Maminka.czTěhotenství

Vyvolání porodu. Přečtěte si vše o jednotlivých metodách

Veronika Vlachová 7.  12.  2016
Snad nikdy předtím a ani potom jsem nelustrovala rady na internetu tak intenzivně, jako kolem termínu svého porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dva týdny po termínu jsem už dokonce potřetí vyběhla schody do třetího patra, vydrhla vanu, vypulírovala poličky v kuchyni a zhltla pálivou thajskou polévku. A nic se nestalo. Náš syn si dál hověl v plodové vodě.

Nakonec jsem souhlasila s vyvoláním porodu. Břicho jsem nemohla utáhnout a psychicky mě ničily další dny čekání. Proč se k metodám, které urychlí příchod porodu, vůbec sahá a jaké mohou mít na rodičky a jejich těla vliv?

Vyvolání porodu
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Vyvolání porodu

Moc dlouhé čekání

Říká se, že termín porodu určuje miminko v břiše. Přece jen vypočítávání onoho velkého dne má podobnou pravděpodobnost jako věštění z křišťálové koule. Přesto se může stát, že lékař rozhodne o tom, kdy vaše děťátko půjde ven.

„Vyvolávat porod by se měl jen tehdy, pokud je zřejmé, že bude jinak ohrožen život matky či dítěte nebo jejich zdraví,“ upozorňuje dula Zuzana Habartová.

 

Ovšem častěji se stává, že přenášíte moc dlouho. V Česku se většinou čeká na dvanáctý den. Přesto ani po této magické hranici není proč porod uměle vyvolávat.

„Není-li k tomu zdravotní důvod, jakýkoli zásah do toho, kdy se dítě narodí, mi přijde jako demonstrace lidské netrpělivosti,“ říká laktační poradkyně a dula Kristýna Junová. A že už se nehodláte s břichem plahočit? Naprosto vás chápu.

Netrpělivost a radostné očekávání se mísí se strachem, bolestmi a hlavně přáním, aby už vše bylo za vámi. 

Zdraví především

Samozřejmě že tady jde hlavně o bezpečnost a zdraví vaše i děťátka. Proto lékaři při jakékoli pochybnosti raději sáhnou po vyvolávacích medikamentech, než aby delším těhotenstvím riskovali život mrňouska ve vás.

„Důležitou roli sehrává ten, kdo o indukci rozhoduje – jaké má zkušenosti a jaké názory zastává,“ podotýká Zuzana Habartová.

7 triků jak vyvolat porod, když se miminku nechce na svět...

A pokud je to jen trochu možné, mělo by se nejprve přistoupit k méně invazivním metodám. Jenže ty nemají stoprocentní úspěšnost. Přesto k nim těhulky často inklinují, když už chtějí svoje miminko už konečně „vyklepat“ z břicha ven. 

Když bába radí

Od přírody jsem člověk, který potřebuje k přesvědčení předložit nějaké ověřené studie nebo výzkumy.

Zvlášť když jde o takovou důležitou záležitost, jako je porod, že? Ale jakmile se tehdy jednalo o vlastní tělo, které s každým dnem po termínu porodu těžklo, mohutnělo a připomínalo nabubřelou velrybu, přišly na řadu i babské rady: teplá vana, rychlá chůze, výšlap do schodů, pálivá polévka, sex, bylinkové čaje i akupresura.

Jenže ani to zhola nezabíralo! Nutno ale říct, že velkou výhodou rozhodně bylo, že jsem měla pocit, že „něco“ pro to, aby byl náš syn už venku, dělám.

„Tyto metody nejsou stoprocentní, protože platí, a to u všech způsobů indukce, že pokud není dítě připravené k porodu, tak se většinou porod ani nerozběhne,“ upozorňuje dula Zuzana Habartová.

 

Pokud děťátko není připravené, tak se
samotný proces porodu ani nemůže rozběhnout.

 

Ovšem jak radí Kristýna Junová, i s babskými radami je potřeba nakládat opatrně: „Třeba s ricinovými koktejly, bylinkami, homeopatií bych byla opatrná a rozhodně vše nejprve konzultovala s homeopatem či lékařem. Neexperimentovala bych jen proto, že to psali na internetu.“

Proč nechce ven? 

Důvodů, proč si miminko chce ještě užít život v našem břiše, je spousta. „V dnešní době mi přijde, že přenáší hodně žen. Zda nás brzdí naše vlastní hlavy, nebo se tak děje díky precizním přístrojům, které nám vše počítají na dny přesně, kdoví,“ spekuluje dula Kristýna Junová.

„Někdy se může stát, že dítě by se už mohlo narodit, ale matka ho z různých důvodů nechce ,pustit‘,“ říká přesvědčeně Zuzana Habartová.

Možná ne náhodou se stává, že prvorodičky přenášejí nejčastěji. Bojí se podvědomě své premiérové mateřské role, nebo si ještě v sobě nevyřešily důležité události a situace?

Například psycholožka Alice Lapišová dává do kontextu těhotenství a přenášení se vztahem k vlastní matce.

„Aby žena byla plně schopna přijmout proces mateřství a roli maminky do svého života, měla by si urovnat svůj vztah s tou vlastní.“ S psychickým blokem před porodem souhlasí i Kristýna Junová: „Často porod brzdí naše hlava, obavy byť nevědomé, z nové životní situace, nebo nezpracovaný zážitek z minulého porodu, strach z nemocničního prostředí a podobně.“ 

Ať je odstartováno 

Když už se lékaři kolem vás rozhodnou, že miminko musí jít ven a nepřistoupí hned k císaři, nejčastěji sáhnou po tabletách s prostaglandiny, které mají za úkol změkčit děložní hrdlo.

 

Porod blokuje i naše vlastní hlava nebo nezpracované věci z minulosti. Své udělá i strach z porodu...

 

Další alternativou je například Hamiltonův hmat, což je manuální oddělení vaku blan od stěny děložní, nebo nitrožilní podávání oxytocinu pro vyvolání děložních stahů. Ovšem jak upozorňuje dula Zuzana Habartová, takové způsoby s sebou nesou velká rizika:

„Při použití prostaglandinu může docházet například k velmi silným stahům, změnám krevního tlaku či nevolnostem. Oxytocin vyvolá bolestivější stahy a matka může žádat o další medikamenty ke zmírnění.“

Proto jakmile už jednou podstoupíte medikamenty pro vyvolání porodu, musíte být neustále pod lékařským dohledem. A nastává tak porodní kolotoč, při kterém se vám málokdy poštěstí vzít alespoň tu malou možnou část do vlastní režie.

A rodičky jsou pak zklamané nejen ze zážitků z porodnice, ale hlavně z vlastní zkušenosti, ve které podle nich neobstály.  Jenže „poslechnout“ lékaře se prostě v danou  chvíli zdá jako jediné dobré řešení.

Duše na talíři

Většina porodních asistentek se shoduje na tom, že užití medikamentů pro vyvolávání porodu pak vyžaduje další potřebu umělých zásahů. Třeba užití oxytocinu či látek utišujících bolest.

A často pak může porod skončit i císařským řezem. Jak doplňuje dula Kristýna Junová, jsou i takové případy, kdy to skončí podle plánu: „Mám zkušenost se ženami, kde vyvolání nastartoval porod a zbytek se již odehrál přirozeně.“

V každém případě takovým ženám, které musely podstoupit vyvolávání porodu, může zůstat na duši šrám. „Velký dopad může mít na ženu pocit, že sama bez pomoci neporodí, taktéž bolest může být po takovém rozjíždění porodu intenzivnější a ženu to může zaskočit, než kdyby se to rozjelo pozvolně,“ říká Kristýna Junová. 

Podpora na dosah

Důležitou součástí porodu je podpora ze strany blízkého člověka, který nejen opečovává ženu během horkých chvilek, ale dodává jí i psychickou sílu a motivaci.

„Často jsou ženy zaskočené tím, že si svůj porod nějak vysnily, ale realita je jiná. Samozřejmě strach porod blokuje, takže je dobré, aby se rodička i přes vyvolání cítila bezpečně,“ podotýká dula Kristýna Junová.    

K vyvolávání by měl lékař přistoupit jen tehdy, když je jasné, že je ohroženo zdraví nebo život matky a dítěte.

Jde to i přirozeně

O vyvolání porodu přirozenou cestou se často spekuluje v internetových diskusích. Které metody pomáhají nejvíc? 

Fyzická námaha. Dejte si pěkně do těla. Kolem termínu už se rozhodně nijak nešetřete. Děťátko už může jít klidně ven a vy ho můžete vypudit třeba rychlou chůzí či generálním úklidem. Pomoct může i cvičení. 

Přirozený oxytocin. Ještě než vám ho možná píchnou do žil, tak si ho ve velkých dávkách naordinujte stimulacemi bradavek nebo sexuálním vzrušením, stejně jako spermatem, které obsahuje prostaglandiny a pomůže změkčit děložní hrdlo a porodní cesty budou připravené na velkou akci. 

Masáž akupresurních bodů. Kolem termínu porodu si objednejte u masérky masáž plosek nohou. Měla by vědět, kam sáhnout, aby vám aktivovala dělohu a porodní cesty. 

Teplá vana. Rozehřáté tělo má mnohem více energie na velké zátěže, proto si dopřávejte teplé koupele s vonnými oleji. A co si budeme namlouvat, tohle cachtání si skutečně užijte. Dalšího se vám dostane až za hodně dlouhou dobu. 

Projímadla. Zkuste klystýr, prohřeje a rozhýbe střeva, čímž se stimuluje děloha a cesty na svět budou o něco otevřenější a povolenější.

Hoďte se do klidu. Postýlku, kočárek i výbavičku už máte a to, co vás čeká, si stejně nenastudujete nijak předem. Lehko se to říká, ale ještě jednou: Už nic neřešte. Jen tak si vyčistíte hlavu natolik, abyste v ní měla jen jeden plán – jít rodit.

Jak vyvolat porod – babské rady
Jak si mohu sama vyvolat porod?
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Jak si mohu sama vyvolat porod?

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, hamiltonův hmat, Demonstrace, Nemocniční prostředí, Akupresurní bod, Vyvolání, Život matky, Umělý zásah, Laktační poradkyně, Radostné očekávání, Rychlá chůze, Zdravotní důvod, Invazivní metoda, Metoda, Alice Lapišová, Dobré řešení, Děložní stahy, Jed, Thajsko, Dlouhé čekání, Režie, Medikamenty, Fyzická námaha