nějakou chuť nenabídla nebo zrovna dnes nezpívala. „Někdy úplně stačí, když na miminko třeba jen tak mluvím v duchu. Když mu jen tak tiše pošlu zprávu, že ho mám ráda a těším se na něj,“ dodává porodní asistentka. 

Co se dostane k miminku v děloze? Svým jednáním ho můžete ovlivnit

Doteků není nikdy dost 

Je tak automatický. Všimněte si, že se téměř všechny těhotné ženy mimoděk hladí po bříšku už v momentě, kdy je zatím sotva patrné. „Moje oblíbená porodní asistentka Ina May Gaskin říká, že ‚dotyk je první jazyk, kterým mluvíme.‘ Láskyplný dotyk je nesmírně důležitý,“ říká Kristina Neubertová Zemánková. 
Například v maorské tradici (původní polynéské obyvatelstvo) muži svým těhotným ženám každý den masírují nohy, záda i bříško. Komunikují tak s miminkem. 

„V této tradici se věří, že to nejlepší, co otec může udělat pro své dítě v těhotenství, je láskyplně pečovat o jeho matku, aby jí bylo dobře,“ vysvětluje Kristina Neubertová Zemánková. „Maorští otcové svým nenarozeným miminkům také skládají píseň, kterou jim celé těhotenství zpívají, když masírují jejich maminku. A zpívají ji i při porodu, aby miminko snadno našlo cestu ven.“ 

Co dělají těhotné ženy v zahraničí? 

  • V různých zemích věří, že správným přístupem můžete miminko hodně naučit už během pobytu v bříšku. 
  • Například v Jižní Koreji cvičí těhotné ženy každý den tzv. taegyo, jehož základem je pozitivní myšlení a chování. 
  • Maminky ve Francii zase fandí takzvané haptonomii, kterou je učí školení specialisté. Zjednodušeně však jde o dotýkání se bříška takovým způsobem, díky kterému budete postupně intenzivněji vnímat pohyby děťátka. A ono na to poté reaguje. 
  • Do tohoto postupu se zapojují i tatínkové a rodiče tak budují vztah už s nenarozeným dítětem. 

Odpočinek na povel? 

Třeba vám jóga nikdy nic neříkala a teď v těhotenství máte pocit, že byste s ní měla začít. Nebo máte už dvě čiperné děti a na chvíli odpočinku není čas. Vás pak tíží špatné svědomí, že nestíháte meditaci, abyste se na sebe s dalším miminkem co nejvíce naladily? „To, jaké bude miminko, až se narodí, záleží na mnoha okolnostech,“ shrnuje to opravdu důležité Kristina Neubertová Zemánková. „Každý máme daný nějaký temperament a ten se nedá předělat. Zároveň na nás má vliv to, co zažíváme. A to pak tvoří náš charakter. To jsou základní psychologické poučky. Takže prostě je to vždycky kombinace.

Nejčastější pověry o těhotenství, kterým stále věříme

Mám moc ráda jednu poučku o výchově: „Není třeba moc vychovávat, stačí dobře žít a dítě se přidá,“ říká odbornice. Nemusíte tedy dělat všechno to, co vám připadá na pohled důležité. Spíš to, v čem se cítíte dobře. Ale jestli vás láká v těhotenství relaxace, je to pro vaše dítě v bříšku už teď ukázka toho, že se umíte zastavit. A bude se totéž učit už odteď. „Opravdu se uvolnit, všechno na chvíli pustit a nic neřešit je umění, které dnes už skoro neovládáme. A přesně tohle umění se nám u porodu bude hodit ze všeho nejvíc. A určitě to bude mít pozitivní vliv i na miminko v bříšku. Když umím relaxovat, moje miminko to ode mě okouká, bude to pro něj normální,“ uzavírá s úsměvem Kristina Neubertová Zemánková. 

Témata: Těhotenství, Porod, Miminko, Praktické rady, Spánek, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Nezapomínejte na sebe, Plodová voda, Ina May Gaskin, Jižní Korea, Francie, Kristin, Zeman, Píseň, Bříško, Neubertová Zemánková, Břicho, May, Pupík, Sluníčko