Maminka.czZdraví

Výtok u malých holčiček? Známe 7 rizikových faktorů!

Martina Machová 26.  11.  2018
U malých holčiček se může objevit výtok například během angíny a třeba i při zánětech močových cest. A pozor, také při pohlavním zneužívání!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I malé holčičky může čas od času potrápit problém, který se obyčejně týká zejména dospělých žen. Samotný výtok z pochvy však není nemoc, je „pouze“ jejím příznakem! Nemocí bývá zánět poševní sliznice, který se pochopitelně projevuje ještě některými dalšími příznaky…

Někdy je žlutavý, jindy bílý a hrudkovitý

Zatímco u dospělých a dospívajících žen a dívek je určitý typ výtoku fyziologický, u malých holčiček, které ještě nejsou pod vlivem hormonů (puberta), bychom žádný výtok pozorovat neměli! U dospělých žen lze kolem ovulace zaznamenat vodnatý či hlenovitý cervikální hlen (prodlužuje životaschopnost spermií atd.), ten však nelze považovat za patologický. Občas nelze přehlédnout ani přirozený poševní sekret zvlhčující sliznici pochvy, množství sekretu se zvyšuje při vzrušení.

Čtyřleté dítě se ještě počůrává. Je to normální? Co dělat?

Problematické pak bývají různě zbarvené výtoky od žlutavých, zelenavých po nahnědlé či s příměsí krve. Problematická je i zpěněná tekutina nebo výtok podobající se bílým hrudkám tvarohu. Výtok většinou provázejí i další problémy, jako jsou pálení, svědění až bolest apod. Zkušený gynekolog v těchto případech nasazuje léčbu dle typu výtoku nebo přistoupí k jeho mikrobiologickému rozboru. U dětí se doporučuje, aby byl rozbor proveden zejména tehdy, existuje-li předpoklad, že výtok souvisí s dalšími infekčními onemocněními (angína apod.). Léčba je pak efektivnější a „šitá“ původci přímo na míru.

V kolika letech by dívka měla poprvé navštívit gynekologa

Pozor, puberta může mást!

Vlivem hormonů se v pubertě mění nejen chování, vzhled i tělo dívky, ale také „chemické“ prostředí pochvy, a to z neutrálního na kyselé. Bývá běžné, že v pubertě je fyziologický výtok o něco hojnější než v dospělosti. Tento typ výtoku dělá na spodním prádle skvrny podobné naškrobení, „tekutina“ je čirá a je cítit jakoby kysele. Pokud si dívka a maminka nejsou jisté, zda jde skutečně o normální výtok, je pochopitelně na místě konzultovat nejistotu s odborníkem. Nicméně výtok související se zánětem většinou provázejí ještě další problémy. Patří k nim zejména zarudlá jakoby opruzená pokožka v intimní oblasti (u dětí i kolem konečníku), vyskytnout se může i mírný otok, nepříjemné pálení a svědění nebo dokonce bolesti v podbřišku!

Poševní výtok: kdy je ještě normální a kdy je čas vyhledat lékaře?

7 rizikových faktorů, které u malých holčiček zvyšují riziko onemocnění

  • Nedostatečná hygiena intimních partií a spodního prádla je jednou z nejčastějších příčin zánětu u dětí.
  • Původcem zánětu mohou být i roupy!
  • Problémy může způsobit i tzv. obrácená hygiena po stolici (utírání od konečníku k poševnímu vchodu).
  • Infekci lze zanést i špinavou rukou během drbání a škrábání.
  • Problém někdy odstartuje i dětská hra, při níž si zvídavá dívenka strká drobnou hračku či předmět do poševního vchodu.
  • V některých případech souvisí výtok s jinými záněty v těle; kupříkladu s angínou, zánětem močových cest, zánětem středouší apod.
  • Výtok může být bohužel též důsledkem pohlavního zneužívaní, kdy dojde k přenosu pohlavní nemoci.
Témata: Zdraví, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Gynekologie a porodnictví (poradna), Puberta, Hygiena, riziko, Intimní oblast, Výtok, Intimní partie, Vzrušení, Holčička, Dospělá žena, Malá holčička, Spodní prádlo, Pohlavní nemoc, Pochva, Mikrobiolog, Dívenka, Rizikový faktor, Hrudka, Poševní sliznice, Angína, Dospívající žena, Zdraví na Heureka.cz