Maminka.czVýživa a stravování

Vyvážený jídelníček pro školáky

archiv 29.  1.  2011
Udržet zdravé stravovací návyky jsou o to důležitější, pokud jsou ve vaší rodině děti školou povinné - zejména ty z prvního stupně. Dítě samo není často schopné kontrolovat svoje stravování - hlad se u něj vyskytuje na základě aktuální vydané energie a ve víru hry nebo soustředění na činnost jej může snadno „předržet“. Právě kvůli tomu je třeba, aby byl v dítěti co nejdříve vychován návyk pravidelného stravování.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zajistěte pravidelnou svačinu

Ono to s těmi svačinami totiž není nikterak slavné ani na straně rodičů. Stále více z nich si totiž situaci značně ulehčuje. Místo toho, aby se dítěti postarali o vydatnou svačinu, dávají mu peníze, za které si může koupit to, na co bude mít zrovna chuť. Namísto vyvážené porce si tak dítě většinou nakoupí cukrovinky, sladké limonády anebo peníze utratí v některém z rychlých občerstvení.

Čtěte také: Připravte své školou povinné ratolesti zdravou i chutnou svačinu

Počítat také musíte s tím, že dítě si svačinu nepořídí vůbec a peníze utratí za jiné věci, než je jídlo. Pakliže je podobný způsob na denním pořádku, je jasné, že stravovací návyky velmi rychle vezmou za své.

Děti tak přijímají málo pestrou stravu, často s enormně vysokým obsahem cukrů, která je naopak ochuzena o vitamíny a důležité minerály, což se začne projevovat v jejich fyzické kondici a psychické výkonnosti. Přitom vyvážená svačina je jedním z nástrojů, jak dítěti poskytnout energii v útlumu před obědem a pomoci mu překonat dlouhé odpolední vyučování.

Pravidla důležitá pro budoucí vývoj

Když přemýšlíme o jídelníčku, je třeba uvědomit si také jednu zásadní věc. Stravovací návyky, které svým dětem v mládí dáte, je budou provázet celý život. Pokud budou žít v rodině, kde se jídlo nepodceňuje a která je naučila, že nejde pouze o to, „zaplácnout si žaludek“, ale že je třeba při vaření přemýšlet, ponesou si podobné návyky také v budoucnosti.

Dobré stravovací návyky se tak stávají jednou z důležitých složek prevence proti civilizačním chorobám. Bude-li ve vaší rodině běžné, pravděpodobně si tím ušetříte spoustu starostí. Věděli to již naši předkové - stačí si vybavit všechna rčení, která na toto téma máme… Jez do polosyta, pij do polopita… Však to znáte!

Vyvážené potraviny

Nakupujete potraviny pro rodinnou kuchyni a rádi byste vybrali ty, které mají vyvážené složení? Máte v podstatě dvě možnosti, jak to u potravin zjistit. Každá česká potravina musí mít na svém obalu uvedené složení - dozvíte se, kolik obsahují cukrů, tuků a bílkovin na porci nebo 100 g výrobku (měrná jednotka je vždy uvedená pod tabulkou).

Někteří výrobci potravin vyšli zákazníkům vstříc a informace o složení ještě více zjednodušili. Jedná se zejména o značení za pomoci barevných „nutričních bublin“ GDA - ty zvýrazňují ty nejdůležitější nutriety, takže jejich porovnáním budete vždy vědět, zda potravina neobsahuje zbytečně moc tuku nebo cukru.

Další možností - a pro zákazníky ještě přívětivější - je hledat na obalu logo Vím, co jím. Jedná se o kulatý terč se zlatým středem a modrou „fajfkou“ uprostřed. Výrobky, které nesou tuto značku, mají vyvážené složení podle doporučení Světové zdravotnické organizace. Nemusíte již dál zkoumat zastoupení hlavních nutrietů - značka garantuje, že jsou vyvážené a plně v normě!

Více o programu Vím, co jím se můžete dozvědět na www.vimcojim.cz.

Čtěte také: Připravte své školou povinné ratolesti zdravou i chutnou svačinu

Témata: Výživa a stravování, Škola, Civilizační choroba, Budoucí vývoj, Zlatý střed, Vyvážený jídelníček, Značení

Video