Maminka.czMiminko

Vývoj miminka 2. měsíc: Miminko se poprvé usměje, maminku může trápit splín

Markéta Novák Matějková 24.  8.  2017
Stejně jako během prvních týdnů, tak i nyní většinu dne miminko prospí. Ve druhém měsíci však už začíná projevovat zájem o okolí, kope nožičkama a dokáže pozorně naslouchat tomu, co právě říkáte. Pokud pláče, dokáže se rychle uklidnit ve vaší náručí, kde se cítí bezpečně a je mu tam dobře.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První úsměv

V tomto měsíci můžete také slavit jeden z prvních milníků vašeho děťátka, a to první úsměv. Prvním vědomým úsměvem vás miminko za vaši laskavou péči odmění zhruba okolo 6. až 8. týdne života.

Jsou však děti, které si dají na čas a vy si jejich rozesmáté dásničky budete muset opravdu „zasloužit“, třeba až okolo 10. týdne. Proto rozhodně neplašte, že je něco v nepořádku. Každé miminko se nevyvíjí zcela podle „tabulek“.

Pokud se váš mrňousek narodil o něco dříve, je naprosto přirozené, že si na jeho vědomý úsměv pravděpodobně budete muset o nějaký ten týden navíc počkat. Vědomý, tzv. sociální úsměv z miminka vykouzlí úžasného komunikujícího partnera. Miminko vám již bude dávat více najevo, co by si přálo a co se mu nelíbí.

Jak se vyvíjí miminko v 1. měsíci: Budete překvapeni, co vše dokáže

Maminky může přepadnout splín

Jste pořád v šestinedělí, proto není divu, že na vás občas může padnout špatná nálada, kdy pochybujete, zda jste dobrá maminka a jestli neděláte někde chybu. Snažte se proto stále odpočívat, pokud je to jen možné, abyste měla energii na náročnou péči o děťátko.  Poporodní blues je v tomto období normální, tak nemějte žádné výčitky.

Vývoj miminka ve 2. měsíci

  • Každé miminko roste jinak, proto nemějte obavy, pokud vaše děťátko neodpovídá uvedeným mírám. Důležité je, jak miminko prospívá celkově. Podstatnější než růst je totiž váha děťátka.
  • Děti v tomto období přibývají asi 20–30 gramů za den. Není výjimkou, že děťátko přibývá ve „skocích“, takže jeden týden může přibrat až 350 gramů a druhý jen 150 gramů.
  • Když ho položíte na bříško, tak se pomalu protahuje a dokáže se opřít o předloktí a přitom lehce umí zvednout hlavu.
  • Většina dětí rozezná svou maminku a některé již sledují upřeně předmět a umí otočit hlavu za zvukem v úrovni ucha.

 

Co dalšího se v tomto období děje? Pokračujte na článek na blogu Proděti.cz.

Video:  Podívejte se na trik, jak dokonale zabalit a uklidnit kojence

Jak podpořit vývoj miminka? Tipy co dělat a čemu se vyhnout + soutěž
Novorozenecký screening by mělo absolvovat každé dítě. Co všechno prozradí? Nově také spinální svalovou atrofii
Prohlídky po šestinedělí, které čekají děťátko i vás

 

Témata: Děti, Novorozenec, Miminko, Miminko, Šestinedělí, Vývoj, Vědomý úsměv, Většina dne, Splín, Druhý měsíc, Děťátko, Lama, Úsměv, Dobrá maminka, Špatná nálada, Maminka, MEŠ, 1. týden těhotenství, První úsměv, Poporodní blues, Nový způsob, Nožička, Mimi